Χρόνια πολλά μαμά!!

Η γιορτή της μητέρας γιορτάζεται την δεύτερη Κυριακή του μήνα Μάη.

Οι πρώτες αναφορές για Γιορτή της Μητέρας και της μητρότητας έρχονται από την αρχαία Ελλάδα. Η μητέρα Γη (Γαία) σύζυγος του Ουρανού είναι η προσωποποίηση της φύσης, που γεννά όλο τον κόσμο και λατρεύεται σαν η υπέρτατη θεότητα. Η λατρεία περνά στη συνέχεια στην κόρη της, Ρέα, σύζυγο και αδερφή του Κρόνο.
Η γιορτής της μητέρας στη σύγχρονη εποχή καθιερώθηκε τον 20ο αιώνα και προέρχεται από το αγγλικό και το αμερικανικό κίνημα των γυναικών.
Πρώτη φορά γιορτάστηκε το 1908 στο Γκράφτον της Δ. Βιρτζίνια, γενέτειρα της Αννα Τζάρβις, η οποία μετά την απώλεια της δικής της μητέρας στις 10 Μαΐου 1905 πέτυχε με τον τρόπο αυτό να την τιμά για πάντα. Η Τζάρβις δεν είχε δικά της παιδιά, επηρεάστηκε, όμως, από την εθελοντική δράση της μητέρας της κατά τη διάρκεια του αμερικανικού εμφυλίου πολέμου (1861 – 1865), περίοδο κατά την οποία οι γυναίκες φρόντιζαν στρατιώτες και από τα δυο μέτωπα εμφυλίου πολέμου. Και αφιέρωσε την πρώτη επέτειο στην βελτίωση των συνθηκών υγιεινής, στην μείωση την βρεφικής θνησιμότητας και τον περιορισμό μόλυνσης γάλακτος.
Το 1914 το Κογκρέσο των ΗΠΑ ενέκρινε την Ημέρα της Μητέρας ως επίσημη αργία και κάπου εκεί άρχισε η εμπορευματοποίησή της, πράγμα που ανάγκασε την Τζάρβις να κηρύξει έναν πραγματικό πόλεμο κατά των εμπόρων, οι οποίοι προσπαθούσαν να εκμεταλλευτούν την γιορτή.
Στην Ελλάδα η γιορτή της μητέρας συνδέθηκε με την εορτή της Υπαπαντής στις 2 Φεβρουαρίου. Όμως κατά την δεκαετία του 1960, ο εορτασμός αυτός ατόνησε και ενισχύθηκε η συνήθεια εορτασμού της 2ης Κυριακής του Μαΐου.

Αφήστε μια απάντηση