Η ισορροπημένη διατροφή & ο ρόλος της
|
Η ισορροπημένη διατροφή ή δίαιτα περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την υγεία, στις κατάλληλες ποσότητες, και επιτυγχάνεται καταναλώνοντας μια ποικιλία τροφίμων. Η υπερβολή, είτε στην λήψη συνολικά τροφής, είτε στην λήψη κάποιων από τα θρεπτικά συστατικά οδηγεί σε διαταραχές που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία όπως γράψαμε και στο προηγούμενο άρθρο μας. Έτσι για παράδειγμα, υπερβάλλοντας στο φαγητό μας, μπορούμε να οδηγηθούμε στην παχυσαρκία με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία.
|
Δείκτης μάζας σώματος
Η ισορροπημένη δίαιτα είναι σημαντική για την διατήρηση ενός υγιούς βάρους του σώματος μας. Το υγιές βάρος του σώματος μας εκτιμάται από τον «δείκτη μάζας σώματος». Ο δείκτης μάζας σώματος υπολογίζεται ως ακολούθως: Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) = Βάρος Σώματος/Υψος2 (m2). Όταν ο ΔΜΣ είναι: < 16 αυτό σημαίνει ότι ο άνθρωπος είναι σοβαρά λιποβαρής Οι ημερήσιες ενεργειακές ανάγκες ενός ατόμου εξαρτώνται από διάφορες παραμέτρους, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνεται ο μεταβολικός ρυθμός, η ηλικία, το φύλο και ο βαθμός φυσικής δραστηριότητας. Αυτές οι ενεργειακές ανάγκες καλύπτονται από 5 βασικές ομάδες τροφών, οι οποίες είναι οι ακόλουθες: Το ψωμί, το ρύζι, τα δημητριακά και τα ζυμαρικά θα μπορούσαν να καλύπτουν τις περισσότερες από τις ημερήσιες ενεργειακές ανάγκες ενός ανθρώπου (50-60%). Αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες από υδατάνθρακες άλλα και ίνες. Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν μεγάλες ποσότητες βιταμινών, ανόργανα συστατικά και ίνες, ενώ περιέχουν ελάχιστα λίπη. Συνίσταται να περιλαμβάνουμε τουλάχιστο 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών στο ημερήσιο πρόγραμμα διατροφής μας Τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιλαμβάνουν το γάλα, το τυρί, το γιαούρτι και άλλα προϊόντα που έχουν σαν βάση τους το γάλα. Περιέχουν υψηλές ποσότητες ασβεστίου και βιταμινών. Επίσης τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν μεγάλες ποσότητες λιπών. Τα λίπη, τα έλαια και τα γλυκά είναι προϊόντα που χαρακτηρίζονται από υψηλές ενεργειακές τους «επιδόσεις», αλλά έχουν φτωχή διατροφική αξία και θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται με «φειδώ». Επίσης θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι σε ορισμένες γαστρεντερικές διαταραχές δεν υπάρχει ανοχή απέναντι σε ορισμένα τρόφιμα και έτσι περιορίζονται οι διατροφικές επιλογές των συγκεκριμένων ατόμων. Στις τροφές που παραπάνω περιγράψαμε περιέχονται τα διάφορα θρεπτικά συστατικά τα οποία είχαμε αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο μας. Τώρα θα προσπαθήσουμε να περιγράψουμε τον ρόλο και τις λειτουργίες αυτών των θρεπτικών συστατικών που περιέχονται σε διάφορες αναλογίες μέσα στις τροφές που περιγράψαμε παραπάνω. Οι υδατάνθρακες Η δομή αυτών των θρεπτικών ουσιών ποικίλει όσο αφορά την πολυπλοκότητα της. Μπορούμε να πούμε ότι οι απλοί υδατάνθρακες ονομάζονται μονοσακχαρίτες και δισακχαρίτες και οι πιο πολύπλοκοι πολυσακχαρίτες. Οι πρώτοι βρίσκονται σε τρόφιμα όπως η ζάχαρη και το γάλα, ενώ οι δεύτεροι σχεδόν σε όλες τις τροφές και ιδιαίτερα στα δημητριακά, την πατάτα, κλπ. Οι πρωτεΐνες Οι λειτουργίες των πρωτεϊνών συνίσταται στα ακόλουθα: Τα λίπη Οι λειτουργίες των λιπών στον οργανισμό μπορούν να συνοψιστούν ως ακολούθως: Αν παρατηρήσουμε λίγο προσεκτικά τα όσα γράψαμε μέχρι τώρα για την δίαιτα και τα θρεπτικά συστατικά που αυτές περιέχουν θα παρατηρήσουμε, και πάλι, ότι ισχύει το «μέτρον άριστον». Ο οργανισμός μας έχει ανάγκη από όλα τα θρεπτικά συστατικά στις κατάλληλες ποσότητες, σε μια δυναμική ισορροπία. Αυτό σημαίνει ακριβώς και ισορροπημένη διατροφή. Είναι δηλαδή μια διατροφή που ανάλογα με την εργασία και τις συνήθειες ζωής του καθενός – που προσδιορίζει και τις ανάγκες του σε ενέργεια – περιέχει όλα εκείνα τα απαραίτητα συστατικά που είναι αναγκαία προκειμένου ο οργανισμός να αντεπεξέλθει αποτελεσματικά Θα τελειώσουμε το κεφάλαιο που αφορά τα θρεπτικά συστατικά με τις βιταμίνες. Μια κατηγορία ουσιών που η χρησιμότητα τους είναι αντιστρόφως ανάλογη των ποσοτήτων που καταναλώνονται ή απαιτούνται. Βλέπετε όμως η φύση και ο οργανισμός μας, που αποτελεί μέρος της φύσης, δεν είναι σαν την κοινωνία μας και αντιλαμβάνεται με τελείως διαφορετικό τρόπο τις «πλειοψηφίες» και τις «μειοψηφίες» ή «αναγνωρίζει αν θέλετε τον σημαντικό ρόλο των «ισχνών» μειοψηφιών, στην διατήρηση της ομοιόστασης ή ισορροπίας. |
Το φαινόμενο του Θερμοκηπίου
Διαδικασία ένταξης στη Βιολογική γεωργία
Εάν επιθυμείτε να δραστηριοποιηθείτε στην παραγωγή βιολογικών προϊόντων ακολουθείστε τα παρακάτω βήματα:
- Υποβάλετε στη ΒΙΟΕΛΛΑΣ ΑΙΤΗΣΗ και το «ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΦΥΤΙΚΗΣ (Ε 401 – MS Excel)» με την πλήρη περιγραφή της μονάδας και την περιγραφή των διαδικασιών παραγωγής, την υπεύθυνη δήλωση μέτρων και δεσμεύσεων.
Διαβάστε περισσότερα «Διαδικασία ένταξης στη Βιολογική γεωργία»
Εθνική Νομοθεσία Βιολογικών Προϊόντων
Σε αυτή την ενότητα υπάρχουν:
Η Εθνική Νομοθεσία σχετικά με τον καθορισμό των συμπληρωματικών μέτρων για την εφαρμογή του Κανονισμού του Συμβουλίου για τη βιολογική παραγωγή Διαβάστε περισσότερα «Εθνική Νομοθεσία Βιολογικών Προϊόντων»
Καλημέρα κόσμε!
Καλωσήλθατε στο WordPress! Αυτό είναι το πρώτο σας άρθρο. Αλλάξτε το ή διαγράψτε το και αρχίστε να γράφετε!