ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΛΛ. ΓΛΩΣΣΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΜΕΛ. ΠΕΡΙΒΑΛΛ.

 

users.sch.gr/antafou                       users.sch.gr/antafou                     users.sch.gr/antafou                       users.sch.gr/antafou                   users.sch.gr/antafou                     users.sch.gr/antafou     

 

Οι Δήμοι αναστατώνουν την πρωτεύουσα με τη στάση του Νίκα

Άσκηση συμπλήρωσης κενών

Γράψε τις απαντήσεις σου στα κενά. Μόλις εισάγεις όλες τις απαντήσεις σου, κάνε κλικ στο κουμπί "Έλεγχος".
   Αγία      Βένετων      Βελισάριο      Δήμων      Θεοδώρα      Ιωάννη      Καππαδόκη      Ναρσή      Πράσινων      Σοφία      Τριβωνιανού      Υπάτιο      έλεγχο      αγορά      αυτοκράτορα      αυτοκρατορική      δημόσια      διακόπηκαν      δυσαρεστημένοι      ιπποδρομιών      κανείς      καταπνίξουν      καταστράφηκε      λογοθέτη      νίκα - νίκα      οργανωτές      παραιτηθεί      προπύλαια      συνεργάτες      τριάντα      φρουρά      φρουράς   
Οι μεταρρυθμίσεις του Ιουστινιανού έβαλαν τάξη στη λειτουργία των υπηρεσιών του κράτους και επέβαλαν στα έσοδα και των . Αυτό ενόχλησε τους των και οι αρχηγοί τους μετέφεραν τα παράπονα και τη δυσαρέσκεια τους στον αυτοκράτορα. Ο Ιουστινιανός τους άκουσε με προσοχή, αλλά δεν άλλαξε τις αποφάσεις του.
Το Γενάρη του 532 μ.Χ., κατά τη διάρκεια των αγώνων, ξέσπασαν ταραχές στον ιππόδρομο ανάμεσα στους οπαδούς των και των . Η φρουρά των αγώνων προσπάθησε να τους διαχωρίσει. Τότε οι αντιμαχόμενες ομάδες ενώθηκαν και στράφηκαν κατά της , κραυγάζοντας υβριστικά συνθήματα κατά του των οικονομικών , του νομοθέτη , αλλά και κατά του ίδιου του , από τον οποίο ζητούσαν να .
Οι ταραχές δεν περιορίστηκαν στον ιππόδρομο. Οι στασιαστές άνοιξαν τις πύλες και ξεχύθηκαν στην Πόλη. Λεηλάτησαν την , πυρπόλησαν κτίρια, την και τα του Παλατιού φωνάζοντας «». Στους στασιαστές, στη διάρκεια των ταραχών, προστέθηκαν και πολλοί κάτοικοι της Πόλης.
Μάταια ο Ιουστινιανός και οι ηγέτες των Δήμων προσπάθησαν να ηρεμήσουν το πλήθος και να περιορίσουν τις καταστροφές. Οι στασιαστές, αντί να πειθαρχήσουν, «επιστράτευσαν» έναν αξιωματούχο του παλατιού, τον , τον μετέφεραν στον ιππόδρομο και τον ανακήρυξαν !
Ο Ιουστινιανός βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση. Για μια στιγμή σκέφτηκε να παραιτηθεί και να εγκαταλείψει το θρόνο και την Πόλη. Τον συγκράτησαν όμως οι του και η αυτοκράτειρα , πείθοντας τον ότι αυτό θα ήταν το πιο μεγάλο κακό για την Πόλη και την αυτοκρατορία.
Τότε ο Ιουστινιανός διέταξε τους στρατηγούς και να με κάθε τρόπο τη στάση. Η περικύκλωσε τον ιππόδρομο και, ελέγχοντας όλες τις πύλες, μπήκε σ' αυτόν και αντιμετώπισε χωρίς οίκτο τους στασιαστές που είχαν μείνει εκεί.
Το αποτέλεσμα ήταν φρικτό: χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Οι αγώνες του ιπποδρόμου για αρκετά χρόνια και κάθε φωνή λαϊκής διαμαρτυρίας σώπασε. Μεγάλο μέρος της πόλης και το γόητρο του αυτοκράτορα πληγώθηκε βαριά.
Τελικά, δε νίκησε στη «στάση του νίκα».

 

 

ΕΡΓΑΣΙΕΣ              ΑΣΚΗΣΕΙΣ              ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ              ΕΡΓΑΣΙΕΣ              ΑΣΚΗΣΕΙΣ              ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ             ΕΡΓΑΣΙΕΣ                ΑΣΚΗΣΕΙΣ                ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ                ΕΡΓΑΣΙΕΣ              ΑΣΚΗΣΕΙΣ               ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ