Ο ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΗΣ ΚΕΙΜΕΝΟΥ
WORD 97
Στην επιφάνεια εργασίας κάνουμε διπλό αριστερό κλικ στο εικονίδιο του επεξεργαστή κειμένου
Microsoft WordΕμφανίζεται τότε το φύλλο εργασίας με την ονομασία Εγγραφο1.
Όπως κάθε πρόγραμμα των
Windows έτσι και το Word δημιουργεί ένα κύριο παράθυρο και εκτελείται μέσα σ’ αυτό. Κάθε έγγραφο δημιουργεί κι’ αυτό το δικό του παράθυρο το οποίο περιέχεται πάντα στο κύριο παράθυρο που δημιουργεί το Word. Στο παράθυρο του κειμενογράφου διακρίνουμε την γραμμή επιλογών, την εργαλειοθήκη, την ταινία, το χάρακα, την περιοχή εγγράφου και τη γραμμή κατάστασηςΤα πλαίσια στο επάνω αριστερό τμήμα του προγράμματος ή του εγγράφου
επιτρέπουν αντίστοιχα από αριστερά
- |
Χ |
I) την απόκρυψη του εγγράφου και του προγράμματος, II) την σμίκρυνση και III) το κλείσιμο αντίστοιχα του φύλου εργασίας ή του προγράμματος συνολικά.
Η γραμμή επιλογών περιέχει ενδείξεις για τις ομάδες εντολών. Ορισμένες εντολές σε κάθε επιλογή εμφανίζονται με λιγότερο έντονο χρώμα. Αυτό σημαίνει ότι εκείνη τη στιγμή δεν είναι διαθέσιμες., π.χ. δεν μπορούμε να κάνουμε επικόλληση αν δεν έχουμε αντιγράψει ή αποκόψει κείμενο ή αντικείμενο.
Στο παράθυρο κειμένου καθώς γράφουμε δεν χρειάζεται να πατάμε το πλήκτρο [
ENTER] παρά μόνο σε αλλαγές παραγράφων. Το Word μορφοποιεί αυτόματα το κείμενο σύμφωνα με τον καθορισμένο τρόπο στοίχισης που επιλέξαμε. Για την στοίχιση υπάρχουν 4 επιλογές: στοίχιση αριστερά, στοίχιση στο κέντρο, στοίχιση δεξιά, πλήρης στοίχιση. Αυτό γίνεται κάνοντας αριστερό κλικ αντίστοιχα στα εικονίδια της Εργαλειοθήκης που βρίσκονται δεξιά των Β Ι U (δηλ. στις πυκνές γραμμές).
Η μετατροπή του πληκτρολογίου από Αγγλικό σε Ελληνικό γίνεται κάνοντας αριστερό κλικ κάτω δεξιά στην οθόνη στο μπλε εικονίδιο
EnΤην εντολή μπορούμε να την εκτελέσουμε πατώντας ταυτόχρονα
Alt και Shift.
Για να μορφοποιήσουμε ένα τμήμα του κειμένου πρέπει πρώτα να το επιλέξουμε. Αυτό γίνεται τοποθετώντας το σημείο παρεμβολής στην αρχή του τμήματος που επιλέξαμε και κρατώντας πατημένο το αριστερό κουμπί του ποντικιού σέρνομε προς τα αριστερά και κάτω όταν φτάσουμε στην άκρη της γραμμής κατεβαίνοντας μέχρι το σημείο που μας ενδιαφέρει. Το επιλεγμένο κείμενο γίνεται σκούρο, και μπορούμε να το αντιγράψουμε ή να το αποκόψουμε για να το επικολλήσουμε αλλού, να αλλάξουμε το μέγεθος και το είδος της γραμματοσειράς.
Για να επιλέξουμε ή να αλλάξουμε το μέγεθος της γραμματοσειράς κάνουμε αριστερό κλικ στο μικρό τρίγωνο της ταινίας δίπλα από το όνομα της γραμματοσειράς και αφήνουμε το πλήκτρο του ποντικιού. Στο σημείο αυτό ξετυλίγεται ο κατάλογος των γραμματοσειρών και σέρνοντας το ποντίκι επιλέγουμε την γραμματοσειρά που θέλουμε κάνοντας αριστερό κλικ.
Για να σβήσω σειρές η γράμματα (δηλ. να επανέλθω στην προηγούμενη σειρά ή να διορθώσω λάθος) χρησιμοποιώ το πλήκτρο δεξιά επάνω όπου υπάρχουν οι αριθμοί.
Για την διόρθωση τοποθετώ το σημείο παρεμβολής με αριστερό κλικ δεξιά από το γράμμα που θέλω να σβήσω και πατώ το πλήκτρο .
Για να αντιγράψω ένα κείμενο ή αντικείμενο, το επιλέγω πρώτα και στη συνέχεια στον κατάλογο
Επεξεργασίαπεξεργασία κάνω αριστερό κλικ στην εντολή Αντιγραφή. Για να το επικολλήσω αφού τοποθετήσω το σημείο παρεμβολής στο σημείο που επιθυμώ από τον κατάλογο επιλέγω Επικόλλησηπικόλληση. Η ίδια διεργασία γίνεται επιλέγοντας τα αντίστοιχα εικονίδια στην γραμμή επιλογών.Για να εμφανιστεί το σύνολο των γραμματοσειρών χρησιμοποιούμε τις γραμμές κύλισης αριστερά του παραθύρου των γραμματοσειρών. Με παρόμοιο τρόπο επιλέγουμε το μέγεθος της γραμματοσειράς ακριβώς δίπλα δεξιά.
Για να γράψουμε με έντονη γραφή κάνουμε κλικ στο Β, για πλάγια γραφή στο Ι και για υπογράμμιση στο
U.
Τα κουμπιά Αναίρεσης και Ακύρωση Αναίρεσης (τα δύο καμπυλωτά βέλη ακριβώς κάτω από την
Μορφήορφή σας επιτρέπουν να ακυρώσετε μια επιλογή σας ή να ξαναβρείτε την προηγούμενη μορφή του κειμένου.
Για να γράψουμε ένα κεφαλαίο γράμμα πατάμε το πλήκτρο
Shift και το αντίστοιχο γράμμα ταυτόχρονα. Με επιλέγουμε επίσης όλους τους χαρακτήρες που βρίσκονται στο επάνω μέρος των πλήκτρων.Αν πρέπει να γράψουμε ολόκληρη λέξη ή σειρά στα κεφαλαία πατάμε το πλήκτρο
Caps Lock το αφήνουμε και πατάμε τα γράμματα. Για να απενεργοποιηθούν τα κεφαλαία πατάμε πάλι το πλήκτρο Caps Lock και τότε σβήνει και η πράσινη φωτεινή ένδειξη επάνω δεξιά στο πληκτρολόγιο.
Για να τονίσουμε
ένα φωνήεν πατάμε το πλήκτρο δίπλα στο Λ και αμέσως μετά το φωνήεν.
Γενικά, κάθε ενεργοποιημένη εντολή μορφοποίησης έχει φωτεινή ένδειξη, για να απενεργοποιηθεί κάντε αριστερό κλικ σ’ αυτήν. Κάνοντας κλικ στο Β γίνεται φωτεινό και μπορώ να γράψω σε έντονη γραφή και κάνοντας πάλι κλικ στο Β σκουραίνει και επανέρχομαι στην κανονική γραφή. Στην Εικόνα ΙΙΙ είναι ενεργοποιημένα: η έντονη γραφή, ή πλάγια γραφή και η πλήρης στοίχιση.
Αν ολοκληρώσαμε τη σύνταξη του εγγράφου μας και θέλουμε να αποθηκεύσουμε το κείμενό μας σε δισκέτα κάνουμε αριστερό κλικ στο αρχείο και επιλέγουμε την εντολή Αποθήκευση ως
.
Κάνοντας αριστερό κλικ στην εντολή αποθήκευση ως εμφανίζεται το παράθυρο διαλόγου, όπου στο χώρο Αποθήκευση σε αναζητούμε τη δισκέτα (Α:\)
Στη θέση Όνομα αρχείου γράφουμε στα Ελληνικά ή στα Λατινικά το όνομα του αρχείου π.χ. ασκήσεις
Στη συνέχεια κάνουμε κλικ στη θέση Αποθήκευση. Το έγγραφό μας καταχωρείται αυτόματα στην δισκέτα μας. Για να είστε σίγουροι για τον χώρο αποθήκευσης βεβαιωθείτε αν στη θέση Αποθήκευση ως εμφανίζεται δίπλα η ένδειξη Δισκέτα 3,5(Α)
.
Για να κλείσουμε την εφαρμογή κάνουμε κλικ στο επάνω δεξιό μέρος της οθόνης, στο Χ και επανερχόμαστε στην επιφάνεια εργασίας. Για να κλείσουμε τον υπολογιστή κάνουμε κλικ στην Έναρξη και στο παράθυρο που ανοίγει εκτελούμε την εντολή Τερματισμός. Ο υπολογιστής μας ζητά να επιβεβαιώσουμε αν πράγματι θέλουμε να τερματισθεί η λειτουργία του υπολογιστή.
Κάνοντας αριστερό κλικ στη θέση Ναι
Το λειτουργικό σύστημα του υπολογιστή ενεργοποιεί τότε την αυτόματη προστασία από ιούς με το πρόγραμμα
Norton Antivirus και αφού τερματίσει τον έλεγχο εμφανίζει στην οθόνη το μήνυμα
Τώρα μπορείτε να σβήσετε τον
υπολογιστή σας με ασφάλεια
Τότε μπορούμε να κλείσουμε τον υπολογιστή μας αρχίζοντας από την οθόνη και μετά -εάν ο υπολογιστής δεν είναι ρυθμισμένος να κλείνει αυτόματα- και τον σκληρό δίσκο.
Anastasia Vakaloudi
Copyright ©