ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

(Informatics)

Ενότητα 1: Γενικά

ECOLINKS: Σελίδες για την εκπαίδευση στους υπολογιστές και την πληροφορική: http://www.angelfire.com/ab3/GIANNNO/edu/subject/informatics.htm

ΕλληνικΗ Ενωση για την ΑξιοποΙηση των ΤεχνολογιΩν της ΠληροφορΙας και της ΕπικοινωνΙας στην ΕκπαΙδευση: http://www.e-diktyo.eu/

ΕπιστημονικΗ ΕταιρεΙα "ΕλληνικΟ ΔΙκτυο ΑνοικτΗς & εξ ΑποστΑσεως ΕκπαΙδευσης" (Ε.Δ.Α.Ε.): http://www.opennet.gr 

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ: www.epy.gr 

European Computer Driving Licence: <υπό την αιγίδα του Ιδρύματος ECDL ιδρυμένου από την CEPIS (Council of European Professional Informatics Societies)>: www.ecdl.gr 

FLASH MULTIMEDIA: www.flash.gr

FREEZIP - ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΥ ΣΥΜΠΙΕΖΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟΣΥΜΠΙΕΖΕΙ ΑΡΧΕΙΑ: http://tucows.duth.gr/winnt/adnload/6584_28984.html

FTP ΑΡΧΕΙΑ: ftp.ntua.gr 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΚΟΙΝΗ ΧΡΗΣΗ ΣΤΟ INTERNET: www.download.com & ftp.ntua.gr & www.eexi.gr

SOFTWARE ENGINEERING LABORATORY: www.softlab.ece.ntua.gr/

TECHLAB: E-BOOK για το INTERNET: www.techlab.gr

 

Ενότητα 2: Λεξικά Πληροφορικής

ΛΕΞΙΚΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ: www.users.otenet.gr 

και www.mercury.gr/dictionary 

και  www.serres.forthnet.gr/gr/acroym/00001.htm

ON - LINE Γλωσσάρια Πληροφορικής: 

Γλωσσάριο Πληροφορικής & όρων Συστημάτων Υποστήριξης Αποφάσεων-ΣΥΑ (Ελλ.), μετάφραση από DSS Resources

Γλωσσάρια Ορων Internet (Αγγλ.)

Γλωσσάριο Υπολογιστών-NADA Royal Institute of Technology (Σουηδικά)

Πρακτικό Λεξικό όρων Πληροφορικής-OTEnet (Ελλ.)

Λεξικό Ορων του Internet-Microsoft (Ελλ.)

Λεξικό Ορων Πληροφορικής-Πανεπιστημίου Αθηνών, (Ελλ.)

Λεξικό Πληροφορικής-ΤΕΙ Πειραιά (Ελλ.)

Λεξικό Δικτύων Υπολογιστών-Ινστιτούτου Πληροφορικής  (Ελλ.)

 

 Ενότητα 3: Προγραμματισμός

Web Designer's Club : http://users.hol.gr/~spirost/

Ιστοσελίδα για προγραμματισμό. Οδηγίες, διευκρινίσεις, επίλυση αποριών.

Microsoft Excel Interactive Projects:

http://curry.edschool.virginia.edu/teacherlink/content/math/interactive/interactiveexcel.html

Θα βρείτε αρχεία excel, δραστηριότητες, οδηγίες. 

 

Ενότητα 4: ...και λίγη Θεωρία...

Τι είναι τα applets και πώς τα χρησιμοποιεί κανείς ; 

(Aπό την ιστοσελίδα http://www.spin.gr/static/sections/applets/ )

Ένα applet είναι απλώς ένα μικρό πρόγραμμα (εφαρμογή = application, μικρή εφαρμογή = applet) γραμμένο στην γλώσσα προγραμματισμού Java της Sun Microsystems. Τα applets μπορούν να ενσωματωθούν σε μια σελίδα .html με τον ίδιο περίπου τρόπο που γίνεται αυτό για μια εικόνα. Όταν μέσω του browser μας επισκεφθούμε μια σελίδα του διαδικτύου που περιέχει applet(s) ο σχετικός κώδικας μεταφέρεται στον υπολογιστή μας και εκτελείται όπως κάθε άλλο πρόγραμμα. Η μόνη απαίτηση για την διεκπεραίωση της διαδικασίας αυτής είναι η ύπαρξη του Java Virtual Machine (JVM) στον υπολογιστή μας, κάτι που δεν προβληματίζει ιδιαίτερα αφού η εγκατάστασή που (σαν plug-in του browser μας) είναι αυτοματοποιημένη. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι απαραίτητο για τον χρήστη να κάνει οτιδήποτε να τρέξει τα Java Applets που προσφέρονται από τις σελίδες του Spin, διότι από το στάδιο της εγκατάστασης του browser που αυτός χρησιμοποιεί υπάρχουν τα σχετικά plug-in προγράμματα. Σε περίπτωση που αυτό δεν ισχύει θα γίνει προτροπή του χρήστη να 'κατεβάσει' και να εγκαταστήσει από το δίκτυο ότι χρειάζεται.

Ο χρήστης των applets που προσφέρονται από τις σελίδες του Spin (και από όποιες άλλες στο διαδίκτυο) δεν χρειάζεται να γνωρίζει τίποτε σχετικά με την γλώσσα Java. Απλώς φορτώνει την σχετική σελίδα και με την κατάλληλη επιλογή τρέχει το σχετικό applet. Η τυπική διαδικασία για την κλήση ενός applet γίνεται με την χρήση μιας εντολής στην σελίδα που το καλεί, του τύπου:

<APPLET CODE="applet_file_name.class" WIDTH="250" HEIGHT="22"> </APPLET>

· APPLET CODE: καλεί το applet που θα εκτελεστεί
· WIDTH and HEIGHT: ορίζει παραμέτρους για την λειτουργία του applet (είναι υποχρεωτικό).
· /APPLET: τερματίζει την όλη διαδικασία.

Το αρχείο *.class περιέχει τον κώδικα για το applet και αντιστοιχεί στα εκτελέσιμα αρχεία τύπου *.exe που έχουμε όλοι συνηθίσει να χρησιμοποιούμε.
Ο λόγος που αναφέρουμε τα παραπάνω έχει να κάνει και με την δυνατότητα του χρήστη να εκτελέσει τα applets στον δικό του υπολογιστή (μετά το σχετικό download) χωρίς σύνδεση με το δίκτυο. Τα απαιτούμενα για κάτι τέτοιο είναι το αρχείο *.class (το οποίο βρίσκεται στο directory: temporary internet files αν ο χρήστης έχει εκτελέσει το applet κατά την διάρκεια της σύνδεσής του) και μια σελίδα .html που να καλεί το applet χρησιμοποιώντας κάτι αντίστοιχο της εντολής που δίνουμε πιο πάνω. Για την ακριβή μορφή της σχετικής εντολής για κάθε applet, μπορεί κανείς να συμβουλευτεί την σελίδα που το καλεί αρχικά από όπου και το προμηθεύτηκε (επιλέγοντας το μενού View, Source εμφανίζεται το περιεχόμενο της σελίδας σε .html μορφή). Να αναφέρουμε επίσης σε αυτό το σημείο ότι σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτούνται περισσότερα από ένα *.class αρχεία για την λειτουργία ενός applet.

Τα applets που προσφέρονται στις σελίδες του εικονικού εργαστηρίου του Spin http://www.spin.gr/static/sections/applets/ χωρίζονται σε γενικές γραμμές στις ακόλουθες κατηγορίες:

Εφαρμογές Φυσικής
· Εφαρμογές Αστρονομίας
· Εφαρμογές Μαθηματικών
· Εφαρμογές Χημείας
· Εφαρμογές γενικής φύσεως

Κατά κανόνα κάθε applet συνοδεύεται από εισαγωγικό κείμενο στα Ελληνικά το οποίο επεξηγεί την λειτουργία του applet και σε ορισμένες περιπτώσεις εισάγει και το σχετικό θεωρητικό υπόβαθρο. 

 

  HOME PAGE