Βιβλίο επισκεπτών

Επισκέπτες

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα67
mod_vvisit_counterΧθες44
mod_vvisit_counterΑυτή την εβδομάδα67
mod_vvisit_counterΠερασμένη εβδομάδα413
mod_vvisit_counterΑυτό το μήνα655
mod_vvisit_counterΠροηγούμενος μήμας1634
mod_vvisit_counterΣυνολικά397175

Το τέλος της Επανάστασης και η ελληνική ανεξαρτησία

Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail

Τελευταία Ενημέρωση (Δευτέρα, 23 Φεβρουάριος 2015 10:56) Παρασκευή, 01 Φεβρουάριος 2013 11:08

Το τέλος της Επανάστασης και η ελληνική ανεξαρτησία, συνθήκη Λονδίνου. σύνορα Αβρακικού Παγασητικού, Ρωσοτουρκικός πόλεμος, Υψηλή Πύλη, Καποδίστριας, ιστορία ΣΤ τάξης, μεγάλες δυνάμεις

Το τέλος της Επανάστασης και η ελληνική ανεξαρτησία, συνθήκη Λονδίνου. σύνορα Αβρακικού Παγασητικού, Ρωσοτουρκικός πόλεμος, Υψηλή Πύλη, Καποδίστριας, ιστορία ΣΤ τάξης, μεγάλες δυνάμεις

 

Η παράδοση της Ακρόπολης στους Τούρκους πολιορκητές της, το Μάιο του 1827, ολοκλήρωσε την τουρκική κυριαρχία στη Στερεά Ελλάδα.


Poliorkia ton athinon kata to 1827.jpg

 

Δυσοίωνη ήταν η κατάσταση και στην Πελοπόννησο, όπου παρέλυσε κάθε αντίσταση στην Ηλεία, ερημώθηκε η Μεσσηνία και καταστράφηκε εντελώς η Τριπολιτσά.

Μετά τη ναυμαχία του Ναυαρίνου όμως, τον Οκτώβριο του 1827, οι Έλληνες κατάλαβαν ότι η απελευθέρωσή τους δεν θα αργούσε. Παρόλο που οι στρατιωτικές ενέργειες απαγορεύονταν από τις Μεγάλες Δυνάμεις, ο Αγώνας αναζωπυρώθηκε: ο Γάλλος συνταγματάρχης Κάρολος Φαβιέρος με τακτικό στρατό αποβιβάστηκε στη Χίο.

 

Δυνάμωσε η επαναστατική δραστηριότητα στην Κρήτη, ενώ πόλεις και χωριά της Στερεάς Ελλάδας, όπως η Θήβα, η Λιβαδιά, η Άμφισσα, το Καρπενήσι ακόμη και το ίδιο το Μεσολόγγι, απελευθερώθηκαν από τον Δημήτριο Υψηλάντη, τον Κίτσο Τζαβέλα και άλλους οπλαρχηγούς.



Οι νίκες του ελληνικού στρατού καθώς και η προσπάθεια του Καποδίστρια να μη δυσαρεστήσει καμιά από τις Μεγάλες Δυνάμεις, βοήθησαν στη διεύρυνση των συνόρων του ελληνικού κράτους. Καθώς αναμενόταν να φτάσουν στην Πελοπόννησο Γάλλοι στρατιώτες για ν' αποχωρήσουν τα αιγυπτιακά στρατεύματα, ο Κυβερνήτης έστειλε πολεμικά πλοία στον Αμβρακικό κόλπο, ώστε να συμπεριληφθεί και η περιοχή αυτή στα όρια του νέου κράτους.



Η Υψηλή Πύλη, από την πλευρά της, κρατούσε αδιάλλακτη στάση απορρίπτοντας κάθε συζήτηση για αυτονομία ή ανεξαρτησία της Ελλάδας. Ωστόσο, η ήττα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στον Ρωσοτουρκικό Πόλεμο του 1828-1829 ανάγκασε τον Σουλτάνο να δεχτεί να αρχίσουν διαπραγματεύσεις.


Ρωσοτουρκικός πόλεμος (1828-1829)
Ρωσοτουρκικοί πόλεμοι
January Suchodolski - Akhaltsikhe siege.jpg
Η μάχη του Akhaltsikhe (1828), January Suchodolski
Χρονολογία 1828-1829
Τόπος Βαλκανική, Καύκασος
Έκβαση Νίκη των Ρώσων
Μαχόμενα μέρη
Flag of Turkey.svg Οθωμανική Αυτοκρατορία
150.000
Flag of Russia.svg Ρωσική Αυτοκρατορία
90.000
Υποστηριζόμενοι από:
:Flag of the United Kingdom (1801).png Ηνωμένο Βασίλειο
Pavillon royal de France.svg Βασίλειο της Γαλλίας (Περίοδος παλινόρθωσης Βουρβούνων)
Αρχηγοί
Flag of Turkey.svg Αγά Χουσεΐν-πασάς Flag of Russia.svg Νικόλαος Α΄
Flag of Russia.svg Πίτερ Βίτγκενσταΐν

 

 

Πηγή:http://el.wikipedia.org

Οι Άγγλοι και οι Γάλλοι, για να περιορίσουν τις επιδιώξεις της Ρωσίας και την αυξημένη επιρροή της στους επαναστατημένους Έλληνες, πρότειναν την ανεξαρτησία της Ελλάδας.

Έτσι, τον Φεβρουάριο του 1830 υπογράφηκε στο Λονδίνο από τις τρεις συμμαχικές Δυνάμεις (Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία) η πολιτική ανεξαρτησία της Ελλάδας, με τα σύνορά της στη γραμμή Αχελώου - Σπερχείου ποταμού. Δυο χρόνια αργότερα, το 1832, τα σύνορα του ελληνικού κράτους διευρύνθηκαν στη γραμμή Αμβρακικού κόλπου ? Παγασητικού κόλπου.

 

 

Τα νέα σύνορα αναγνωρίστηκαν και από την Υψηλή Πύλη. Έπειτα από δέκα χρόνια συγκρούσεων η ύπαρξη ανεξάρτητου ελληνικού κράτους, αναγνωρισμένου από τις Μεγάλες Δυνάμεις της εποχής, ήταν πλέον γεγονός.

 

Αφού ξαναδιαβάσεις το κεφάλαιο κάνε τις παρακάτω ασκήσεις: