Μεθοδολογία Δειγματοληψίας

 

Γαλακτοκομικά Προϊόντα 

 

Ψάρια & Θαλασσινά

 

Κρέας & Προϊόντα Κρέατος

 

Λαχανικά

 

Φρούτα

 

Ελιές & Ξηροί Καρποί

 

Όσπρια

 

Προϊόντα Δημητριακών

 

Παραδοσιακά Εδέσματα

   
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


ΠΙΝΑΚΕΣ   ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

 Τύπωσε το 

ΔΕΙΓΜΑΤΑΤΟΛΗΨΙΑ
ΟΣΠΡΙΑ

Δειγματοληψία
    Δεδομένου ότι η ποιότητα των οσπρίων ποικίλει ανάλογα την περιοχή καλλιέργειας τους, τις κλιματολογικές συνθήκες και τα χαρακτηριστικά της κάθε ποικιλίας φυτού, τυποποιημένα αλλά και χύμα δείγματα συλλέχθηκαν από τις τοπικές αγορές διαφόρων περιοχών της Ελλάδος για την παρασκευή του τελικού δείγματος (Μακεδονία, Αττική, Πελοπόννησος, Κρήτη). Αγοράστηκαν πέντε δείγματα από τοπικά καταστήματα, τυποποιημένα και χύμα από Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Αθήνα και Πάτρα.

Προετοιμασία των δειγμάτων
    Έπειτα από τη δειγματοληψία, ίσες ποσότητες από κάθε περιοχή αναμίχθηκαν για τη δημιουργία του προς ανάλυση τελικού δείγματος. Ακολούθησε μαγείρεμα αυτών σύμφωνα με τον πίνακα 32, άλεση και αφυδάτωση αυτών με λυοφιλίωση. Τα ξηρά δείγματα συσκευάστηκαν αεροστεγώς σε θερμοανθεκτικές πλαστικές σακούλες και διατηρήθηκαν σε κατάψυξη στους -25οC.

Πίνακας 32:  Προετοιμασία και συνθήκες μαγειρέματος των οσπρίων.

α/α Δείγμα Προετοιμασία δείγματος Τρόπος & Συνθήκες
Μαγειρέματος
Παρατηρήσεις
137 Κουκιά ξερά (βραστά) Μούλιασμα 300γρ. Αναμιγμέ-νου δείγματος σε 1λίτρο νερό για ένα βράδυ 400 γρ. δείγματος έβρασαν σε 2,0 λίτρα νερό για 1 ώρα και 35 λεπτά Μετά το βρασμό όλα τα δείγματα στράγγισαν για 5-10 λεπτά μέχρι να αποβάλλουν την περίσσεια νερού
138 Μπαρμπουνο-  φάσουλα (βραστά) " 300γρ. δείγματος έβρασαν σε 2,0λίτρα νερό για 50 λεπτά
139 Ρεβύθια ξερά (βραστά) " 300γρ. δείγματος έβρασαν σε 2,0λίτρα νερό για 1 ώρα και 20 λεπτά Αφαιρέθηκε η φλούδα από το βρασμένο δείγμα
140 Φάβα κίτρινη (βραστή.) Ανάμειξη των επιμέρους δειγμάτων για την παρασκευή του προς ανάλυση δείγματος 300γρ. δείγματος έβρασαν σε 2,0λίτρα νερό για 30 λεπτά Μετά το βρασμό όλα τα δείγματα στράγγισαν για 5-10 λεπτά μέχρι να αποβάλλουν την περίσσεια νερού
141 Φάβα πράσινη (βραστή) " 300γρ. δείγματος έβρασαν σε 2,0λίτρα νερό για 30 λεπτά
142 Φακές χοντρές (βραστές) " 450γρ. δείγματος έβρασαν σε 2,0λίτρα νερό για 50 λεπτά
143 Φακές ψιλές (βραστές) " 300γρ. δείγματος έβρασαν σε 2,0λίτρα νερό για 40 λεπτά
144 Φασόλια γίγαντες (βραστά) Μούλιασμα 300γρ. αναμιγμένου δείγματος σε 1λίτρο νερό για ένα βράδυ 300γρ. δείγματος έβρασαν σε 2,0λίτρα νερό για 1 ώρα και 40 λεπτά
145 Φασόλια ελέφαντες (βραστά) " 300γρ. δείγματος έβρασαν σε 2,0λίτρα νερό για 1 ώρα και 40 λεπτά
146 Φασόλια μαυρομάτικα (βραστά) " 300γρ. δείγματος έβρασαν σε 2,0λίτρα νερό για 55 λεπτά
147 Φασόλια ξερά μεγάλα (βραστά) " 300γρ. δείγματος έβρασαν σε 2,0λίτρα νερό για 1 ώρα και 35 λεπτά
148 Φασόλια ξερά μεσαία (βραστά) " 300γρ. δείγματος σε 2,0λίτρα νερό για 1 ώρα και 20 λεπτά
149 Φασόλια ξερά μικρά (βραστά) " 450γρ. δείγματος σε 2,5λίτρα νερό για 60 λεπτά