Η δύναμη της Φύσης

images
images
« 1 της 7 »

Γιατί βόλεϊ;

Για ποιους λόγους να επιλέξει κάποιος το βόλεϊ;

Καραϊσκος Λεωνίδας, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής, M.Sc.

Το βόλεϊ είναι ένα εκπληκτικό παιχνίδι. Ο επιθετικός προσδιορισμός «εκπληκτικό» δεν προκύπτει μόνο από τη λαχτάρα του αθλούμενου να «σώσει» μια μπάλα ή να επιτεθεί πραγματοποιώντας ένα δυνατό άλμα, αλλά κυρίως από τη μεγαλειώδη συνεργατική φύση που το χαρακτηρίζει. Οι μικροί και μεγάλοι μαθητές μαθαίνουν από πολύ νωρίς να συνεργάζονται αφού μέσω αυτής της συνεργασίας θα προοδεύσουν, θα παίξουν καλύτερα και κατά συνέπεια θα διασκεδάσουν πιο πολύ!

Αν πραγματοποιήσουμε μια αναλυτικότερη προσέγγιση θα διαπιστώσουμε πολλά ακόμα εντυπωσιακά χαρακτηριστικά του που το τοποθετούν ως κορυφαία αθλητική επιλογή ενασχόλησης:

  • Είναι ασφαλές, αφού οι κανονισμοί του δεν επιτρέπουν σωματική επαφή με τον αντίπαλο και ο αγωνιστικός χώρος που παίζεται είναι καθαρός από εμπόδια.
  • Βελτιώνει το νοητικό επίπεδο των αθλητών, αφού οι αποφάσεις τους σε κάθε αγωνιστικό επεισόδιο (φάση) λαμβάνονται σε κλάσματα του δευτερολέπτου την ώρα που η μπάλα «ταξιδεύει» στον αέρα.
  • Είναι μοναδικό να γυμνάζει αερόβια, αναερόβια και πολύπλευρα τους αθλητές.
  • Συντονίζει απίθανα χέρι και μάτι (hand-eye coordination), λειτουργία χρήσιμη στη καθημερινότητα κάθε παιδιού.

Για τους παραπάνω, αλλά και πολλούς άλλους λόγους, το βόλεϊ είναι από τις πιο αγαπημένες αθλοπαιδιές στο σχολείο και βασική επιλογή των εκπαιδευτικών Φυσικής Αγωγής, ιδίως δευτεροβάθμιας βαθμίδας. Άλλωστε, πλήθος μελετών έχουν αποδείξει τη συμβολή του βόλεϊ στη συνολική ανάπτυξη της προσωπικότητας των παιδιών, προτείνοντάς το ανεπιφύλακτα ως εκπαιδευτικό «εργαλείο» με μεγάλη αξία.

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία να ξεκινήσει κάποιος να παίζει βόλεϊ;

Όλες οι ηλικίες είναι κατάλληλες για να αποφασίσει κάποιος να ξεκινήσει τη δραστηριοποίηση στο άθλημα. Στη διάρκεια της καριέρας μου έχω καλωσορίσει στα γήπεδα από παιδιά προνηπιακής ηλικίας έως ηλικιωμένους που το λέει η καρδιά τους. Ιδανικά προτείνεται η γνωριμία με το άθλημα στις πρώτες τάξεις της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (6-7 ετών) αρκεί να έχει δομηθεί ένα κατάλληλο περιβάλλον υποδοχής και οι εκπαιδευτικοί να έχουν προσαρμόσει τα αθλητικά τους προγράμματα γι αυτές τις ηλικίες. Είναι σημαντικό οι τεχνικές να περνούν στα παιδιά με παιγνιώδη τρόπο, να χρησιμοποιείται ειδικό αθλητικό υλικό, να υπάρχει πλήρης αντιστοιχία παιδιών και μπαλών και ο αγωνιστικός χώρος να είναι γεμάτος χρώματα και κινητικές προκλήσεις.

Το μυστικό της χαράς

Η ανακάλυψη της ομορφιάς του αθλήματος έρχεται προοδευτικά και δημιουργεί πλήθος συναισθημάτων. Η απόλυτη ευχαρίστηση όμως συναντάται όταν με τη πάροδο του χρόνου και μετά από έναν αριθμό μαθημάτων με τη βοήθεια των τεχνικών επιτυγχάνεται η διατήρηση της μπάλας στον αέρα που είναι και η πεμπτουσία του αθλήματος.
Λίγη υπομονή και προσπάθεια λοιπόν για όλους τους φίλους μας.

Πηγή: http://www.peristerivolley.gr  

Ένα τέλος, μια αρχή. Από »εκτάκι»…»πρωτάκι».

Ο κύκλος της ζωής λοιπόν ενεργεί και στο δικό σας το παιδί. Από κυρίαρχος/η και παντοδύναμος/η στα μάτια όλων των μαθητών/ριών των τάξεων του Δημοτικού Σχολείου, βρίσκεται σε ένα νέο μονοπάτι, όπου καλείται να βρει τα πατήματά του/της από την αρχή.

Ας δούμε όμως τις βασικές αλλαγές που αντιμετωπίζει ένα 12χρονο αγόρι ή κορίτσι, σύμφωνα με τη διακεκριμένη ψυχολόγο-παιδοψυχολόγο, κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου:

  • Μέχρι πέρσι ήταν το μεγαλύτερο παιδί, ενώ τώρα είναι το μικρότερο.
  • Καινούριες φυσιογνωμίες, τόσο μαθητών όσο και καθηγητών και για πολλά παιδιά το νέο είναι συνώνυμο με το τρομαχτικό.
  • Σε πολυπληθή σχολεία γίνεται πιο δύσκολο για τους καθηγητές να έχουν τον έλεγχο και έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες κάποιο παιδι να πέσει θύμα επιθετικής συμπεριφοράς και ως εκ τούτου να αισθάνεται εκτεθειμένα, ειδικά όταν δ εθέλουν να ΄΄καρφώσουν΄΄.

Πώς μπορείτε εσείς να κάνετε πιο ομαλή αυή τη διαδικασία;

  1. Φερθείτε με μεγαλύτερη κατανόηση, ειδικά τους πρώτες μήνες αυτής της μεταβατικής φάσης.
  2. Εντοπίστε και τονίστε τα θετικά σημεία της αναβάθμισης της σχολικής βαθμίδας εκπαίδευσης.
  3. Προτρέψτε τα παιδιά να διατηρήσουν τις φιλικές σχέσεις που δημιούργησαν τα προηγούμενα χρόνια, ακόμα και αν έχουν αλλάξει σχολείο οι φίλοι τους.
  4. Μην προχωράτε σε παράλληλες αλλαγές στη ζωή και στην καθημερινότητα των παιδιών, όπως π.χ διαζύγιο. Σεβαστείτε και στηρίχτε τα παιδιά σε αυτή την περίοδο.