ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Εκτύπωση
Δημιουργηθηκε στις Δευτέρα, 23 Φεβρουαρίου 2015 Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 06 Μαρτίου 2018 Ημερομηνία Δημοσίευσης

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ -  ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ  ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ - 8 ΜΑΡΤΙΟΥ

 
 
JOURFEMME
 
Η 8η Μαρτίου καθιερώθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο ως μέρα της γυναίκας σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από τις εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες διαδήλωναν ζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας. Ηταν μία από τις πρώτες κινήσεις διεκδίκησης δικαιωμάτων από γυναίκες. 
 
 InternationalWomensDay

Ο διεθνής χαρακτήρας της Ημέρας της Γυναίκας καθιερώθηκε το 1910 στην πρώτη διεθνή διάσκεψη Γυναικών στα πλαίσια της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, στην Κοπεγχάγη.

 sufrazete-660

 

Την ίδια περίοδο και στην Ευρώπη, κυρίως Γερμανία, Γαλλία, Αγγλία δημιουργούνται γυναικείες οργανώσεις που απαιτούν ισότητα και ισονομία.
Οι γυναίκες που κατέβαιναν στους δρόμους και απαιτούσαν ισότητα ονομάστηκαν σουφραζέτες. Ο όρος «σουφραζέτα» (suffragette) προέρχεται από τη γαλλική λέξη "suffrage" που σημαίνει «δικαίωμα ψήφου». 

 

 Suffragettes

 
Στη Γαλλία οι απαρχές των διεκδικήσεων δικαιωμάτων από τις γυναίκες, ουσιαστικά του κινήματος του φεμινισμού, τοποθετούνται ιστορικά την περίοδο της Γαλλικής Επανάστασης. Οι σελίδες ενός τετραδίου παραπόνων γυναικών το 1789 εξελίχθηκαν δύο χρόνια αργότερα στη Διακήρυξη Δικαιωμάτων των Γυναικών. Η πρώτη σουφραζέτα στον κόσμο δεν ήξερε καν πως ήταν σουφραζέτα και έδρασε εκείνη την περίοδο. Άκουγε στο όνομα Marie-Olympe de Gouges, ήταν συγγραφέας και κοινωνική μεταρρυθμίστρια, και συνέταξε την περίφημη «Δήλωση των δικαιωμάτων της γυναικός και της πολίτιδος» ως απάντηση στην αντίστοιχη δήλωση που αφορούσε μόνο στους άντρες. Η Γκουζ καρατομήθηκε με διαταγή του Ροβεσπιέρου το 1773, παραλύοντας κάθε φεμινιστική κίνηση.
 
   olymp                                                        
 
Η άνοδος του φεμινιστικού κινήματος στη Δύση τη δεκαετία του '60 αναζωογόνησε τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας, που από το 1975 διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με αιχμή του δόρατος την ανάδειξη των γυναικείων προβλημάτων και δικαιωμάτων.
 8mars
 
 
 
 
 
 
 
 
Μια από τις πιο γνωστές Γαλλίδες φεμινίστριες του 20ου αιώνα, που υποστήριξε την ισότητα των δύο φύλλων, ήταν η  Σιμόν ντε Μποβουάρ, σύντροφος του Ζαν-Πωλ Σαρτρ και συγγραφέας. Επιχειρηματολογεί μέσω ενός φεμινιστικού υπαρξισμού στο βιβλίο της, Το Δεύτερο Φύλο.
 
simon
Simon de Beauvoir
 
Πηγή:  http://www.iefimerida.gr
http://tvxs.gr/news/kosmos/pagkosmia-imera-tis-gynaikas
www.doctv.gr
Friday the 26th. . Joomla 3.0 templates. All rights reserved.