ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΣΩΜΑΤΟΣ
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ
ΠΙΝΑΚΕΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΛΗΨΕΙΣ
ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ
|
Διατροφή και μνήμηΠρωινό. μια καλή αρχή για σένα και το παιδί σουΤο αυγόΕύκολοι και γρήγοροι τρόποι για να απολαμβάνετε φρούτα και λαχανικά πρωί, μεσημέρι και βράδυΔημητριακά ολικής αλέσεως, καρύδια, φυτική ίνα. Ιδιαίτερα ωφέλημα για την καρδιά μας!!.Πως η σωματική άσκηση βοηθά στο χάσιμο βάρους;Βιταμίνες, ανόργανες ουσίες και αθλητική επίδοσηΔιατροφή και μνήμηΓράφουν οι Διαιτολόγοι-Διατροφολόγοι Θέλετε να έχετε γερή μνήμη; Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή και εντάξτε στο διαιτολογίο ιδιαίτερα το συκώτι, τα άπαχα κρέατα, τα ψάρια, τα αυγά, τυρί, τα όσπρια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τη σόγια, τους ξηρούς καρπούς, το λάχανο, το κουνουπίδι κ.α. Τρόφιμα δηλαδή πλούσια σε σίδηρο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β (θειαμίνη, φολικό οξύ, Β12, Β6) και σε νιασίνη. ΔΙΑΤΡΟΦΗ, ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΚΑΙ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ·Η θειαμίνη (Β1), μια βιταμίνη η οποία βρίσκεται σε όλα τα φυσικά τρόφιμα, κυρίως στα δημητριακά ολικής αλέσεως, στις αμυλώδη (πατάτα) και στις βολβώδη ρίζες, συμμετέχει στην λειτουργία του εγκεφάλου. Η θειαμίνη κατέχει συγκεκριμένες λειτουργίες στους νευρικούς ιστούς. Απαιτείται για τον μεταβολισμό των υδατανθράκων, πρωτεινών και λιπών καθώς και για την μετάδοση των νευρικών ώσεων. Aνεπάρκεια θειαμίνης προκαλεί κατάπτωση του νευρικού συστήματος, μείωση των αντανακλαστικών, απάθεια και κόπωση. Η έλλειψη της στον οργανισμό μπορεί να προκαλέσει στους ενήλικες «υγρό» (καρδιακό) ή «ξηρό» (νευρολογικό) beriberi (νόσος που χαρακτηρίζεται από πολυνευρίτιδα, καρδιακές επιπλοκές και οίδημα). Ωστόσο, συνήθως διαταράσσονται τόσο οι νευρολογικές όσο και οι καρδιακές λειτουργίες. Πρωινό. μια καλή αρχή για σένα και το παιδί σουΓράφουν οι Διαιτολόγοι-Διατροφολόγοι Ένα καφές στα γρήγορα το πρωί, ένα κουλούρι ή τυρόπιτα στο δρόμο στην καλύτερη των περιπτώσεων και είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε την μέρα μας. Ένα σενάριο αρκετά συνηθισμένο σήμερα, όπου η έλλειψη χρόνου, ο έντονος ρυθμος ζωής, το πρωινό άγχος και η βιασύνη έχουν όδηγήσει αρκετά άτομα στην παράλλειψη του πρωινού γεύματος. Αλλά και τα παιδιά αντίστοιχα,ακολουθώντας το παράδειγμα των γονιών τους, φεύγουν από το σπίτι νηστικά και αρκούνται σε ένα κρουασάν ή μια τυρόπιτα από την καντίνα του σχολείου, αποκαλώντας αυτά πρωινό!!. 1.Το πρωινό γεύμα ξυπνάει τον εγκέφαλο. Όσον αφορά στα παιδιά, η λήψη ενός πλούσιου πρωινού είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να βελτιώσουν την απόδοση τους στο σχολείο. Πληθώρα μελετών επιβεβαιώνει ότι η σωστή διατροφή το πρωί οδηγεί το παιδί στην «επιτυχία». Τα παιδιά τα οποία τρώνε ένα πλούσιο και θρεπτικό πρωινό παρουσιάζουν περισσότερη ευστροφία και ικανότητα μάθησης, αποδίσουν καλύτερα στα τεστ επιτευγμάτων, παρουσιάζουν καλύτερη συμπεριφορά στην τάξη, σε αντίθεση με τα παιδιά πού μένουν νηστικά το πρωί ή που τρώνε κάτι πρόχειρο. Όσον αφορά επίσης την απόδοση των παιδιών της δεύτερης ομάδας, εκατοντάδες μελέτες δείχνουν ότι αυτή μειώνεται όλο και περισσότερο με το πέρασμα της ώρας. Αντίθετα, τα παιδιά τα οποία έχουν λάβει ένα πλούσιο και θρεπτικό πρωινό παρουσιάζουν χαμηλότερους ρυθμούς κούρασης, εξασθένησης της απόδοσης, αφηρημάδας, και υπερκινητικότητας στο σχολείο. Το πρωινό όμως δεν αφορά μόνο τα παιδιά άλλα και τους μεγάλους. Το πρωινό είναι ο πιο εύκολος τρόπος να ξεκινήσεις την ημέρα σου γεμάτος ενέργεια, με χαρά και λιγότερο άγχος και στρες. Βοηθάει να συγκεντρώνεσαι στην δουλειά σου και βελτιώνει την απόδοση σου, επιτυγχάνοντας καλύτερα αποτελέσματα σε ότι και αν ασχοληθείς. H πείνα, ακόμα και η μικρού χρονικού διαστήματος πείνα που μπορεί να αισθανθείς εάν παραλείψεις το πρωινό γεύμα, μειώνει την προσοχή και την ικανότητα συγκέντρωσης στην δουλειά σου και φέρνει νευρικότητα. Πρόσφατη μελέτη επίσης η οποία δημοσιεύτηκε σε επιστημονικό περιοδικό (International Journal of Food Sciences and Nutrition, 1998), έδειξε ότι η λήψη πρωινού βελτιώνει την πνευματική υγεία. Η συγκεκριμένη έρευνα ανέφερε ότι ενήλικες οι οποίοι τρώνε πρωινό, είναι λιγότερο αγχώδεις, μελαγχολικοί, και αναφέρουν χαμηλότερα επίπεδα συναισθηματικής κατάθλιψης, σε αντίθεση με αυτούς που αποφεύγουν το πρωινό. 2. Εξοικονομείς πολύτιμα και απαραίτητα για το σώμα σου θρεπτικά συστατικά. Τα άτομα τα οποία τρώνε πρωινό λαμβάνουν περισσότερες βιταμίνες, μέταλλα, και γενικότερα θρεπτικά συστατικά τα οποία είναι απαραίτητα για την προφύλαξη και καταπολέμηση ασθενειών, προσβολή από ιώσεις και διατήρηση της υγείας. Η παράλειψη του πρωινού βάζει τα παιδιά σε διατροφικό κίνδυνο. Τα παιδιά χρειάζονται πάνω από 40 θρεπτικά συστατικά ημερησίως για να αποδώσουν τόσο πνευματικά όσο και σωματικά. Σύμφωνα με την Western Dairy Council, το 1/3 των παιδιών που παραλείπουν το πρωινό δεν θα ικανοποιήσει τις ημερήσιες ανάγκες του σε πρωτείνη και το 75% θα χάσει την συνιστούμενη πρόσληψη ασβεστίου. Τα παιδιά πρέπει να καταναλώνουν τρόφιμα τα οποία παρέχουν ενέργεια, πρωτείνες και αποτελούν καλές πηγές ψευδαργύρου, σιδήρου, και ασβεστίου για να χτίσουν όσο γίνεται πιο γερά κόκαλο, και να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης της γνωστής πάθησεις των οστών, της οστεοπόρωσης, αργότερα στην ζωή. Ένα θρεπτικό πρωινό το οποίο περιλαμβάνει μια ποικιλία τροφών, όπως τα δημητριακά, γάλα και ένα φρούτο, εξασφαλίζει στα παιδιά ενέργεια και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Τα παιδιά τα οποία τρώνε πρωινό είναι περισσότερο πιθανό τα καταναλώσουν τρόφιμα τα οποία περιέχουν επαρκείς ποσότητες μετάλλων, όπως είναι το ασβέστιο, ο φώσφορος, το μαγνήσιο και βιταμινών, όπως είναι οι βιταμίνες Α, C, B12, και το φολικό. 3. Βοηθάει ολόκληρη την οικογένεια στην διατήρηση ενός φυσιολογικού και υγιούς σωματικού βάρους. Τα άτομα που τρώνε πρωινό μπορούν και ελέγχουν ευκολότερα και καλύτερα το βάρος τους σε αντίθεση με τα άτομα που αποφεύγουν την λήψη πρωινού. Η μη λήψη πρωινού και η ανέξελεγκτη πείνα την οποία επιφέρει οδηγεί τα περισσότερα άτομα σε κατανάλωση παχυντικών και λιπαρών τροφών (τυρόπιτες, σοκολάτες, μπισκότα) τα οποία επιφέρουν αύξηση του βάρους. H κατανάλωση ενός πλούσιου πρωινούσυνήθως με την μορφή δημητριακώνοδηγεί σε λιγότερη κατανάλωση λίπους και περισσότερων υδατανθράκων κατά την διάρκεια της ημέρας ενώ επιτυγχάνεται μεγαλύτερη πρόσληψη απαραίτητων για την υγεία βιταμινών και μετάλλων, θρεπτικά συστατικά τα οποία είναι απαραίτητα για την προφύλαξη και καταπολέμηση ασθενειών, προσβολή από ιώσεις και διατήρηση της υγείας. 4.Αποτελείς ένα πολύτιμο παράδειγμα για τα παιδιά σου. Να ξέρετε ότι το παιδί ακολουθεί τον γονιό του. Αν απολαμβάνετε ένα υγιές και πλούσιο πρωινό το πρωί, να ξέρετε ότι το ίδιο θα κάνουν και τα παιδιά σας [ΑΡΧΗ] Το αυγόΓράφουν οι Διαιτολόγοι-Διατροφολόγοι Η θρεπτική αξία του αυγού Στην Ελλάδα, αλλά και στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες, η εκτίμηση της χοληστερόλης στην δίαιτα, ως πιθανός παράγοντας κινδύνου για στεφανιαία νόσο, οδήγησε σε μια μείωση της κατανάλωσης αυγού, λόγω της αντίληψης που επικρατεί ότι αυξάνει την χοληστερίνη. Ο κρόκος ενός μέτριου αυγού βάρους περίπου 60 γραμμ. περιέχει περίπου 240 mg χοληστερόλης ενώ περιέχει σε μεγάλη αναλογία ακόρεστα λιπαρά οξέα, γεγονός που το καθιστά όχι μόνο ακίνδυνο, αλλά και ταυτόχρονα ευεργετικό για την υγεία. Η κατάρριψη ενός μύθου [ΑΡΧΗ] Εύκολοι και γρήγοροι τρόποι για να απολαμβάνετε φρούτα και λαχανικά πρωί, μεσημέρι και βράδυΞεφύγετε από την αγαπημένη σας σαλάτα ή το αγαπημένο σας φρούτο και προσθέστε ποικιλία λαχανικών ή φρούτων στην διατροφή σας. Είμαστε τυχεροί γιατί στη χώρα μας έχουμε σε αφθονία λαχανικά και φρούτα όλες τις εποχές του χρόνου και σε πολύ προσιτές τιμές. Εχουμε επιλογές να εμπλουτίσουμε τη διατροφή μας με πάρα πολλά λαχανικά και φρούτα ώστε να κερδίζουμε και σε θρεπτική αξία (αφού το κάθε ένα έχει την δική του σύσταση και αναλογία θρεπτικών συστατικών) αλλά και σε γεύση, χρώμα και άρωμα. Είναι διαθέσιμα πλέον φρούτα και λαχανικά εισαγωγής που δεν καλλιεργούνται στην χώρα μας και αυξάνουν τις επιλογές μας. Παρακάτω δίνονται 5 νόστιμοι και εύκολοι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να οδηγήσετε την οικογένεια σας σε μια αύξηση στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών σε 5 μερίδες ανά ημέρα Πρωινό Γεύμα (στη δουλειά) Σνακς Βραδινό [ΑΡΧΗ] Δημητριακά ολικής αλέσεως, καρύδια, φυτική ίνα. Ιδιαίτερα ωφέλημα για την καρδιά μας!!.Γράφουν οι διατροφολόγοι-διαιτολόγοι Η Διαιτητική Ίνα αποτελεί ένα σημαντικό συστατικό για την επίτευξη και διατήρηση καλών επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα. Σε έρευνα που έγινε βρέθηκε ότι σε άνδρες οι οποίο κατανάλωναν λιγότερο από 25 γραμμ. Φυτικής ίνας ημερησίως εμφάνισαν περισσότερα καρδιακά επεισόδια και άλλες καρδιοπάθειες από εκείνους που έτρωγαν περισσότερες. Η φυτική ίνα πιθανόν επίσης να πολεμάει τον καρκίνο ενώ βοηθάει και στην απώλεια βάρους! [ΑΡΧΗ] Πως η σωματική άσκηση βοηθά στο χάσιμο βάρους;Γράφουν οι διατροφολόγοι-διαιτολόγοι Η απλή σκέψη είναι η ακόλουθη : όσο περισσότερο ξοδεύω θερμίδες μειώνοντας παράλληλα τις ποσότητες τροφών που λαμβάνω, τόσο περισσότερο αδυνατίζω» Όντως αυτό ισχύει, αλλά όταν ο στόχος μας είναι να κάψουμε το παραπανίσιο λίπος, τότε θα πρέπει να προσέξουμε κάποια πράγματα. Πρωτά απ όλα, πράγματι με την άσκηση καίμε θερμίδες, το μέγεθος των οποίων εξαρτώνται από το είδος της άσκησης , την διάρκεια και το σωματικό μας βάρος. Οι θερμίδες που καίγονται μπορεί να κυμαίνονται από 200-400 θερμίδες την ώρα. Αυτή η κατανάλωση όμως δεν σημαίνει όμως απαραίτητα ότι ο οργανισμός μας καιει τα αποθέματα λίπους του για να αντεπεξέρθει στις ενεργειακές ανάγκες της άσκησης. Για παράδειγμα, μια έντονη άθληση μικρής διάρκειας, όπως για παράδειγμα όταν τρέχουμε ή κάνουμε ποδήλατο με γρήγορη ταχύτητα για 15-20 λεπτά, μπορεί να προκαλέσει την κατανάλωση 200-300 θερμίδων αλλά θα πρόκειται για θερμίδες που προέρχονται από την καύση των αποθεμάτων υδατανθράκων και όχι λίπους!. Μόνο με μια άσκηση μέτριας έντασης και με αρκετά μεγάλη διάρκεια μπορούμε να «κάψουμε» καλύτερα το λίπος. Και βέβαια όταν η φυσική αυτή δραστηριότητα είναι σε τακτικά χρονικά διαστήματα (3 φορές την εβδομάδα είναι αρκετό και τα οφέλη τεράστια). Περπατήστε λοιπόν γρήγορα ή κάντε jogging για μεγάλο χρονικό διάστημα, χορέψτε!, κάντε ένα σπορ που σας αρέσει, παρακολουθήστε ελαφριά προγράμματα Aerobic στο γυμναστήριο κτλ και «κάψτε» λίπος. Αν ο στόχος σας δεν είναι μόνο η απώλεια των περιττών κιλών, μάθετε ότι η φυσική δραστηριότητα έχει πολλά οφέλη και για την υγεία γενικότερα αφού βοηθάει στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στον έλεγχο του ζαχάρου στο αίμα αλλά και στην χοληστερίνη βοηθώντας να ανέβει η «καλή» HDL χοληστερίνη [ΑΡΧΗ] Βιταμίνες, ανόργανες ουσίες και αθλητική επίδοσηΗ φυσική κατάσταση, η αθλητική επίδοση και η ανάκαμψη από την άσκηση μεγιστοποιούνται με την βέλτιστη διατροφή. Από την άλλη μεριά, η πρόσληψη σε υπερβολικές δόσεις ενός θρεπτικού συστατικού μπορεί να εμποδίσει την ομαλή απορρόφηση και μεταβολισμό άλλων θρεπτικών συστατικών τα οποία καταναλώνονται σε φυσιολογικές δόσεις. Για παράδειγμα η υπερβολική πρόσληψη ασβεστίου με την χρήση συμπληρωμάτων μπορεί να μειώσει την απορρόφηση του σιδήρου, του μαγνησίου και του ψευδαργύρου, τα οποία είναι εξίσου σημαντικά για την διατήρηση της υγείας και την απόδοση κατά την άσκηση. Βλέπουμε λοιπόν ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει μια ισορροπία στην διατροφή μας, γιατί απλούστατα η μη διατροφική ισορροπία είναι σημαντικό τροχοπέδη στην αθλητική επίδοση. Στην άθληση, οι βιταμίνες και οι ανόργανες ουσίες, ιδιαίτερα ο Σίδηρος (Fe) είναι πολύ σημαντικά. Αντίθετα με απ ότι πιστεύουν αρκετοί δεν είναι πηγές ενέργειας. Δεν έχουν δηλαδή, καμία θερμιδική αξία και άρα δεν παχαίνουν! Είναι όμως απαραίτητες για τις περισσότερες βιολογικές λειτουργίες, ανάμεσα τους και για την παραγωγή ενέργειας από τους υδατάνθρακες, τα λίπη και της πρωτείνες. Ρυθμίζουν και καθοδηγούν όλες τις μεταβολικές διεργασίες του οργανισμού, πολλές από τις οποίες είναι κρίσιμες για την απόδοση κατά την άσκηση, όπως είναι η πυροδότηση της μυϊκής συστολής, η ρύθμιση του όγκου και των υγρών του σώματος κτλ. Οι βιταμίνες είναι απαραίτητες για Πιο συγκεκριμένα Η ριβοφλαβίνη Β2 συμμετέχει ως συνένζυμο στο μηχανισμό παραγωγής ενέργειας και την ομαλή κυτταρική λειτουργία, στην απορρόφηση του Fe & στο μηχανισμό παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων Η πυριδοξίνη Β6 εμπλέκεται στον σχηματισμό μυών και είναι απαραίτητη για την σύνθεση αιμοσφαιρίνης και άλλων πρωτεϊνών μεταφοράς Ο2, ουσιώδης σημασίας για την μεταφορά και αποθήκευση Ο2 και για τον αερόβιο μηχανισμό παραγωγής ενέργειας. Είναι καθοριστική για τον μεταβολισμό της γλυκόζης, τη σύνθεση και διάσπαση μυϊκού γλυκογόνου, με αποτέλεσμα την απελευθέρωση ενέργειας. Συμμετέχει επίσης και στον σχηματισμό σεροτονίνης και σύνθεση καρνιτίνης από λυσίνη Η νιασίνη είναι απαραίτητη για την παραγωγή ενέργειας, την λειτουργία του νευρικού & πεπτικού συστήματος, τον φυσιολογικό μεταβολισμό του κυττάρου To παντοθενικό: Απαραίτητο για τον μεταβολισμό πρωτεϊνών, λιπών, υδατ/κων. Η βιταμίνη C είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό, επιταχύνει απορρόφηση Fe από το πεπτικό σύστημα, επιταχύνει την διάθεση του οξυγόνου στα μυϊκά κύτταρα για παραγωγή ενέργειας Η βιταμίνη Α: Υγιές δέρμα και μάτια, Ανάπτυξη οστών, Ανοσοποιητικό σύστημα, η β-καροτίνη είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό Η βιτ. D συμβάλλει στην απορρόφηση του Ca και του P καθώς και στον σχηματισμό των οστών. Ο Fe είναι ένα μέταλλο ιδιαίτερα σημαντικό στην διατροφή του αθλητή, καθώς η παρουσία του ως συστατικό της αιμοσφαιρίνης είναι ουσιώδης για την μεταφορά του Ο2 από το αναπνευστικό σύστημα στους ιστούς και την απομάκρυνση του CO2.Η μέγιστη πρόσληψη Ο2, η αντοχή δηλαδή, αυξάνεται παράλληλα με τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης στο αίμα. Έτσι είναι λογικό να θέλουμε τα επίπεδα αυτά να είναι ανεβασμένα. Η παρουσία του στην μυοσφαιρίνη την καθιστά ικανή την τελευταία να λειτουργεί ως αποθήκη για παροχή Ο2 στο εσωτερικό των μυϊκών ιστών. Ενώ, η παραγωγή της απαιτούμενης ενέργειας με την αναπνευστική αλυσίδα είναι δυνατόν να μεγιστοποιηθεί μόνο όταν ο οργανισμός είναι εφοδιασμένος με τις απαραίτητες ποσότητες των διαφόρων σιδηρούχων ενζύμων. Η έλλειψη σιδήρου μειώνει την σωματική απόδοση. Η αερόβια ικανότητα μειώνεται με αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγής και συσσώρευσης γαλακτικού οξέος στους μύες, το οποίο επηρεάζει την αποτελεσματική λειτουργία των μυών και οδηγεί ταχύτερα σε μυϊκό κάματο (κούραση). ʼλλα συμπτώματα επίσης είναι οι μυϊκές κράμπες, η ανορεξία, η νευρομυική δυσλειτουργία. Τα Na και το Κ συμβάλλουν στην διατήρηση της ισορροπίας των υγρών του σώματος και του όγκου του αίματος, το οποίο αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την αθλητική απόδοση λόγω του ότι σχετίζεται με τη ικανότητα θρεπτικών συστατικών στα κύτταρα, την απομάκρυνση μεταβολικών υποπροϊόντων από τα κύτταρα, και την διατήρηση του ρυθμού εφίδρωσης έτσι ώστε το σώμα να μην υπερθερμαίνεται. Παίρνουν μέρος επίσης στην μετάδοση των νευρικών ερεθισμών. Έλλειψη προκαλεί αδυναμία των μυώνων, αδυναμία των αναπνευστικών μυών, καρδιακές ανωμαλίες κτλ H ανεπάρκεια βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, είτε αυξάνοντας την ευπάθεια σε ασθένειες, είτε προκαλώντας συγκεκριμένη αβιταμίνωση. Όταν ο οργανισμός δεν έχει την απαραίτητη ποσότητα βιταμινών και ανόργανων ουσιών, οι μεταβολικές διεργασίες δεν εξελίσσονται κανονικά, δεν παράγεται η απαιτούμενη ενέργεια με συνέπεια ο οργανισμός να αδυνατεί να λειτουργήσει κανονικά. Μη σωστή αύξηση του μυϊκού όγκου και δύναμης παρά τη σωστή προπονητική διαδικασία, μειωμένη αντοχή και απόδοση, κόπωση, νευρικότητα, κατάθλιψη, φτωχός μυϊκός συντονισμός, αδυναμία, τριχόπτωση, μειωμένη άμυνα του οργανισμού κτλ. Είναι κάποια από τα συμπτώματα της έλλειψη βιταμινών. Στην περίπτωση αυτή η αθλητική επίδοση και η ικανότητα άθλησης παρουσιάζεται μειωμένη. Οι βιταμίνες και οι ανόργανες ουσίες βρίσκονται σε όλες τις φυσικές τροφές. Έτσι ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο που παρέχει μια ποικιλία ζωικών και φυτικών τροφών από όλες τις ομάδες τροφίμων, κατά προτίμηση μη επεξεργασμένων (όπως φρέσκα φρούτα και λαχανικά) σε τακτική βάση και στους σωστούς συνδυασμούς, μπορεί να εξασφαλίσει σχεδόν πάντοτε μια συνεχή και επαρκή παροχή βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων και να προλάβει αβιταμινώσεις. Βέβαια, ενώ αυτό ακούγεται πολύ απλό και εύκολο να επιτευχθεί, στην πράξη για πολλούς είναι λίγο δύσκολο. Οι συνήθειες του καθενός, ο τρόπος ζωής, η έλλειψη χρόνου, το πρόγραμμα προπονήσεων, η βιομηχανοποίηση των τροφών, η υπερβολική χρήση ουσιών, όπως το αλκοόλ και το κάπνισμα, οι διατροφικές προτιμήσεις και απέχθειες κτλ. έχουν οδηγήσει τους περισσότερους από εμάς σε μια μονότονη διατροφή, η οποία αναπόφευκτα θα οδηγήσει τελικά σε κάποια μορφή δυσθρεψίας και για το αθλητή μια ενδεχομένως μείωση στην απόδοση, αλλά και σε πολλές περιπτώσεις σε αδυναμία της διατροφής γενικότερα να καλύψει τις ανάγκες σε βιταμίνες, ιδιαίτερα των αθλητών Ίσως λόγω της γενικότερης αντίληψης ότι η κατανάλωση μιας ποικιλίας τροφίμων είναι σημαντική για την άριστη θρέψη μας, μαζί με το γεγονός ότι το συγκεκριμένο είναι δύσκολο να επιτευχθεί, έχουν στραφεί τόσοι πολλοί αθλητές στην κατανάλωση διατροφικών συμπληρωμάτων και άλλων διατροφικών προϊόντων. Προσπαθούν δηλαδή να μειώσουν την πιθανότητα το ότι δεν τρώνε καλά για να αποδώσουν καλά. Φτάνουμε έτσι πολλές φορές στο σημείο, οι αθλητές από υποθρεψία να οδηγούνται σε υπερθρεψία από τα συμπληρώματα. Καμία όμως από τις δύο καταστάσεις δεν είναι ιδανική. Τέλος θα ήθελα να θίξω 2 ερωτήματα τα οποία γεννιούνται στον χώρο της αθλητικής διατροφής. 1) Μήπως οι αθλούμενοι έχουν αυξημένες ανάγκες σε βιταμίνες σε σχέση με το γενικό πληθυσμό; και 2) Ακόμα και αν η πρόσληψη βιταμινών μέσω της τροφής είναι επαρκής, μήπως η πρόσληψη συμπληρωμάτων βιταμινών και μάλιστα σε ποσότητες πολλαπλάσιες των συνιστώμενων μπορεί να αυξήσει την αθλητική απόδοση; Όσον αφορά στην πρώτη ερώτηση όντως η καταπόνηση που προκαλεί η άσκηση αυξάνει την χρήση ορισμένων βιταμινών, όπως των βιταμινών του συμπλέγματος Β, αλλά αυτές μπορούν να αναπληρωθούν με την επιπλέον τροφή που προσλαμβάνει ο αθλούμενος για να καλύψει τις ενεργειακές του ανάγκες, αρκεί να έχει τα χαρακτηριστικά της υγιεινής διατροφής. Μια ποικίλη διατροφή με πολλά φρούτα και λαχανικά μπορεί να παρέχει τις ουσίες που είναι απαραίτητες. η άσκηση επίσης αυξάνει την έκκριση ορισμένων ανόργανων συστατικών (ιδιαίτερα των ηλεκτρολυτών νατρίου, καλίου και χλωρίου) μέσω των ούρων και του ιδρώτα και η συχνότητας σιδηροπενίας είναι σχετικά υψηλή, ακόμα και ανάμεσα σε αθλητές, γι αυτό θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή Θα πρέπει εδώ να τονίσω επίσης ότι μπορεί οι βιταμίνες και τα μέταλλα να είναι υψίστης σημασίας στην διατροφή των αθλητών, όμως υπάρχουν και κίνδυνοι από μεγαδόσεις βιταμινών. Σε ότι αφορά τις υδατοδιαλυτές, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχει κίνδυνος επειδή αποβάλλονται εύκολα με τα ούρα. Πάντως μεγαδόσεις νιασίνης έχουν ενοχοποιηθεί για γαστρικό έλκος, ενώ και η Β6 έχει τοξικές επιδράσεις στον οργανισμό. Ακόμα και η υδατοδιαλυτή βιταμίνη C, η οποία θεωρείται ότι σε φυσιολογικές δόσεις δρα ως εκκαθαριστής ελευθέρων ριζών Ο2, σε ορισμένες περιπτώσεις, σε μεγάλες δόσεις είναι παράγων redox και προάγει την οξείδωση. Τα πράγματα είναι πιο σημαντικά για τις λιποδιαλυτές βιταμίνες. Η αποβολή τους είναι αργή και μεγάλο μέρος τους συγκρατείται στο ήπαρ και το λιπώδη ιστό. Μεγαδόσεις βιταμίνης. Α μπορεί να προκαλέσουν αδυναμία, ναυτία, πόνο στις αρθρώσεις, ηπατική βλάβη, ενώ μεγαδόσεις βιταμίνης D απώλεια μυϊκού τόνου, διάρροια, εναπόθεση ασβεστίου στους νεφρούς κτλ. Αλόγιστη επίσης υπέρμετρη φόρτιση του οργανισμού με μεγάλες ποσότητες Fe χωρίς την ύπαρξη αναιμίας, δημιουργεί μια σωρεία προβλημάτων, όπως καταστροφή ενδοκρινών αδένων, κίρρωση του ήπατος, γαστρεντερικές διαταραχές κτλ Συμπερασματικά, είναι πολύ σημαντικό οι αθλητές να βασίζονται στην διατροφή τους παρά στα συμπληρώματα βιταμινών και μετάλλων. Μια ποικίλη και ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που περιλαμβάνει πολλούς σύνθετους υδατάνθρακες εξασφαλίζει στις περισσότερες περιπτώσεις επάρκεια σε όλα τις απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα. Τα συμπληρώματα δεν χρειάζονται εάν υπάρχει αρκετή ενεργειακή πρόσληψη από ποικιλία τροφίμων. Ωστόσο, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται στα επίπεδα Fe και Ca. Καλό θα είναι να ελέγχεται η βιταμινική κατάσταση του οργανισμού ανά περιόδους και επί ελλείψεως να γίνει θεραπεία με συμπλήρωμα. Αθλητές που δεν τρέφονται ικανοποιητικά, είτε λόγω του τρόπου ζωής τους, είτε λόγω πολλαπλών προπονήσεων, είτε επειδή ακολουθούν αυστηρές δίαιτες για την διατήρηση χαμηλού σωματικού βάρους (όπως συμβαίνει στην ρυθμική γυμναστική) διατρέχουν τον κίνδυνο ανεπαρκούς πρόσληψης βιταμινών και ίσως χρειάζονται συμπληρώματα. Τα συμπληρώματα αυτά θα πρέπει να περιέχουν την συνιστώμενη ημερήσια δόση κάθε βιταμίνης και να είναι κατασκευασμένα από φαρμακευτικές εταιρείες που τα κυκλοφορούν ως φάρμακα με την έγκριση του Ε.Ο.Φ. Ναι λοιπόν στην σωστή και όχι αλόγιστη χρήση [ΑΡΧΗ] |