Napoléon

Εκτύπωση
Δημιουργηθηκε στις Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου 2018 Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 13 Απριλίου 2018 Ημερομηνία Δημοσίευσης

Napoléon Bonaparte, 1769-1821

Ο θεμελιωτής της σύγχρονης Γαλλίας

 

Οι αρχές

Από τις μεγαλύτερες μορφές της παγκόσμιας ιστορίας. Γεννήθηκε στην Κορσική. Ξεκινώντας από υπολοχαγός του πυροβολικού αναρριχήθηκε γρήγορα, στα χρόνια της γαλλικής επανάστασης, στο αξίωμα του στρατηγού καθώς αναδείχθηκε σε εθνικό ήρωα όταν το βράδυ της 20ής Οκτωβρίου 1795 απέκρουσε τον βασιλικό όχλο, που επιτέθηκε στο κτίριο της Εθνοσυνέλευσης. Στα μάτια όμως πολλών, είχε σώσει την οργανωμένη Επανάσταση και την Πρώτη Δημοκρατία από την αναρχία. Προήχθη έτσι σε στρατηγό και αρχιστράτηγο Εσωτερικού.

Το 1796 διορίστηκε διοικητής των γαλλικών δυνάμεων στο μέτωπο της Ιταλίας. Με τις οργανωτικές αρετές του κατάφερε και μετέτρεψε την κουρασμένη Στρατιά της Ιταλίας σε νικηφόρα. Εκεί έχτισε τον θρύλο του με την πρώτη του αστραπιαία νικηφόρα εκστρατεία, την οποία ακολούθησαν πολλές και τον μετέτρεψαν στον πιο λαμπρό διοικητή του γαλλικού στρατού.

Την ίδια χρονιά παντρεύτηκε την Ζοζεφίν ντε Μποαρναί, αριστοκράτισσα με ισχυρές πολιτικές γνωριμίες (και την οποία χώρισε το 1810). Η δεύτερη σύζυγός του ήταν η Μαρία Λουίζα της Αυστρίας, κόρη του αυτοκράτορα Φραγκίσκου Α'.


Napoléon, Jacques-Louis David, 1800

 

Η άνοδος

Με το πραξικόπημα της 9ης Νοεμβρίου 1799 ( 18η Μπρυμαίρ), ο Ναπολέων έθεσε τέρμα στο Διευθυντήριο, που διοικούσε τη Γαλλία μετά τα χρόνια της Επανάστασης και πήρε την εξουσία αρχικά ως ​Πρώτος Ύπατος της Γαλλικής Δημοκρατίας, αλλά στις 2 Δεκεμβρίου 1804 στέφθηκε Αυτοκράτορας των Γάλλων ( Empereur des Français).

Χαρισματικός ηγέτης και μεγάλος στρατηγός, οδήγησε το στρατό του σε μεγάλες νίκες (Αούστερλιτς, Ιένα κλπ) και κατέκτησε το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης.

 

 

 

 

​Η πτώση

Το 1812 όμως στην εκστρατία κατά της Ρωσίας ηττήθηκε από το "στρατηγό χειμώνα" και εξορίσθηκε στο νησί Έλβα της Μεσογείου.Το Μάρτη του 1815 ο Ναπολέοντας ξαναγύρισε στη Γαλλία και διακυβέρνησε τη χώρα μόνο για ένα διάστημα 100 ημερών. Ο Ναπολέοντας νικήθηκε οριστικά τον Ιούνιο του 1815 στο Βατερλώ του Βελγίου από ένα πολυεθνικό στρατό, με επικεφαλής τον Άγγλο δούκα του Ουέλλινγκτον και τον Πρώσο στρατηγό φον Μπλύχερ. Λίγο αργότερα εξορίστηκε στο νησάκι του Νότιου Ατλαντικού, Αγία Ελένη, όπου και πέθανε, το 1821.


Sacre de l'empereur Napoléon Ier et couronnement de l'impératrice Joséphine dans la cathédrale Notre-Dame de Paris, le 2 décembre 1804 -Jacques-Louis David

 

Η κληρονομιά

Η γαλλική επανάσταση του 1789 είχε σαρώσει τους απαρχαιωμένους θεσμούς που ίσχυαν ως τότε. Το έργο του Ναπολέοντα ήταν να ανοικοδομήσει το κράτος μέσα στα πλαίσια που επέβαλλαν οι επαναστατικές αρχές. Ήταν θαυμάσια προετοιμασμένος γι αυτό το έργο, έχοντας την κλίση και τη μεγαλοφυΐα του συγκεντρωτισμού.

Οι Γάλλοι θα τον θυμούνται πάντα ως το πρόσωπο που έδωσε τέλος στην αναρχία της μετεπαναστατικής Γαλλίας και εγκαινίασε ραγδαίες μεταρρυθμίσεις στην κοινωνία. Αυτές περιλάμβαναν την οικονομία, το ποινικό σύστημα και την εκπαίδευση. Εγκαθίδρυσε και πάλι τον ρωμαιοκαθολικισμό ως επίσημη θρησκεία της Γαλλίας. Συνέταξε τον Ναπολεόντειο Κώδικα που καταργούσε τα κληρονομικά προνόμια, επέτρεψε τη θρησκευτική ελευθερία και εγκαινίασε την αξιοκρατία στα κρατικά αξιώματα.

Δημιούργησε νέες διοικητικές δομές για τη χώρα, λύκεια και πανεπιστήμια, την Τράπεζα της Γαλλίας και το εθνικό νόμισμα, το φράγκο, και επίσης μια συλλογή νόμων, τον Αστικό Κώδικα.

Κατασκεύασε επίσης διάσημα μνημεία που θύμιζαν τη ρωμαϊκή αρχαιότητα και τη δόξα των Ρωμαίων αυτοκρατόρων, όπως την εκκλησία Μαντλέν, την αψίδα του Θριάμβου και πολλά άλλα.

​QUIZ

.

Πηγή πληροφοριών

http://fr.wikipedia.org/wiki/Histoire_de_France

Ανρέ Μωρουά - Η ιστορία της Γαλλίας, εκδ. Όμηρος

Monday the 26th. . Joomla 3.0 templates. All rights reserved.