ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Today0
Yesterday0
Week0
Month0
All9

Currently are 2 guests and no members online


Kubik-Rubik Joomla! Extensions

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Στα πλαίσια της εργασίας μας «Φύση και Θρησκεία» και αποφασίσαμε με την ομάδα Π.Ε. της Γ? Λυκείου και τους συναδέλφους που συμμετείχαν στο πρόγραμμα να πραγματοποιήσουμε μια 3ήμερη εκδρομή στη Μάνη και να επισκεφτούμε το Γύθειο, τα σπήλαια του Διρού, την Αρεόπολη και το μοναστήρι της Παναγίας Φανερωμένης στο Δρύαλο όπου τελέσαμε και τη Θεία Λειτουργία. Οι εντυπώσεις και οι εμπειρίες μας ήταν τόσο μεγάλες που αποφασίσαμε την έκδοση ενός ξεχωριστού φυλλαδίου για αυτή μας την εκδρομή.

Ένα οδοιπορικό στη Μάνη είναι ένα ταξίδι στο χρόνο. Αιώνες αδιάλειπτης ιστορίας αποτυπώνουν τις μορφές τους πάνω στις πέτρινες βουνοπλαγιές. Ένα οδοιπορικό στη Μάνη είναι κάτι παραπάνω από μια απλή περιδιάβαση ενός τόπου και τοπίου.

Σφηνωμένη στο μεσαίο πόδι της Πελοποννήσου, η Μάνη εκτείνει τα 900 τ.χμ. του εδάφους της στο Λακωνικό και Μεσσηνιακό κόλπο. Ο Ταΰγετος δεσπόζει αδιάκοπα στα μάτια μας: είναι το φυσικό οχυρωματικό τείχος που αποκόπτει τη Μάνη από την υπόλοιπη Πελοπόννησο.

Για να δεις τη Μάνη περαστικός θέλεις τρεις μέρες. Για να τη δεις περιπατητής θέλεις τρεις μήνες, και για να δεις την ψυχή της θέλεις τρεις ζωές, γράφει ο ποιητής. Έτσι λοιπόν εάν «των Ελλήνων οι κοινότητες φτιάχνουν άλλο γαλαξία», τούτη η γωνιά της πατρίδος μας μπορεί να ισχυρογνωμεί ότι από μόνη της είναι ένας κόσμος ξεχωριστός.

Σε τούτη την τραχιά, άγονη και άνυδρη «μάνα γη» δεν ξέρει το μάτι που να πρωτοσταθεί. Στα γυμνά πειροσπαρμένα βουνά, τους πάμπολλους ευθυτενείς πολεμόπυργους και τα χαρακτηριστικά πυργόσπιτα, είτε στην αφρισμένη θάλασσα με τις απρόσιτες ακτές, αλλά και τις μικρές γραφικές με βότσαλα παραλίες? και αν προσθέσει κάποιος τις πολλές βυζαντινές και νεότερες εκκλησίες (οι περισσότερες με εκπληκτικές τοιχογραφίες) και τα μοναστήρια οχυρά, τις αρχαίες θέσεις με τα σπαράγματα του χθες μνημεία, τα μνημεία της φύσης με κορυφαίο εκπρόσωπο τα Σπήλαια του Διρού, αλλά και τα μνημεία τα ανθρωπογενή, χωριά πετρόχτιστα παραδοσιακά μικρά και μεγαλύτερα, καλντερίμια, πέτρινα γεφύρια, αλώνια, τους ανθρώπους της, τα μοιρολόγια τους. Είναι λοιπόν λόγοι ικανοί αυτοί που μας εντυπωσίασαν και μας άφησαν συναισθήματα απερίγραπτα.

Το Γύθειο έχει κατοικηθεί από τα προϊστορικά χρόνια όπως μαρτυρούν και τα ευρήματα του σπηλαίου στη θέση Λακωνίς, κοντά στην πόλη του Γυθείου. Σύμφωνα με την παράδοση όταν ο θεός Απόλλωνας φιλονίκησε με τον Ηρακλή για τον μαγικό τρίποδα του μαντείου των Δελφών και στο τέλος συμφιλιώθηκαν, ο τόπος ονομάστηκε «Γύη Θεών» δηλαδή Γύθειο. Στο Γύθειο επισκεφτήκαμε το αρχαιολογικό μουσείο περιηγηθήκαμε στα στενά σοκάκια με τα υπέροχα νεοκλασικά και προσευχηθήκαμε στο μητροπολιτικό ναό του Αγ. Γεωργίου

ΚΑΙΡΟΣ