Get Adobe Flash player

Άρθρα

Ελληνική Μυθολογία

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 3
ΧειρότεροΚαλύτερο 

     Ελληνική μυθολογία

    Πρόκειται για ιστορίες- μύθους που διαμορφώθηκαν από τους αρχαίους Έλληνες και αφορούσαν τους θεούς, τους ήρωές τους, τη φύση  και τις τελετουργικές πρακτικές λατρείας τους, που στη συνέχεια διαδόθηκαν με τους καιρούς.

    Οι μύθοι αυτοί μελετούνται μέχρι σήμερα σε μία προσπάθεια να κατανοήσουν τους θρησκευτικούς και πολιτικούς θεσμούς των αρχαίων Ελλήνων και γενικά τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.

    Υπάρχουν πολλές λογοτεχνικές πηγές που εστιάζουν στα γεγονότα του παρελθόντος και εξηγούν με τον τρόπο τους την προέλευση του κόσμου, των Θεών, των ηρώων-ηρωίδων και άλλων μυθολογικών πλασμάτων. Οι παλαιότερες γνωστές λογοτεχνικές πηγές είναι τα έπη Ιλιάδα και Οδύσσεια του Ομήρου, που εστιάζουν στα γεγονότα που περιβάλλουν τον τρωικό πόλεμο.  

 

 

   Τα μνημειακά ευρήματα, όπως αυτά στις Μυκήνες και τη Μινωική Κρήτη, βοήθησαν στην επίλυση πολλών ερωτημάτων που προέκυπταν από τα ομηρικά έπη και χορήγησαν αρχαιολογικές αποδείξεις για πολλές από τις μυθολογικές λεπτομέρειες που αφορούν τους Θεούς και τους ήρωες.

   Η ελληνική μυθολογία απεικονίστηκε επίσης σε χειροποίητα αντικείμενα (αγγεία). Τα γεωμετρικά σχέδια στην αγγειοπλαστική του 8ου αιώνα π.Χ απεικονίζουν σκηνές από τον τρωικό κύκλο, καθώς επίσης και τις περιπέτειες του Ηρακλή

   Η ελληνική μυθολογία αποτελεί μέρος έμπνευσης για πολλούς ποιητές, καλλιτέχνες από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα, όπως επίσης μέρος του εκπαιδευτικού κύκλου από την παιδική ηλικία.                                                                                                                                              

ΠΑΜΕ ΠΑΝΩ!

 

Leave your comments

0
terms and condition.

People in this conversation

Comments (2)