ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΝΑΡΙ

ΤΑ ΛΑΘΗ ΣΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΜΑΣ

Η σωστή χρήση της γλώσσας τόσο στον προφορικό, όσο και στο γραπτό λόγο είναι δύσκολη υπόθεση. Εξάλλου η ελληνική είναι μία από τις δυσκολότερες γλώσσες του κόσμου. Όποιος κάνει λάθη δε σημαίνει πως είναι αμόρφωτος. Πολιτικοί και δημοσιογράφοι που έχουν ως εργαλείο τους τη γλώσσα, πολλές φορές κάνουν λάθη που μας αφήνουν άφωνους.
Μερικά από τα πιο συχνά λάθη που γίνονται είναι τα εξής:

1.Είναι τριάμισι λεπτά και όχι τρεισήμισι λεπτά. Από τα τρία λεπτά και όχι τρεις λεπτά.
2.Είναι τεσσερισήμισι ώρες και όχι τεσσεράμισι ώρες. Από τις τέσσερις ώρες κι όχι τέσσερα ώρες.
3.Ραντεβού στη μία και όχι ραντεβού στις μία.
4.Απαθανατίζω και όχι αποθανατίζω.
5.Οκτώβριος και όχι Οκτώμβριος.
6.Ο επικεφαλής, του επικεφαλής, τον επικεφαλής, οι επικεφαλής κλπ. (και όχι: τον επικεφαλή, του επικεφαλούς).
7.Έχω κλίση στη μουσική (κλίνω) – πήρα κλήση από το δικαστήριο (καλώ).
8.Κλείνω την πόρτα – κλίνω το ρήμα.
9.Η σορός του θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα – ο σωρός από ξύλα.
10.Το τείχος της πόλης – ο τοίχος του σπιτιού. Προσοχή και στην ορθογραφία των παράγωγων τοιχίο (και όχι τοιχείο), τοίχωμα.

ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΚΑΣΤΡΟ ΦΑΝΑΡΙΟΥ

Στα ΒΔ του Νομού Καρδίτσας βρίσκεται ένα από τα πιο γραφικά χωριά της πατρίδας μας, το Φανάρι. Έχει χτιστεί σ’ ένα λόφο στην κορυφή του οποίου δεσπόζει ένα πανέμορφο βυζαντινό κάστρο. Είναι το πιο καλοδιατηρημένο κάστρο της δυτικής θεσσαλίας.Χτισμένο το 13ο αιώνα στην ίδια περίπου θέση, όπου στα αρχαία χρόνια υπήρχε η ακρόπολη της προομηρικής πόλης- κράτους Ιθώμης,αποτέλεσε σημείο μεγάλης αμυντικής αξίας.

Το μεγεθός του είναι μικρό, μόλις 2,6 στρέμματα.Το πάχος του τείχους είναι 2 μέτρα και ενισχύεται από έξι προεξέχοντες πύργους με ιδιαίτερα ενισχυμένο το νότιο. Το κάστρο διαθέτει δυο εισόδους μια στη δυτική πλευρά, που είναι η κύρια και μια βοηθητική στη βόρεια. Έχει περίμετρο περίπου 230 μέτρα, ενώ το ύψος του τείχους φτάνει τα δέκα μέτρα.

ΚΑΣΤΡΟ ΦΑΝΑΡΙΟΥ