3ο ΓΕΛ Άργους

4

To 3ο ΓΕΛ ΑΡΓΟΥΣ σε συνεργασία με το ΕΚΦΕ Αργολίδας, πραγματοποίησε στις 3 και 4 Φεβρουαρίου 2014 διήμερο επιμορφωτικών εκδηλώσεων σε θέματα Φυσικής στοιχειωδών σωματιδίων και Υψηλών ενεργειών.

Την Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου στην αίθουσα του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αργολίδας πραγματοποιήθηκε διάλεξη της κ. Χριστίνας Κουρκουμέλη, καθηγήτριας του ΕΚΠΑ και διευθύντριας του τομέα Πυρηνικής Φυσικής και Φυσικής στοιχειωδών σωματιδίων με θέμα:

"Η ανακάλυψη του μποζονίου Higgs και η χρησιμότητά του στην κατανόηση του κόσμου μας"

Στην παραπάνω διάλεξη η ομιλήτρια αναφέρθηκε στο ερευνητικό κέντρο του CERN και τις τελευταίες εξελίξεις στις έρευνες της δομής της ύλης.

Την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου στις εγκαταστάσεις του 3ου ΓΕΛ Άργους και στο ωράριο λειτουργίας του σχολείου, πραγματοποιήθηκε ημερίδα φυσικής για μαθητές Λυκείου, σε συνεργασία με ομάδα Φυσικών-ερευνητών του ΕΚΠΑ με επικεφαλής την κ. Χρ. Κουρκουμέλη με τίτλο:

«Το πείραμα του αιώνα στο σχολικό εργαστήριο»

Συμμετείχαν 45 αριστούχοι μαθητές της θετικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης από όλα τα Λύκεια του Νομού, οι οποίοι επιλέχθηκαν από τους καθηγητές του σχολείου τους, καθώς και συνοδοί καθηγητές τους ειδικότητας Φυσικών.

Παρευρέθηκε ο Σχολικός Σύμβουλος Φυσικών κ. Γ. Κατσιγιάννης και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης.

               Η παραπάνω εκπαιδευτική δράση άρχισε με εισήγηση της κ. Χρ. Κουρκουμέλη.

Συνεχίστηκε με ζωντανή διαδικτυακή σύνδεση με το ερευνητικό κέντρο του CERN στην Γενεύη, κατά την διάρκεια της οποίας οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν μερικές από τις εγκαταστάσεις του κέντρου και κυρίως τμήματα του μεγαλύτερου επιταχυντή του κόσμου LCH και του ανιχνευτή σωματιδίων ATLAS, που βρίσκονται σε βάθος 100 περίπου μέτρων κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, στα Γαλλοελβετικά σύνορα, σε πραγματικό χρόνο.

               Ακολούθησαν ερωτήσεις των μαθητών στους εκεί ερευνητές οι οποίοι έλυσαν αρκετές από τις απορίες τους.

               Τέλος οι μαθητές επεξεργάστηκαν σε φορητούς υπολογιστές πραγματικά δεδομένα από το πείραμα ATLAS, με το διαδραστικό εργαλείο HYPATIA, μετά από εισηγητική ομιλία του κ. Στ. Βουράκη και με την καθοδήγηση όλης της επιστημονικής ομάδας.