edu

Κιλκίς και πολιτισμός

Πολιτισμός

Στο Κιλκίς σημαντικά μονοπάτια πολιτισμού οδηγούν σπουδαίους αρχαιολογικούς χώρους, σε λαογραφικά μουσεία με θαυμάσια εκθέματα λαϊκής παράδοσης και σεντούκια προσφύγων γεμάτα με μνήμες, μοναδικά διατηρητέα κτίρια και παραδοσιακές κατοικίες, αμέτρητες εκκλησίες και παρεκκλήσια πολλά από τα οποία χρονολογούνται σε περασμένους αιώνες, και ιστορικά μνημεία που θυμίζουν το σπουδαίο ρόλο που έχει παίξει το Κιλκίς και τα γύρω χωριά στην ελληνική ιστορία. Το παρελθόν και η μακραίωνη ιστορία είναι βαθιά χαραγμένη σε όλη την περιοχή και αναβλύζει σαν το νερό από κάθε της σημείο.

Περίπατος στην πόλη του Κιλκίς με έναν αρχιτέκτονα

Περίπατος στην πόλη του Κιλκίς με έναν αρχιτέκτονα

Εισαγωγή

Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό διαμορφώθηκε με αφορμή τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης του Κιλκίς. Είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς και του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κιλκίς. Έχει ως προφανή σκοπό την γνωριμία των μαθητών με τα ιστορικά κτίρια της πόλης που έχουν διατηρηθεί ως τις μέρες μας και άλλα από αυτά έχουν αναστηλωθεί και καλύπτουν σύγχρονες ανάγκες, ενώ άλλα περιμένουν υπομονετικά τη σωτηρία τους.

Ωστόσο, η γνωριμία με τα ζωντανά απομεινάρια της ιστορίας της πόλης επιδιώκεται να γίνει αφορμή για ένα ταξίδι στο παρελθόν της πόλης. Το ταξίδι αρχίζει από την εποχή που η πόλη άρχισε να δημιουργείται μέσα από τα ερείπια που άφησε η μάχη για την απελευθέρωση του Κιλκίς κατά το Β’ Βαλκανικό πόλεμο.  Ήταν τότε που οι πρόγονοι των σημερινών κατοίκων σε ομάδες προσφύγων είχαν αρχίσει να καταφθάνουν από την Ανατολική Ρωμυλία, τη Θράκη, τη Μικρά Ασία και τον Καύκασο και να οικοδομούν μια νέα κοινή πατρίδα. Και καθώς τα χρόνια περνούσαν τα κτίρια άλλαζαν μορφή και χρήσεις, άλλα παραμένοντας πάντα στο κέντρο της ζωής της πόλης ενώ άλλα σταδιακά εγκαταλείφθηκαν στην τύχη τους. Τα παιδιά θα αναζητήσουν τα σημάδια της ιστορίας ανάμεσα στα σύγχρονα κτίρια και τους θορυβώδεις δρόμους και θα βρουν τον μίτο που τους συνδέει με τους κοντινούς προγόνους τους.

Η παρατήρηση των αρχιτεκτονικών στοιχείων των κτιρίων αναμένεται να βοηθήσει τους μαθητές να κατανοήσουν πώς οι πολιτιστικές και οικονομικές συνθήκες επιδρούν στη μορφή ενός κτιρίου και αντίστροφα πώς ένα κτίριο μπορεί να γίνει μάρτυρας των πολιτιστικών, κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών της εποχής κατά την οποία κτίστηκε. Εξάλλου, η διαπίστωση ότι ένα κτίριο μπορεί με την πάροδο του χρόνου να αλλάξει μορφή και χρήσεις και να μεταβληθεί, για παράδειγμα, από σχολείο σε στρατώνα και στη συνέχεια πάλι σε σχολείο και κατόπιν σε μουσείο, θα βοηθήσει τα παιδιά να συνειδητοποιήσουν ακόμη καλύτερα πώς επηρεάζεται ο δομημένος χώρος από τις πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες που επικρατούν κάθε εποχή. Επιδιώκεται έτσι οι μελλοντικοί πολίτες να κατανοήσουν διαστάσεις της σχέσης του ανθρώπου με το αστικό περιβάλλον του. Να προσεγγίσουν έννοιες όπως ο σεβασμός και η διατήρηση της  πολιτιστικής κληρονομιάς, η διαμόρφωση του χώρου ώστε να εξυπηρετούνται οι σύγχρονες ανάγκες, η διαμόρφωση των προϋποθέσεων για μελλοντική πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη.

Δήμος Κιλκίς