2019 – η χρονιά του Π.Π

Π.Π – Ο Περιοδικός Πίνακας των Χημικών Στοιχείων

Φέτος είναι η χρονιά του Περιοδικού Πίνακα,

ο Π.Π (συντομογραφία στο εξής) είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του ανθρώπινου πνεύματος και η κατασκευή του πέρασε από πολλές φάσεις, αν και τελικά επικράτησε η μορφή που εισήγαγε ο Ρώσος Καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Αγ. Πετρούπολης Dmitri Mendeleev – Μια εμπεριστατωμένη μελέτη για την εξέλιξη του περιοδικού πίνακα των χημικών στοιχείων μπορείτε να δείτε στο άρθρο:

(εισαγωγή εγγράφου)

Εκτός από την καλσσική αυτή μορφή του περιοδικού πίνακα έχουν προταθεί και άλλες: όπως η ελικοειδής μορφή – που βλέπετε στην εικόνα,

(εισαγωγή εικόνας)

Περιοδικός Πίνακας σε μορφή σπειροειδούς έλικας

Ανεξάρτητα από τη μορφή που θα επιλέξουμε – ο περιοδικός πίνακας ομαδοποιεί τα στοιχεία με κοινές ιδιότητες προκειμένου να διευκολύνει τη μελέτη τους

Η πρώτη ομάδα είναι η ομάδα των αλκαλίων με 6 (ή 7 αν θεωρήσουμε ως αλκάλιο και το Η), στοιχεία:

(εισαγωγή συλλογής)

Τα αλκάλια είναι ιδιαίτερα δραστικά στοιχεία, με χαρακτηριστικές ιδιότητες που τα κάνουν να ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπά μέταλλα όπως φαίνεται στο video που ακολουθεί:

(εισαγωγή video)

Ένα ακόμη ενδιαφέρον άρθρο – σχετικό με τη ‘σύλληψη’ της ιδέας, τη δημιουργία και την εξέλιξη της μορφής του Περιοδικού Πίνακα των Χημικών Στοιχείων 
στην Φύση και στο Σύμπαν:

https://theconversation.com/the-periodic-table-is-150-but-it-could-have-looked-very-different-106899?utm_source=facebook&utm_medium=facebookbutton&fbclid=IwAR0wDGkVGfhusnVy0J2UUWj0D-IbAZbxbImwppHujVBc01TJIhKIccYCv-A

Το ‘καλώς συντονισμένο’ Σύμπαν

Είναι το Σύμπαν ‘καλώς συντονισμένο’ για το φαινόμενο της Ζωής;

(Is the Universe Fine-Tuned for Life?)

By Anil Ananthaswamy on Wed, 07 Mar 2012

(Νοηματική ελεύθερη απόδοση στα Ελληνικά: Φαίδων Χαλκιάς)

Μια καλοκαιρινή βραδιά – τον Ιούνιο του 2007 – έπρεπε να πάω να παρακολουθήσω την αστρονόμο Sandra Faber στην προσπάθειά της να εστιάσει το διαμέτρου 10 μέτρων τηλεσκόπιο Keck II.

Η Sandra εκείνη την εποχή παρατηρούσε γαλαξίες σε μια περιοχή του ουρανού που αποκαλείται ‘The Extended Groth Strip’, στην κατεύθυνση του αστερισμού Ursa Major.

Καθίσαμε στα αναπαυτικά καθίσματα στο δωμάτιο ελέγχου του τηλεσκοπίου, αρκετά χαμηλότερα από την θέση του τηλεσκοπίου που βρίσκεται στο ηφαίστειο Mauna Kea – σε ύψος 13.796 πόδια στην Χαβάη.

Κοντά στα μεσάνυχτα, η Faber τύλιξε τις σημειώσεις με τις παρατηρήσεις και πήγαμε για λίγο να περπατήσουμε κάτω από τα άστρα. Κάποια στιγμή την άκουσα να ψιθυρίζει: ‘Πόσο μ’ ανακουφίζει το γεγονός ότι ανήκουμε σ’ αυτό το όμορφο Σύμπαν, που μοιάζει να φτιάχτηκε για μας’. ‘Αυτό είναι το σπίτι μας’ – συνέχισε.

Η Sandra Faber, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο ‘Santa Cruz’ της πολιτείας της California, εκείνη τη στιγμή αναφερόταν στην υπόθεση ότι ‘υπάρχει κάτι που κάνει – μοναδική – την θέση μας στο Σύμπαν. Τόσο οι νόμοι της Φυσικής όσο και οι τιμές των φυσικών σταθερών φαίνεται, σύμφωνα με τον Goldilock, να είναι αυτοί που πρέπει να είναι. Αν έστω και μια από τις πολλές παραμέτρους που ρυθμίζουν το Σύμπαν ήταν διαφορετική, τότε τ’ άστρα, οι πλανήτες και οι γαλαξίες δεν θα είχαν ποτέ σχηματισθεί (ή ‘΄θα είχαν έρθει στην ύπαρξη). Και έτσι η ίδια η Ζωή θα ήταν αδύνατη.

Διδασκαλία ‘λάθος μοντέλων’

Τελικά μπορεί και να είναι σωστό να διδάσκουμε ‘λάθος’ μοντέλα στη Φυσική

Η ιστορία της διόρθωσης της δομής του ατόμου από τον Niels Bohr, μας ‘διδάσκει’ πολλά σχετικά με την εξέλιξη των ιδεών στην πορεία της Επιστήμης

(Συντάκτης: Sam Anderson, 31 Μαι 2016)

Αν γυρίσουμε – νοερά – πίσω στο 1913, θα διαπιστώσουμε ότι κανείς δεν αποδεχόταν το προτεινόμενο από τον Νeils Bohr, νέο μοντέλο της δομής του ατόμου. Σύμφωνα με αυτό – το πλανητικό μοντέλο – τα ηλεκτρόνια περιστρέφονται γύρω από τον πυρήνα, ακριβώς όπως οι πλανήτες γύρω από τον ήλιο, και εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να είναι το πιο διαδεδομένο στον μέσο άνθρωπο, ατομικό μοντέλο. Θα το βρείτε σε έναν αμέτρητο αριθμό (εμπνεόμενων από την επιστήμη), αντικειμένων όπως t-shirts (μπλουζάκια) ή δημοφιλή show της τηλεόρασης όπως το ‘Big Bang Theory’, όμως η πραγματικότητα είναι ότι το υπόψη μοντέλο έχει ήδη εγκαταλειφθεί από τους επιστήμονες ήδη από το 1920.

Δοκιμαστικό άρθρο

Εισαγωγή στη συγγραφή

ΝΕΡΟ – Αυτό το τόσο απαραίτητο,

στο video που ακολουθεί, ο Paul Andersen διακεκριμένος δάσκαλος και επιμορφωτής καθηγητών της πρώτης βαθμίδας και της μέσης εκπαίδευσης, μας εξηγεί – με όλα τα μέσα που του δίνει η σύγχρονη τεχνολογία – για ποιους λόγους το νερό αποτελεί ‘προϋπόθεση για τη ζωή‘ με τη μορφή που αυτή αναπτύχθηκε στη Γη μας.

  • για τη μεγάλη του διαλυτική ικανότητα
  • για την ‘ανώμαλη διαστολή’ του
  • για τη μεγάλη του διάδοση – κυρίως στην επιφάνεια του πλανήτη
  • για τη μεγάλη του θερμοχωρητικότητα

Καλημέρα κόσμε!

Καλώς ήλθατε στο WordPress. Αυτή είναι η πρώτη σας άρθρο (post). Επεξεργαστείτε το ή διαγράψτε το και στη συνέχεια ξεκινήστε να γράφετε.