ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Πρωτεΐνες

Πρωτεΐνες

Στόχοι της υποενότητας είναι οι μαθητές και οι μαθήτριες:
iconνα κατανοήσουν ότι οι πρωτεΐνες παίζουν σημαντικό ρόλο στον ανθρώπινο οργανισμό
iconνα γνωρίσουν τις κυριότερες πηγές πρωτεϊνών στα τρόφιμα
iconνα κατανοήσουν ότι η ποικιλία τροφίμων στα γεύματα είναι ικανή να εξασφαλίσει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας ακόμη και από τα φυτικά τρόφιμα.

Οι πρωτεΐνες πήραν το όνομα τους από τις λέξεις «πρώτος-πρωτεύω», γεγονός που δηλώνει καθαρά τον πρωτεύοντα ρόλο που «παίζουν» στον ανθρώπινο οργανισμό.

α. Χρησιμότητα των πρωτεϊνών

Οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για την ύπαρξη της ζωής και τη συντήρηση της.

Πιο συγκεκριμένα, στον ανθρώπινο οργανισμό:

  • «Οικοδομούν» τα κύτταρα και τους ιστούς.
  • Συνθέτουν ουσίες που ρυθμίζουν την καλή λειτουργία του οργανισμού, όπως τα ένζυμα και οι ορμόνες.
  • Χρησιμοποιούνται στη σύνθεση των αντισωμάτων, που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού στις ασθένειες.
  • Παρέχουν ενέργεια.

Διαβάστε περισσότερα «Πρωτεΐνες»

Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα

Oμάδα 1η: Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα

Στόχοι της νποενότητας αυτής είναι οι μαθητές:

  • Να αναγνωρίζουν τα τρόφιμα που ανήκουν στην ομάδα γάλακτος και γαλακτοκομικών.
  • Να γνωρίζουν τα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται στην ομάδα αυτή.
  • Να γνωρίζουν τις μορφές κυκλοφορίας γάλακτος και γαλακτοκομικών στην αγορά.

 

Τρώγε κάθε μέρα γαλακτοκομικά προϊόντα

Στην ομάδα αυτή ανήκουν:

  • το γάλα
  • το τυρί
  • το γιαούρτι
  • ροφήματα από γάλα (σοκολατούχο) ή ξινόγαλα.

Στην ομάδα αυτή δεν ανήκουν η κρέμα γάλακτος και το βούτυρο γάλακτος.

Η ομάδα του γάλακτος και των προϊόντων του θεωρείται:

  • η σημαντικότερη πηγή ασβεστίου (για γερά οστά και δόντια)
  • σημαντική πηγή πρωτεϊνών (απαραίτητες για την ανάπτυξη και λειτουργία του οργανισμού)
  • σημαντική πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β (υπεύθυνες για πολλές διαφορετικές λειτουργίες).

Διαβάστε περισσότερα «Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα»