Συνθήκη Βουκουρεστίου

Posted in Ιστορίας περιήγησις | Leave a comment

Η ΠΑΡΑΚΜΗ ΤΗΣ ΡΩΜΑΪΚΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ κ΄ΟΙ ΕΙΣΒΟΛΕΣ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΦΥΛΩΝ 4ος-7ος αι.

Η ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΗΝ ΥΣΤΕΡΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ 4ος-7ος αιώνας (300-700 μ.Χ)

1. ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ «ΒΑΡΒΑΡΙΚΩΝ» ΕΠΙΔΡΟΜΩΝ & ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΕΩΝ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΡΩΜΑΪΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ

Από τον 4ο μ.Χ. αι. ξεκινάει η είσοδος των γερμανικών φύλων στην επικράτεια της παρακμάζουζας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Στην Δυτική Ευρώπη δημιουργούνται αρκετά «βαρβαρικά» βασίλεια, τα οποία η Ρώμη αναγκάστηκε να αναγνωρίσει ως «Φοιδεράτους» (ομόσπονδοι), σε εδάφη που τους παραχώρησε. Παράλληλα, σημειώνονται επιδρομές νομαδικών φύλων όπως οι Ούννοι του Αττίλα.                               E10_1a

 Αυτά τα κυρίως γερμανικά φύλα (?.) μετακινήθηκαν με βίαιο ή ειρηνικό τρόπο σε όλη σχεδόν την έκταση της γηραιάς ηπείρου. Στο πέρασμά τουςδιέλυσαν το δυτικό τμήμα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και λεηλάτησαν τη Ρώμη. Μετά το 476 μ.Χ και για μια χιλιετία ηΡωμαϊκή Αυτοκρατορίασυνέχισε να υφίσταται ως πολιτική οντότητα μόνο στην Ανατολή. Στη Δύση δημιουργήθηκαν αρκετά «βαρβαρικά» βασίλεια.

Οι γνώμες των ιστορικών για τις συνέπειες που είχαν αυτές οι εισβολές μοιάζουν να διίστανται: Continue reading

Posted in Ιστορίας περιήγησις | Leave a comment

Γιόχαν Βόλφγκανγκ Γκαίτε και οι ήρωές του

Γκαίτε«Άριστη κυβέρνηση είναι εκείνη που μας διδάσκει πώς να κυβερνάμε τους εαυτούς μας.»

Ο Γιόχαν Βόλφγκανγκ Γκαίτε -Johann Wolfgang Goethe, Φρανκφούρτη, 28 Αυγούστου 1749 – Βαιμάρη, 22 Μαρτίου 1832-ήταν Γερμανός νομικός, ποιητής και πεζογράφος. Η οικογένεια του ήταν μια από τις πιο εύπορες στη Φρανκφούρτη, προσφέροντάς του πολλές δυνατότητες μόρφωσης. Σε ηλικία 15 χρονών έγραψε τα πρώτα του ποιήματα, τα οποία στη συνέχεια κατέστρεψε. Το 1765 ξεκίνησε σπουδές Νομικής στη Λειψία κατόπιν επιθυμίας του πατέρα του. Παράλληλα με τις σπουδές του ασχολήθηκε με τις εικαστικές τέχνες. Στην Λειψία ήρθε σε επαφή με το έντονο ελληνικό στοιχείο της πόλης. Ως φίλος των Ελλήνων και της Ελλάδος αφιέρωσε πολλά έργα του στην Ελληνική Αρχαιότητα.

Continue reading

Posted in Ιστορίας περιήγησις, Νεότερη Ιστορία | Leave a comment

Η Μικρασιατική καταστροφή

Μικρασιατική καταστροφή: H τελευταία φάση της Μικρασιατικής εκστρατείας, δηλαδή το τέλος του ελληνοτουρκικού πολέμου του 1918-22 και η φυγή από την Τουρκία της ελληνικής διοίκησης που είχε εγκατασταθεί, κατά τη Συνθήκη των Σεβρών, στα δυτικά μικρασιατικά παράλια και στη Σμύρνη. Ο όρος περιλαμβάνει επίσης τη σχεδόν άτακτη υποχώρηση του ελληνικού στρατού μετά την κατάρρευση του μετώπου και τη γενικευμένη εκδίωξη μεγάλου μέρους τους ελληνογενούς πληθυσμού από τη Μικρά Ασία που είχε ξεκινήσει νωρίτερα (δείτε σχετικά Συνθήκη του 1914, που είχε συνομολογήσει ο Ε. Βενιζέλος) και είχε διακοπεί με την «ανακωχή του Μούδρου».

Η ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

Ο Εθνικός Διχασμός (1914-1917) υπήρξε μία σειρά γεγονότων που επικεντρώνονται στη διένεξη μεταξύ του τότε πρωθυπουργού της Ελλάδας, Ελευθερίου Βενιζέλου και του Βασιλιά Κωνσταντίνου Α΄ σχετικά με την είσοδο ή μη της Ελλάδας στον Α” Παγκόσμιο Πόλεμο. Η διένεξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα να απομονώσει την Ελλάδα απο τις σύμμαχες χώρες της και να τη χωρίσει σε 2 στρατόπεδα: τους φιλοβασιλικούς και τους φιλοβενιζελικούς. Αν και στην αρχή επικρατεί ο βασιλιάς Κων/νος, αργότερα εκθρονίζεται από τις Γαλλικές παρεμβάσεις και την εξουσία αποκτά ο Βενιζέλος. Η Ελλάδα μπαίνει στον Α” παγκόσμιο πόλεμο.

Μετά τη λήξη του Α” Παγκοσμίου πολέμου πραγματοποιήθηκαν διασκέψεις στο Παρίσι και στο Λονδίνο, όπου αποφασίστηκε η παραχώρηση της περιοχής της Θράκης και της Σμύρνης (Izmir) στην Ελλάδα. Μετά από πιέσεις του Ελευθέριου Βενιζέλου (πρωθυπουργού της Ελλάδας) και τη συγκατάθεση των Μεγάλων δυνάμεων, τμήμα του Ελληνικού στρατού αποστέλλεται στη Σμύρνη για να διασφαλίσει ότι οι περιοχές αυτές ανήκουν στο Ελληνικό κράτος. Οι Τούρκοι όμως αρνήθηκαν να τις παραχωρήσουν και ξεκίνησαν ανταρτοπόλεμο, με αποτέλεσμα η απόβαση του Ελληνικού στρατού να μετατραπεί σε εκστρατεία.

Ένα μήνα αργότερα πραγματοποιείται η συνθήκη των Σεβρών (1920), όπου επικυρώνεται η προσάρτηση της Μικράς Ασίας στο Ελληνικό κράτος. Οι βασικοί όροι της συνθήκης ήταν:
Η Οθωμανική Αυτοκρατορία να παραδώσει την κυριαρχία της Μεσοποταμίας (Ιράκ), της Παλαιστίνης και της Υπεριορδανίας στην Βρετανία ως προτεκτοράτα της Κοινωνίας των Εθνών, την Συρία και τον Λίβανο στην Γαλλία επίσης ως προτεκτοράτα. Η Χετζάζ (μέρος της σημερινής Σαουδικής Αραβίας) το Κουρδιστάν και η Αρμενία θα γίνονταν ανεξάρτητα κράτη.
Η Βόρεια Ήπειρος να ενσωματωθεί στο ιδρυόμενο Αλβανικό κράτος, ουσιαστικά προτεκτοράτο της Ιταλίας. Τα Δωδεκάνησα να παραδοθούν στην Ιταλία, η οποία συμφώνησε να τα δώσει, εκτός από τη Ρόδο και το Καστελλόριζο στην Ελλάδα.
Στην Ελλάδα παραχωρούνταν τα νησιά Ίμβρος, Τένεδος και από την ηπειρωτική Ελλάδα η Θράκη, από την οποία η Βουλγαρία παραιτούνταν οριστικά από κάθε δικαίωμά της σε αυτή. Η περιοχή της Σμύρνης έμενε υπό την ονομαστική επικυριαρχία του Σουλτάνου, αλλά θα διοικούνταν από Έλληνα Αρμοστή ως εντολοδόχο των Συμμάχων και θα μπορούσε να προσαρτήθει στην Ελλάδα μετά από πέντε χρόνια με δημοψήφισμα.

Εκείνη την περίοδο (1920) ο Κεμάλ Ατατούρκ είχε επαναστατήσει κατά του Σουλτάνου και είχε συγκροτήσει κυβέρνηση. Μια από τις πρώτες του κινήσεις ήταν η μεταφορά της πρωτεύουσας από την Κωνσταντινούπολη, η οποία είχε καταληφθεί από τα συμμαχικά στρατεύματα, στην Άγκυρα. Από εκεί ο Ατατούρκ οργάνωσε συστηματικότερα την επίθεση του κατά του ελληνικού στρατού.. Επιπλέον είχε καταφέρει να υπογράψει ανακωχή με την Ρωσία και την Γαλλία έτσι ώστε να εξασφαλίσει τα νώτα του. Το σημαντικότερο επίτευγμα του ήταν η μυστική συμφωνία που έκλεισε με τους Γάλλους με την οποία πέτυχε την ακύρωση της συνθήκης των Σεβρών.

Από την ελληνική πλευρά, ο ελληνικός λαός είχε κουραστεί από την παρατεταμένη παραμονή του Ελληνικού στρατού στη Μικρά Ασία και επιθυμούσε διακοπή των εχθροπραξιών. Για το λόγο αυτό ανέδειξε πρωθυπουργό τον Δημήτριο Γούναρη αντί του Ελευθερίου Βενιζέλου, ο οποίος επιθυμούσε τη σενέχισή τους. Η νέα κυβέρνηση, αντί να τηρήσει τις υποσχέσεις της, ζήτησε την άδεια των συμμάχων για στρατιωτική επιχείρηση στην Κωνσταντινούπολη. Η γαλλική όμως κυβέρνηση αρνήθηκε και επισήμανε ότι δόθηκαν εντολές στα συμμαχικά στρατεύματα κατοχής στην Κωνσταντινούπολη και την Μ. Ασία να εμποδίσουν κάθε ελληνική κίνηση για την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης.

ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ- Η ΑΠΟΛΗΞΗ

Κατά τη διάρκεια της μικρασιατικής εκστρατείας ο ελληνικός στρατός κατέλαβε καίρια στρατηγικά σημεία (Εσκί-Σεχίρ & Αφιόν-Καραχισάρ), χωρίς όμως να καταφέρει να εξαλείψει την τουρκική απειλή. Οι ανώτεροι αξιωματικοί πίστευαν ότι ελέγχοντας το Αφιόν Καραχισάρ μπορούσαν να ανακόψουν την τροφοδοσία του Τουρκικού στρατού. Η ηγεσία του ελληνικού στρατού είχε υποτιμήσει τα στρατιωτικά σώματα του Κεμάλ, με αποτέλεσμα να παραμελήσει την άμυνα των συνόρων και να αρχίσει να καταστρώνει σχέδια κατάληψης της Κωνσταντινούπολης.

Σε αντίθεση με τους Έλληνες αξιωματικούς, ο Κεμάλ Ατατούρκ κινήθηκε έξυπνα διακρίνοντας την απειρία και την κούραση του ελληνικού στρατού. Εξόπλισε με σύγρονα όπλα το τουρκικό στρατό, ο οποίος επιτέθηκε το πρωί της 13ης Αυγούστου του 1922 στις ελληνικές δυνάμεις στο Αφιόν Καραχισάρ. Η επίθεση των Τούρκων αιφνιδίασε την ηγεσία του Ελληνικού στρατού ο οποίος κατέρρευσε.

Μετά την Μικρασιατική καταστροφή οι στρατιωτικοί επαναστάτησαν και ανέλαβαν την εξουσία. Αμέσως συστήθηκε έκτακτο στρατοδικείο, γνωστό και ως η δίκη των έξι, με πρόεδρο τον στρατηγό Αλέξανδρο Οθωναίο, όπου παραπέμφθηκαν οχτώ υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης Γούναρη, με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας. Η δίκη πραγματοποιήθηκε με συνοπτικές διαδικασίες, και χωρίς να αποδειχθεί η ενοχή των κατηγορουμένων, κατέληξε με την καταδίκη σε θάνατο των: Δημητρίου Γούναρη, Νικόλαου Θεοτόκη, Γεώργιου Χατζανέστη, Πέτρου Πρωτοπαπαδάκη, Γεώργιου Μπαλτατζή και Νικόλαου Στράτου, στις 28 Νοεμβρίου 1922, απόφαση που θεωρήθηκε από πολλούς ως προαποφασισμένη. Η εκτέλεση έγινε την ίδια μέρα στο Γουδί, και προκάλεσε αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στο εξωτερικό. 88 χρόνια αργότερα, το 2010, ο Άρειος Πάγος αναίρεσε την απόφαση του στρατοδικείου και αθώωσε τους καταδικασθέντες μετά θάνατον.

Posted in Σύγχρονη Ιστορία | Tagged , | Leave a comment

Η χίμαιρα της Ιωνίας – Ντοκυμαντέρ

Posted in Ιστορίας περιήγησις | Leave a comment

Σμύρνη 1922

Posted in Ιστορίας περιήγησις | Leave a comment

Η ανάπτυξη του εργατικού κινήματος

Εβραίοι έμποροι φρούτωνΗ πληθυσμιακή σύσταση της  ΘεσσαλονίκηςΤο εργατικό κίνημα

O Αβραάμ Μπεναρόγια υπήρξε μία από τις πιο σημαντικές μορφές του ελληνικού σοσιαλιστικού κινήματος. Γεννημένος στο Βιδίνιο της Βουλγαρίας το 1887, βρέθηκε στην πολυεθνική Θεσσαλονίκη το 1908 και υπήρξε πρωτεργάτης στην ίδρυση και καθοδηγητής της πιο μαζικής πολιτικής οργάνωσης στη Μακεδονία, της Φεντερασιόν.

Ο Μπεναρόγια διαμορφώθηκε ιδεολογικά από την επαφή του με το βουλγαρικό σοσιαλιστικό κίνημα, αλλά ανέπτυξε τα οργανωτικά και ηγετικά του χαρακτηριστικά μέσα στην πολυπληθή ισραηλιτική κοινότητα της Θεσσαλονίκης. Το ιστορικό πλαίσιο ήταν η επανάσταση των Νεότουρκων και η προσωρινή τους υποστήριξη στο εργατικό κίνημα, το ξέσπασμα ενός πρωτόφαντου απεργιακού κύματος το 1908 σε όλη τη Μακεδονία, αλλά ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη, όπου η πλειονότητα του προλεταριάτου αποτελούνταν από ισραηλίτες εργάτες. Ο Μπεναρόγια ίδρυσε την ίδια χρονιά μια λέσχη με στόχο τη διάδοση των σοσιαλιστικών ιδεών στους ισραηλιτικής εθνότητας εργάτες της Θεσσαλονίκης, τον Σεφαραδίτικο Κύκλο Σοσιαλιστικών Σπουδών. Σε λίγους μήνες η λέσχη συγκέντρωσε εκατοντάδες μέλη και τον Απρίλιο του 1909 μετατράπηκε σε πολιτική οργάνωση (με γραμματέα τον Μπεναρόγια) με το όνομα Εργατικός Σύνδεσμος Θεσσαλονίκης. Continue reading

Posted in Νεότερη Ιστορία | Tagged , , | 1 Comment