Η εμπειρία μου στην κατασκευή

Στο άρθρο αυτό σκοπεύω να εκθέσω τη δική μου εμπειρία στο θέμα.

Οι πληροφορίες δεν θα είναι τεχνικές. Αυτές υπάρχουν στα υπόλοιπα άρθρα αυτής της κατηγορίας.

Τοπικά στον υπολογιστή μου ή κατευθείαν στον server; Αυτή ήταν μια βασική ερώτηση που έκανα πριν δημιουργήσω την ιστοσελίδα.

Ξεκίνησα με το 1ο σενάριο δηλ. να δημιουργήσω μια ιστοσελίδα τοπικά στον υπολογιστή μου.  Ακριβολογώντας, αφού το περιεχόμενο μιας ιστοσελίδας δεν τελειώνει ποτέ, δημιουργώ μια ιστοσελίδα στον υπολογιστή μου σημαίνει πως την σχεδιάζω και την εμπλουτίζω με περιεχόμενο μέχρι του σημείου που θα μπορούσε να αναρτηθεί στο διαδίκτυο.  Η πρακτική αυτή μου επιτρέπει να κάνω περισσότερες δοκιμές, λάθη, να την διορθώνω και να την αλλάζω κατά βούληση δίχως να ανησυχώ για το τι θα δούνε οι άλλοι αφού τη βλέπω μόνο εγώ. Ειδικά για το τελευταίο, υπάρχει τρόπος ακόμα και όταν η ιστοσελίδα είναι στο διαδίκτυο να την θέτω σε κατάσταση “υπό κατασκευή”  δηλ. να είναι αόρατη στους επισκέπτες.

Η δημιουργία τοπικά στον υπολογιστή ήταν άλλωστε και ο τρόπος που μου συστήθηκε στο σεμινάριο επιμόρφωσης. Έτσι τον υιοθέτησα, τουλάχιστον στην αρχή.  Για να γίνει χρειάστηκα ένα πακέτο που μετατρέπει τον υπολογιστή μου σε διακομιστή (database + web server) όπως το xampp.  Ευτυχώς είναι δωρεάν και μπορεί να κατεβεί.  Τρέχει στο παρασκήνιο και δεν το καταλαβαίνεις.  Εκτός από το κανονικό πρόγραμμα του xampp, υπάρχει και μια φορητή έκδοση που μπορεί να τρέξει από ένα usb stick χωρίς να γίνει κανονική εγκατάσταση.  Είδα μετά πως η κανονική έκδοση του xampp, αν και τρέχει χωρίς πρόβλημα, δημιουργεί αρκετή καθυστέρηση στην εκκίνηση του υπολογιστή μου.

Στη συνέχεια χρειάστηκε η εγκατάσταση του λογισμικού δημιουργίας ιστοσελίδας δηλ. ενός εκ των joomla, wordpress, κλπ.  Όλα αυτά είναι δωρεάν για κατέβασμα και μάλιστα στα Ελληνικά.  Η joomla έχει περισσότερες δυνατότητες από το wordpress, το τελευταίο είναι πιο κατάλληλο για αρχάριους.

Επειδή η επιμόρφωση που έκανα ήταν σε joomla ξεκίνησα με αυτή.  Πριν να γράψω το πρώτο μου περιεχόμενο (ή άρθρο όπως λέγεται στη γλώσσα των προγραμμάτων αυτών) κατάλαβα πως έπρεπε να τα οργανώσω σε ομάδες (οι ομάδες λέγονται κατηγορίες).  Επειδή έπρεπε να κάνω ιστοσελίδα σχολείου, μια ομάδα θα αφορούσε ανακοινώσεις, μια άλλη μαθήματα, κλπ.  Στη συνέχεια άρχισα να συγκεντρώνω το υλικό για κάθε ομάδα και να δημιουργώ τα άρθρα μου.  Εκτός των άρθρων, στο wordpress υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας σελίδων.  Μια σελίδα έχει πιο στατικό περιεχόμενο από ένα άρθρο, με την έννοια πως δεν ενδιαφέρει τόσο σε αυτή η ημερομηνία δημοσίευσης ούτε τα περιεχόμενά της πρόκειται να αλλάξουν σε βάθος χρόνου.   Για παράδειγμα, ο σύλλογος των καθηγητών αλλάζει σε κάθε σχολικό έτος, άρα καλό θα είναι να είναι άρθρο.  Αντίθετα, η θέση και η λειτουργία του σχολείου είναι πιο στατικά και μπορούν να είναι σε μια σελίδα.

Το ζήτημα της παρουσίασης έρχεται μετά το περιεχόμενο.  Έτσι, μετά τα άρθρα, άρχισα να αναζητώ λύσεις  για την παρουσίασή τους στον χρήστη.  Με ενδιέφερε η μορφή οριζόντιου μενού με αναδιπλούμενα υπομενού.  Γι αυτό χρειάστηκε να κατεβάσω πρότυπο που κατέβασα που ενσωματώνει αυτή τη δυνατότητα.  Το ίδιο χρειάστηκε να κάνω για να δημιουργήσω κυλιόμενες εικόνες στην 1η σελίδα, κατεβάζοντας δηλ. αντίστοιχο πρόσθετο.  Άλλο πρόσθετο κατέβασα για βελτίωση πλοήγησης, τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας, κλπ.

Φτάνοντας σε ένα επίπεδο όπου η ιστοσελίδα θα μπορούσε να αναρτηθεί, άρχισα να σκέφτομαι τη διαδικασία μεταφόρτωσης της στον server.  Στο σημείο αυτό συνειδητοποιώ πως δεν είναι τόσο απλό όσο αρχικά φαντάστηκα. Επίσης το πρότυπο που είχα κατεβάσει, αν και μου έδινε αυτό που ήθελα, άρχιζε να θέτει και άλλες παραμέτρους στην εμφάνιση της ιστοσελίδας.

Εκείνη τη χρονική στιγμή πήρα την  απόφαση να σταματήσω προσωρινά τη δημιουργία ιστοσελίδας τοπικά και να ξεκινήσω τη δημιουργία απευθείας στον server.  Μάλιστα, έχοντας ακούσει πως το wordpress είναι απλούστερο, αποφάσισα να το χρησιμοποιήσω αντί της joomla.

Ξεκίνησα με την δημιουργία της βάσης δεδομένων από τον πίνακα ελέγχου του ΠΣΔ.  Στη συνέχεια κατέβασα τοπικά την  τελευταία εξελληνισμένη έκδοση του wordpress και αφού την αποσυμπίεσα σε έναν φάκελο στον υπολογιστή μου την ανέβασα με το fileΖilla στον server.  Η εγκατάσταση ξεκίνησε εύκολα με τον browser δίνοντας το σχετικό δικτυακό path που μου είχε παραχωρηθεί.  Όμως, στο σημείο αυτό είχα δυσκολίες λόγω της αργής απόκρισης του server και χρειάστηκε να επαναλάβω την διαδικασία 3 φορές.  Τελικά, για να το ξεπεράσω, διάλεξα μια βραδινή ώρα που το δίκτυο ήταν λιγότερο απασχολημένο και επανέλαβα τη διαδικασία από την αρχή δημιουργώντας μια νέα βάση δεδομένων.

Μετά την εγκατάσταση, όλα πήγαν καλά.  Μάλιστα, η απόκριση του server για την δημιουργία των άρθρων/ σελίδων ήταν αρκετά ικανοποιητική και όχι τόσο αργή όσο περίμενα.

 

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: http://users.sch.gr/cdimitrios/?p=131

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.