Και τα ζώα έχουν συναισθήματα!

Γνωρίζατε ότι οι χιμπατζήδες επιδιώκουν τη διασφάλιση της ειρήνης στις αγέλες τους ή ότι οι ελέφαντες κλαίνε;

Μπορεί παλιά να μην υπήρχαν αρκετές ενδείξεις αλλά πλέον είναι αδιαμφισβήτητο και επιστημονικά αποδεδειγμένο πως όλα τα ζώα έχουν συναισθήματα. Και όλα τα δυνατά, βασικά συναισθήματα προέρχονται από νευρικά πλέγματα του εγκεφάλου που όλα τα θηλαστικά έχουν.

Για την ακρίβεια υπάρχουν πάνω από 2.500 επιστημονικές μελέτες που αποδεικνύουν ότι τα ζώα έχουν συνείδηση και συναίσθηση.

Τα αποδεικτικά στοιχεία για την ευαισθησία

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα πρόβατα είναι σε θέση να αναγνωρίσουν τα πρόσωπα των «φίλων» προβάτων τους, ακόμη και αν έχουν διαχωριστεί για δύο χρόνια. Οι ελέφαντες συνηθίζουν να σχηματίζουν ισχυρές οικογενειακές ομάδες, έχουν έντονες αναμνήσεις και κλαίνε όταν τραυματίζονται (σωματικά και συναισθηματικά). Οι μαϊμούδες γνωρίζουν πολύ καλά το αίσθημα της ανισότητας (το γνωστό πείραμα με τα σταφύλια και τα αγγούρια) και οι μακάκοι αναπτύσσουν μεμονωμένους πολιτισμούς, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για το πώς πρέπει να πλύνουν μια πατάτα. Διαβάστε περισσότερα «Και τα ζώα έχουν συναισθήματα!»

Μουσείο με αρχαία τεχνολογικά επιτεύγματα

 

Τα επιτεύγματα της αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας θα μπορούν πλέον να θαυμάζουν Έλληνες και  ξένοι επισκέπτες του κέντρου της Αθήνας.

Πρόκειται για το νέο μόνιμο «Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά», που στις 8 Ιανουαρίου άνοιξε τις πόρτες του στην οδό Πινδάρου 6 στο Κολωνάκι.

Το ανακαινισμένο και ανακατασκευασμένο τριώροφο κτίριο «αρ νουβό» έχει μια μακρά ιστορία, καθώς ανήκε στην οικογένεια της Ασπασίας Μάνου, συζύγου του βασιλιά Αλέξανδρου Α’ και, μεταξύ άλλων, φιλοξένησε για αρκετά χρόνια το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Οι Ηigh-Tech εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων»

Το μουσείο, με επιφάνεια 700 τετραγωνικών μέτρων, παρουσιάζει τη μόνιμη έκθεση «Οι Ηigh-Tech εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων», η οποία περιλαμβάνει περισσότερα από 100 εκθέματα-αντίγραφα αρχαιοελληνικών μηχανών και άλλων εφευρέσεων, όλα λειτουργικά και τα περισσότερα διαδραστικά, που έως τώρα φιλοξενούνταν στο ομώνυμο μουσείο στο Κατάκολο Ηλείας, και τα οποία κατά καιρούς έχουν περιοδεύσει ανά την Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, της Αμερικής, της Ασίας και στην Αυστραλία.

«Ψυχή» του Μουσείου ο Κώστας Κοτσανάς

Η «ψυχή» της προσπάθειας είναι ένας Πατρινός μηχανολόγος-μηχανικός, απόφοιτος της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίων Πατρών, ο 55χρονος Κώστας Κοτσανάς, ο οποίος για περισσότερες από τρεις δεκαετίες έχει μελετήσει και αναπαράξει τις εντυπωσιακές κατασκευές των αρχαίων Ελλήνων μηχανικών τόσο της κλασικής όσο και της ελληνιστικής εποχής, που καλύπτουν μια ευρεία γκάμα, από τους αυτοματισμούς και την καταγραφή του χρόνου, έως τη χαρτογράφηση, την αστρονομία και την κρυπτογράφηση.

Κάθε έκθεμα στο νέο μουσείο της Αθήνας συνοδεύεται από μια εξήγηση του τρόπου λειτουργίας του, ώστε να γίνεται κατανοητό στους επισκέπτες τι βλέπουν. Διαβάστε περισσότερα «Μουσείο με αρχαία τεχνολογικά επιτεύγματα»