Οι κάτοικοι της Ασίας
Τελευταία Ενημέρωση (Πέμπτη, 01 Ιανουάριος 2015 17:49) Δευτέρα, 16 Ιούνιος 2014 08:50
κάνε κλικ στην εικόνα
Η Ασία είναι η ήπειρος, στην οποία αναπτύχθηκαν σπουδαίοι αρχαίοι πολιτισμοί. Θεωρείται κοιτίδα των μεγάλων θρησκειών και πολιτισμών.
Στην ήπειρο αυτή, όπου ομιλούνται εκατοντάδες γλώσσες, συναντάμε σχεδόν όλες τις φυλές του κόσμου και πολλές θρησκείες. Ο τρόπος ζωής κάθε λαού είναι εντελώς διαφορετικός και εξαρτάται από το κλίμα, τη μορφολογία του εδάφους, την πυκνότητα του πληθυσμού, την ανάπτυξη της οικονομίας, τη θρησκεία, τη μόρφωση και φυσικά τα διαφορετικά ήθη και έθιμα.
Ας ονομάσουμε τα κράτη της Μέσης Ανατολής και ας επισημάνουμε τα κοινά χαρακτηριστικά των λαών τους.
κάνε κλικ στο χάρτη
Στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, όπου απλώνονται οι ποτάμιες κοιλάδες, η συγκέντρωση του πληθυσμού είναι μεγάλη.
Οι πρώτοι μεγάλοι πολιτισμοί έκαναν εδώ την εμφάνισή τους αφήνοντας σημαντικά στοιχεία που επέδρασαν στον πολιτισμό και την ανάπτυξη των άλλων λαών.
Οι Ινδοί είναι ένας αρχαιότατος λαός που ανέπτυξε αξιόλογο πολιτισμό. Ανήκουν σε διαφορετικές φυλές με ξεχωριστά ήθη και έθιμα, μιλούν 14 επίσημες γλώσσες και το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι ινδουιστές.
Οι κάτοικοι του Αφγανιστάν, του Πακιστάν και του Μπαγκλαντές είναι μουσουλμάνοι, ενώ στα υπόλοιπα κράτη της Νότιας Ασίας συναντάμε, εκτός από ινδουιστές, πολλούς βουδιστές και λίγους χριστιανούς.
Ας ονομάσουμε τα κράτη της Κεντρικής και της Ανατολικής Ασίας. Ποιο είναι το μεγαλύτερο κράτος αυτών των περιοχών; Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του κράτους αυτού;
κάνε κλικ στο χάρτη
Οι Κινέζοι είναι επίσης ένας πανάρχαιος λαός με πλούσια πολιτιστική παράδοση. Ανέπτυξαν τις τέχνες, τη μουσική και τη λογοτεχνία και επηρέασαν σημαντικά τους γειτονικούς λαούς. Ανακάλυψαν το χαρτί, εφεύραν την τυπογραφία (πολύ νωρίτερα από τον Γουτεμβέργιο), την πυξίδα, το σεισμογράφο και έκαναν χρήση της πυρίτιδας.
πηγή:http://el.wikipedia.org
Ανήκουν στην κίτρινη φυλή και οι κυριότερες θρησκείες τους είναι ο κομφουκιανισμός, ο βουδισμός και ο ταοϊσμός.
Η πυρίτιδα, «το κινέζικο χιόνι», έγινε γνωστή στην Ευρώπη από τους Άραβες. Η Δύση χρησιμοποίησε την πυρίτιδα, για να εξουθενώσει τη χώρα των Κινέζων. Συζητήστε και σχολιάστε το γεγονός.
Οι Ιάπωνες είναι λαός εξαιρετικά εργατικός, ευφυής, μεθοδικός και πειθαρχημένος. Το βιοτικό επίπεδό τους είναι πολύ υψηλό και οφείλεται στην παραγωγικότητα σε όλους τους τομείς. Εκτός από τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία, ανέπτυξαν τη βιομηχανία και το εμπόριο. Τα προϊόντα τους έχουν κατακλύσει τη διεθνή αγορά και φημίζονται για την άριστη ποιότητα και τις προσιτές τιμές. Το πολιτιστικό επίπεδο του λαού είναι επίσης υψηλό.
Οι Ιάπωνες θεωρούνται από τους πιο μορφωμένους ανθρώπους στον κόσμο.
Τον 13ο αιώνα μ.Χ. οι Μογγόλοι με αρχηγό τον Τζέκινς Χαν δημιούργησαν τη μεγαλύτερη αυτοκρατορία εκείνης της εποχής. Ας ακολουθήσουμε μαζί την κατακτητική πορεία τους .
Ας συζητήσουμε γιατί δεν επηρέασαν πολιτιστικά τις περιοχές που είχαν κατακτήσει.
Οι λαοί της Κεντρικής Ασίας είναι κυρίως μογγολικής καταγωγής. Ασχολούνται με την κτηνοτροφία και τη γεωργία. Το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων είναι χαμηλό. Η περιοχή είναι αραιοκατοικημένη εξαιτίας της μορφολογίας του εδάφους.
Η Σιβηρία, στη Βόρεια Ασία, είναι επίσης αραιοκατοικημένη κυρίως εξαιτίας των σκληρών περιβαλλοντικών συνθηκών και επομένως το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων είναι χαμηλό.
Ας βρούμε στο χάρτη τα κράτη της Νοτιοανατολικής Ασίας και ας ονομάσουμε τις πρωτεύουσές τους.
Οι γεωμορφολογικές και κλιματικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας είναι ευνοϊκές για τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Ως αποτέλεσμα η παρουσία των ανθρώπων στην περιοχή αυτή υπήρξε μακρόχρονη, γεγονός που οδήγησε στην πολιτιστική εξέλιξη των λαών της, οι οποίοι ανέπτυξαν το θέατρο, το χορό, τη μουσική και τις εικαστικές τέχνες.
Aν θέλεις, διάβασε κι αυτό...
Η ήπειρος των υπερθετικών βαθμών
Η Ασία, το μωσαϊκό των φυλών, των θρησκειών, των γλωσσών και των πολιτισμών, είναι η ήπειρος των υπερθετικών βαθμών. Εδώ βρίσκεται η μεγαλύτερη οροσειρά, το υψηλότερο όρος, η μεγαλύτερη λίμνη, οι βαθύτερες υποθαλάσσιες τάφροι, τα περισσότερα κοιτάσματα πετρελαίου και η μεγαλύτερη φτώχεια του πλανήτη. Στη μεγαλύτερη σε έκταση και πληθυσμό ήπειρο της Γης αναπτύχθηκαν πολλοί, σημαντικοί και διαφορετικοί πολιτισμοί, όπως των λαών της Μεσοποταμίας (Σουμερίων, Ασσυρίων, Βαβυλωνίων), των Μήδων, των Σκυθών, των Περσών, των Κινέζων, των Ινδών και άλλων. Το πλούσιο υπέδαφος πολλών περιοχών, οι δυνατότητες της γεωργικής παραγωγής και της αλιείας, καθώς και τα αναρίθμητα νησιά προσείλκυσαν τους Ευρωπαίους και ήρθαν ως κατακτητές των ασιατικών εδαφών. Μόλις τον εικοστό αιώνα τα ασιατικά εδάφη άρχισαν να απελευθερώνονται από την κυριαρχία των Ευρωπαίων και να γίνονται αυτόνομα κράτη.