Αναφορά στις νευρικές ώσεις, την κινητική μονάδα, τον αντανακλαστικό έλεγχο των κινήσεων, τον εκούσιο έλεγχο των κινήσεων, την αυτοματοποίηση των κινήσεων.

 

Πυροδότηση νευρικών ώσεων

Οποιαδήποτε κίνηση είναι προϊόν νευρικών ώσεων, που αποστέλλει το κεντρικό νευρικό σύστηνα προς τους εκτελεστικούς μυς. Η πυροδότηση τους αποδίδεται κύρια στη διαφορά συγκέντρωσης ιόντων Νατρίου και Καλίου στο ενδοκυττάριο και εξωκυττάριο υγρό. Η ταχύτητα αγωγής των ώσεων σχετίζεται με τη διάμετρο των νευρικών ινών και κυμαίνεται από 15 έως 120m/s. Όταν η νευρική ώση φτάσει στη νευρομυική σύνδεση μεταβιβάζεται πάντα στα μυικά κύτταρα και αυτά συστέλλονται όσο μπορούν περισσότερο. Στο κεντρικό νευρικό σύστημα όμως, το προσυναπτικό δυναμικό δεν καταλήγει πάντα σε μετασυναπτικό δυναμικό ενέργειας. Αυτό εξαρτάται από την αλγεβρική άθροιση του Διεγερτικού και του Ανασταλτικού Μετασυναπτικού δυναμικού.
[ΑΡΧΗ]

Κινητική μονάδα

Κινητική μονάδα είναι ο κινητικός νευρώνας με τις μυικές ίνες που νευρώνει και αποτελεί τη λειτουργική μονάδα του νευρικού ελέγχου της μυικης δραστηριότητας. Όσες περισσότερες κινητικές μονάδες διεγείρονται τόσο περισσότερες μυικές ίνες συστέλλονται και τόσο μεγαλύτερη δύναμη παράγεται. Η επιστράτευση των κινητικών μονάδων γίνεται με μια αλληλουχία που καθορίζεται από την αρχή του μεγέθους. Σύμφωνα με την αρχή αυτή πρώτα ενεργοποιούνται οι μικρές κινητικές μονάδες και ακολουθούν στη συνέχεια οι  μεγαλύτερες μονάδες. Με τον τρόπο αυτό η μυική δύναμη αναπτύσσεται κλιμακωτά. Για την παραγωγή χαμηλής δύναμης επιστρατεύονται αργές κινητικές μονάδες, που έχουν χαμηλό κατώφλι διέγερσης, ενώ για την παραγωγή μέγιστης γρήγορες, που έχουν υψηλό κατώφλι. Η πυροδότηση των κινητικών μονάδων είναι ασύγχρονη.
[ΑΡΧΗ]

Αντανακλαστικός έλεγχος των κινήσεων

Η αντανακλαστική δραστηριότητα είναι η απλούστερη μορφή σωματικής κίνησης και αποτελεί τη βασική μονάδα ολοκληρωμένης νευρικής δραστηριότητας. Για  την παραγωγή του αντανακλαστικού φαινόμενου απαιτούνται α) αισθητήρια όργανα (ιδιοδεκτικοί υποδοχείς), β) γ-κεντρομόλοι νευρώνες γ) ένας κεντρικός σταθμός (φαιά ουσία νωτιαίου μυελού), δ) α-φυγόκεντροι νευρώνες και ε) αποδέκτες (μυικές ίνες). Η αντανακλαστική απάντηση είναι στερεότυπη και προβλέψιμη. Το μυικό μήκος και η ταχύτητα συστολής ρυθμίζονται με το μυοδιατατικό αντανακλαστικό, που έχει σαν υποδοχέα τη μυική άτρακτο. Ένα παράδειγμα μυοδιατατικού αντανακλαστικού είναι το αντανακλαστικό της επιγονατίδας. Η εγκεφαλοποίηση της διάτασης του μυός και της ταχύτητας συστολής του, επιτυγχάνεται με την συνεργοποίηση των α- γ φυγόκεντρων ινών (σύστημα γ – βρόγχου). Για τη ρύθμιση της μυικής τάσης δραστηριοποιείται το αντίστροφο μυοδιατατικό αντανακλαστικό, που έχει σαν υποδοχέα το τενόντιο όργανο του Golgi.
[ΑΡΧΗ]

Εκούσιος έλεγχος των κινήσεων

Ο εγκέφαλος δε γεννάει μόνο ιδέες αλλά και τις εκούσιες κινήσεις. Διακρίνονται τα εξής διαδοχικά στάδια εκτέλεσης μιας εκούσιας κίνησης: α) «Εκκίνηση», από τις υποφλοιώδεις περιοχές και τα βασικά γάγγλια. Β) σχεδιασμός, που μεταδίδεται από τις συνειρμικές περιοχές στα βασικά γάγγλια και την παρεγκεφαλίδα. γ) ανάπλαση προγραμμάτων στα βασικά γάγγλια και παρεγκεφαλίδα, όπου τα βασικά γάγγλια παρέχουν κινητικά προγράμματα και πρότυπα και η παρεγκεφαλίδα λειτουργεί ως χρονόμετρο για τον συντονισμό τους. δ) εκτέλεση με εντολές που μεταβιβάζονται από το πυραμιδικό και εξωπυραμιδικό σύστημα στους νωτιαίους  κινητικούς νευρώνες .Στην αντανακλαστική κίνηση το αισθητικό ερέθισμα που αναδύεται στους υποδοχείς του μυός άγεται με κεντρομόλους ίνες στο νωτιαίο μυελό, όπου μεταβιβάζεται με μια ή περισσότερες συνάψεις στις φυγόκεντρες ίνες. Οι ίνες αυτές μεταφέρουν τη διέγερση στις μυικές ίνες που προκαλεί τη συστολή τους. στην περίπτωση της εκούσιας κίνησης, τα ερέθισμα από τους υποδοχείς άγεται στον εγκεφαλικό φλοιό περνώντας διαφόρους σταθμούς, κυριότερος από τους οποίους είναι η παρεγκεφαλίδα. Η εντολή εκτέλεσης της κίνησης δίνεται από τον εγκεφαλικό φλοιό και μεταβιβάζεται με το πυραμιδικό και το εξωπυραμιδικό σύστημα στους νωτιαίους κινητικούς νευρώνες και από αυτούς στις μυικές ίνες.
[ΑΡΧΗ]

Αυτοματοποίηση των κινήσεων

Η παρεγκεφαλίδα παρέχει στον εγκέφαλο συνεχή ανατροφοδότηση του κινητικού αποτελέσματος και συμβάλλει έτσι καταλυτικά στην αποτύπωση του κινητικού προτύπου και την αυτοματοποίηση των κινήσεων. Ο σχηματισμός του κινητικού προτύπου προϋποθέτει την καταγραφή ενός μνημονικού εγγράμματος στην αισθητική χώρα του εγκεφαλικού φλοιού. Με ποιο ακριβώς μηχανισμό αναπτύσσεται το έγγραμμα αυτό που αποθηκεύει την κινητική μάθηση, δεν είναι σαφές.
[ΑΡΧΗ]