ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΛΛ. ΓΛΩΣΣΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΜΕΛ. ΠΕΡΙΒΑΛΛ.

 

users.sch.gr/antafou                       users.sch.gr/antafou                     users.sch.gr/antafou                       users.sch.gr/antafou                   users.sch.gr/antafou                     users.sch.gr/antafou     

 

Πέρσες και Άβαροι συμμαχούν εναντίον του Βυζαντίου

Άσκηση συμπλήρωσης κενών

Γράψε τις απαντήσεις σου στα κενά. Μόλις εισάγεις όλες τις απαντήσεις σου, κάνε κλικ στο κουμπί "Έλεγχος".
   Αίγυπτο      Αβάρους      Αβάρων      Ακάθιστο      Ασία      Βώνο      Ηράκλειος      Ιεροσολύμων      Καρχηδόνας      Κτησιφώντα      Μικρά      Παλαιστίνη      Παναγία      Πατριάρχη      Περσών      Σέργιος      Σταυρό      Συρία      Τίμιο      Χαγάνο      Χοσρόη      άδεια      έκοψε      έλυσαν      αιφνιδίασαν      αρχικά      γη      δάνειο      δεύτερη      δρόμωνές      ειρήνη      εκκλησίας      εφόδια      θριαμβευτής      καλλιεργούν      μάγιστρο      μονόξυλα      νίκησε      νομίσματα      οικονομικά      πέτυχε      περισσότερα      πολυκάντηλα      πρώτη      σκεύη      στρατιώτες      στρατό      στόλο      ταμεία      τείχη      τροφές      υπερασπίζονται      υπογράψουν      χρήματα      χρυσά      626 μ.Χ.      7ου   
Στις αρχές του αιώνα αυτοκράτορας στο Βυζάντιο έγινε ο , Έξαρχος της , ως τότε. Βρήκε όμως το βυζαντινό κράτος παραλυμένον. Το χειρότερο όμως γι' αυτόν ήταν ότι τα του κράτους ήταν και χωρίς δεν μπορούσε να οργανώσει τον παραμελημένο και . Προσπάθησε να κλείσει με έναν από τους δύο αντιπάλους. Οι Πέρσες όμως δε δέχονταν συζήτηση και οι Άβαροι ζητούσαν υπερβολικά ανταλλάγματα. Στις δύσκολες αυτές ώρες κοντά στον αυτοκράτορα στάθηκε ο Πατριάρχης ο οποίος, σύμφωνα με το Θεοφάνη: «Έδωσε τα της ως στο κράτος. Πήρε τα και τα άλλα από τη Μεγάλη Εκκλησία, τα έδωσε στον αυτοκράτορα κι αυτός τα ».
Εμψυχωμένος τώρα ο Ηράκλειος, κι έχοντας τα μέσα, οργάνωσε το και το , επισκεύασε τα και συγκέντρωσε και για τους κάτοικους της Πόλης. Μοίρασε στους των συνόρων, με την υποχρέωση να την και να την . Ακόμη, έκλεισε ειρήνη με το , τον αρχηγό των , προσφέροντας του τα χρήματα που ζητούσε.
Έτσι, χωρίς την απειλή των τώρα, στράφηκε κατά των , που, στο διάστημα αυτό, με βασιλιά το είχαν κατακτήσει τη , την και την . Αιχμαλώτισαν τον και μετέφεραν τον στην πρωτεύουσα τους .
Ο Ηράκλειος, οδηγώντας ο ίδιος το στρατό του, εκστράτευσε δυο φορές κατά των . Την διέσχισε τη και, χωρίς να πολεμήσει τους Πέρσες που βρίσκονταν εκεί, βάδισε κατά της Περσίας. Ήθελε, καθώς έλεγε, να χτυπήσει το εχθρό στην καρδιά της δικής του χώρας. Τη φύλαξη της Πόλης, όσο θα έλειπε, ανέθεσε στον Πατριάρχη Σέργιο και στο . Το σχέδιο του . Οι Πέρσες αναγκάστηκαν να αποσυρθούν από τη Μικρά Ασία και να επιστρέψουν στην Περσία.
Κατά τη εκστρατεία () όμως, οι Πέρσες τον . Ενώ εκείνος βρισκόταν στην Περσία, αυτοί συνεννοήθηκαν με τους και από κοινού πολιόρκησαν την Κωνσταντινούπολη από στεριά και θάλασσα.
Ο Ηράκλειος ήταν αδύνατο να επιστρέψει, τόσο μακριά που βρισκόταν. Ο Πατριάρχης Σέργιος και ο μάγιστρος Βώνος πρόσφεραν στους Αβάρους, για να τηρήσουν τη συνθήκη ειρήνης και να λύσουν την πολιορκία. Οι Άβαροι όμως αρνήθηκαν.
Η προκλητική αυτή απάντηση, αντί να φοβίσει, εξόργισε τους Βυζαντινούς. Χωρίς δισταγμό και με κάθε μέσο υπερασπίστηκαν την πόλη τους. Πολεμώντας γενναία απέκρουσαν τις επιθέσεις στη στεριά και βύθισαν με τους τους τα των στη θάλασσα. Οι Πέρσες, βλέποντας αυτή την εξέλιξη, την πολιορκία και αναχώρησαν γρήγορα για τη χώρα τους.
Η Πόλη σώθηκε. Οι κάτοικοι της απέδωσαν τη σωτηρία της στην και όρθιοι, όλη τη νύχτα, έψαλαν προς τιμή της τον Ύμνο.
Η είδηση της νίκης έφτασε και στον αυτοκράτορα. Ο στρατός του, ενθαρρυμένος τώρα, τους Πέρσες σε αλλεπάλληλες μάχες. Ελευθέρωσε τις υποδουλωμένες περιοχές, ξαναπήρε τον Τίμιο Σταυρό και τους ανάγκασε να ειρήνη και να επανέλθουν στα τους σύνορα. Ο Ηράκλειος γύρισε στην Κωνσταντινούπολη.


 

 

ΕΡΓΑΣΙΕΣ              ΑΣΚΗΣΕΙΣ              ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ              ΕΡΓΑΣΙΕΣ              ΑΣΚΗΣΕΙΣ              ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ             ΕΡΓΑΣΙΕΣ                ΑΣΚΗΣΕΙΣ                ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ                ΕΡΓΑΣΙΕΣ              ΑΣΚΗΣΕΙΣ               ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ