ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΛΛ. ΓΛΩΣΣΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΜΕΛ. ΠΕΡΙΒΑΛΛ.

 

users.sch.gr/antafou                       users.sch.gr/antafou                     users.sch.gr/antafou                       users.sch.gr/antafou                   users.sch.gr/antafou                     users.sch.gr/antafou     

 

35. Οι Τούρκοι πολιορκούν την Κωνσταντινούπολη

Άσκηση συμπλήρωσης κενών

Γράψε τις απαντήσεις σου στα κενά. Μόλις εισάγεις όλες τις απαντήσεις σου, κάνε κλικ στο κουμπί "Έλεγχος".
   Αγίου Ρωμανού      Ιουστινιάνης      Κεράτιο      Μωάμεθ      Μωάμεθ Β'      Ουρβανό      Προποντίδα      Προποντίδας      Ρούμελη Χισάρ      Τρία      Φλαντανελά      αποκρούουν      βυζαντινή φορτηγίδα      γενοβέζικα καράβια      εβδομήντα      εξήντα χιλιάδες      επισκευάζουν      εφόδια      καίνε      καταπέλτες      λαγούμια      μεγάλο      μεταφορές      νίκησαν      ξύλινους πύργους      πλοία      πολεμιστές      σιτάρι      σκηνή - στρατηγείο      στρατό      τιμώρησε      τις συνθήκες      υγρό πυρ      υλικά      φορολογούσε      χιλιάδες γενίτσαρους      όπλα      1452      1453      150 πολεμικά πλοία   
Ο νέος σουλτάνος διαβεβαίωσε τη βυζαντινή πρεσβεία, που παραβρέθηκε στην ενθρόνιση του στην Αδριανούπολη, ότι θα σεβαστεί που ο πατέρας του είχε κάνει με τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο. Από τον πρώτο χρόνο της διακυβέρνησης του όμως, όλες οι ενέργειες του έδειχναν πως προετοιμάζεται για την πολιορκία και την Άλωση της Πόλης, αφού:
1. Ετοίμασε πολύ και τον εξόπλισε με σύγχρονα .
2. Ανέθεσε στον Ούγγρο μηχανικό να κατασκευάσει πυροβόλα κανόνια, όπλα πρωτόγνωρα για την εποχή, για να γκρεμίσει, αν χρειαστεί, τα τείχη της Πόλης.
3. Την Άνοιξη του , έχτισε στην ευρωπαϊκή ακτή του Βοσπόρου ένα τεράστιο φρούριο, το . Το οχυρό ετοιμάστηκε σε λίγους μήνες και η φρουρά του έκανε έλεγχο σε όλα τα που περνούσαν τα στενά και τα .
Στη διάρκεια της ίδιας χρονιάς ναυπήγησε και πολλά μικρότερα για προσώπων και εφοδίων. Το Μάρτιο του ο τουρκικός στρατός, που ξεπερνούσε τις άνδρες, άρχισε να συγκεντρώνεται γύρω από τα τείχη. Ο στόλος κατέλαβε τα νησιά της και περιπολούσε στα στενά, εμποδίζοντας κάθε πλοίο να φέρει εφόδια στην Πόλη. Κι ο ίδιος ο Μωάμεθ έστησε τη χρυσοΰφαντη του απέναντι από την πύλη του , ανάμεσα σε . Εκεί κοντά είχε στηθεί και το πιο από τα κανόνια του Ουρβανού, η Μπορμπάρδα, για να γκρεμίσει, αν χρειαζόταν, την πύλη και τα γύρω τείχη.
Στις 6 Απριλίου, ο Μωάμεθ έστειλε μήνυμα στον Κωνσταντίνο, ζητώντας του την παράδοση της πρωτεύουσας. Την αρνητική απάντηση του αυτοκράτορα ακολούθησε καταιγίδα κανονιοβολισμών. Οι πολιορκητές ξεχύνονται προς τα τείχη. Στήνουν , σκάβουν κάτω από τα τείχη, χτυπούν με , προσπαθούν να σκαρφαλώσουν με ανεμόσκαλες σπς επάλξεις. Και οι πολιορκημένοι τις επιθέσεις και τους πύργους και τους αναρριχώμενους με . Και όταν πέφτει η νύχτα, γυναίκες και παιδιά μεταφέρουν και οι τεχνίτες τα ρήγματα που άνοιξαν τα κανόνια στα τείχη.
Κοντά στους υπερασπιστές είναι ολημερίς και τους συντονίζει ο αλλά και ο ίδιος ο αυτοκράτορας, που τους εμψυχώνει. Καθώς περνούν οι μέρες όμως, τα τρόφιμα και τα εφόδια λιγοστεύουν. Κι όλοι έχουν την ελπίδα πως όπου να' ναι θα φανεί κάποια βοήθεια από τη Δύση.
Στις 20 Απριλίου, ξημερώματα, οι ελπίδες των αποκλεισμένων ζωντανεύουν. μεγάλα και μια με κυβερνήτη το , περνούν απαρατήρητα τα στενά, φτάνουν στην και κατευθύνονται στον , φορτωμένα , και . Οι Τούρκοι ξαφνιάζονται και ρίχνονται πάνω τους να τα προλάβουν πριν περάσουν την αλυσίδα. Στη σκληρή ναυμαχία που ακολούθησε, τα χριστιανικά καράβια και μπήκαν στον ελεύθερο ακόμη . Το γεγονός αυτό εμψύχωσε τους πολιορκημένους, που δέχτηκαν σαν ήρωες τους νικητές. Εξόργισε όμως το , που το ναύαρχό του και πήρε νέα μέτρα, πιο σκληρά, για την πολιορκία και την άλωση της Πόλης.

 

ΕΡΓΑΣΙΕΣ              ΑΣΚΗΣΕΙΣ              ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ              ΕΡΓΑΣΙΕΣ              ΑΣΚΗΣΕΙΣ              ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ             ΕΡΓΑΣΙΕΣ                ΑΣΚΗΣΕΙΣ                ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ                ΕΡΓΑΣΙΕΣ              ΑΣΚΗΣΕΙΣ               ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ