Καραγκιόζης και μιλάει... και λαλάει

Αρχική

Αρχική


Εργαστήριο

Εργαστήριο


Δημιουργίες

Δημιουργίες


Έρευνα

Έρευνα


Εργαλεία

Εργαλεία


Ιστολόγιο

Ιστολόγιο


 Ο Καραγκιόζης "και μιλάει... και λαλάει"

        Η ΕΘΝΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΚΙΩΝ παρουσιάζει στη σειρά "ΚΑΙ ΜΙΛΑΕΙ. . . ΚΑΙ ΛΑΛΑΕΙ" σπαρταριστά επεισόδια με τη λαϊκή φιγούρα του ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ.

Καραγκιόζης


EΡT - Ψηφιακό αρχείο, επεισόδια:

 • Γαμπρός του κουτιού
  Στο ξεκίνημα της εκπομπής γίνεται λόγος για τις "Μάντρες" του ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ. Ο τίτλος αυτού του επεισοδίου είναι "ΓΑΜΠΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΥΤΙΟΥ". Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ προσλαμβάνεται ως υπηρέτης του γερο-ΑΣΛΗ ΜΠΕΗ, ο οποίος έχει μια κόρη, την ΦΑΤΜΕ, που αγαπά έναν φτωχό νέο, τον ΣΕΛΙΜ. Ο πατέρας της κοπέλας αναθέτει στον ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ να διώξει τον ΣΕΛΙΜ. Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ διώχνει τον νέο δυο φορές, αλλά ο έρωτας στο τέλος κερδίζει και ο πατέρας δίνει τη συγκατάθεσή του για το γάμο.
 • Η κουβέρτα
  Στο ξεκίνημα της εκπομπής γίνεται λόγος για τον μπερντέ και τις μετατροπές του με την πάροδο των χρόνων. Ο τίτλος αυτού του επεισοδίου είναι "Η ΚΟΥΒΕΡΤΑ". Ο ΒΕΖΥΡΗΣ αναθέτει στον ΧΑΤΖΗΑΒΑΤΗ να βρει και να φέρει στο Σεράι τον πανέξυπνο ψεύτη της περιοχής. Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ παρουσιάζεται στον ΒΕΖΥΡΗ και εκείνος θέλοντας να δοκιμάσει την εξυπνάδα του, στοιχηματίζει μαζί του ότι αν μπορέσει να του πάρει την κουβέρτα μέσα από τον οντά, θα του δώσει χρήματα. Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ, επιστρατεύοντας την ευρηματικότητά του, κερδίζει το στοίχημα, αλλά, όταν έρχεται η ώρα να πληρωθεί, αντί για λίρες εισπράττει... καρπαζιές!
 • Η κρεμάλα του Πατριάρχη
  Ο τίτλος αυτού του επεισοδίου είναι "Η ΚΡΕΜΑΛΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ", έργο ηρωικό και σπαραξικάρδιο. Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ Ε' ζητάει θυρωρό για το Πατριαρχείο και ο τελάλης ΧΑΤΖΗΑΒΑΤΗΣ προτείνει τον ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ. Από το Πατριαρχείο περνούν ο αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ και ο οπλαρχηγός ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ ΟΛΥΜΠΙΟΣ. Καταλυτική είναι η παρουσία του ΔΙΑΚΟΥ, ο οποίος πληροφορεί τους ΤΟΥΡΚΟΥΣ για τους επισκέπτες του ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ Ε', με αποτέλεσμα τη σύλληψη του ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ. Απόσπασμα από το επεισόδιο με τον ΠΑΣΑ, τον ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟ ΤΑΧΙΡ και δύο ακόμα ΤΟΥΡΚΟΥΣ να οδηγούν τον ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ στην αγχόνη παρουσιάζεται δραματοποιημένο. Σημαντική είναι η παρουσία της λαϊκής ορχήστρας, η μουσική και τα τραγούδια της οποίας υποβάλλουν τους θεατές και αποκαλύπτουν τη συναισθηματική κατάσταση των πρωταγωνιστών.
 • Η Ορφανή της Χίου
  Ο τίτλος αυτού του επεισοδίου είναι "Η ΟΡΦΑΝΗ ΤΗΣ ΧΙΟΥ". Ο ΣΑΜΠΑΝΑΓΑΣ και ο τελάλης ΧΑΤΖΗΑΒΑΤΗΣ αναθέτουν στον ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ την παραλαβή ορφανής κοπέλας που έρχεται από τη ΧΙΟ, την οποία όμως διεκδικούν και οι ΤΟΥΡΚΟΙ. Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ φέρνει εις πέρας την αποστολή, κατατροπώνοντας τους ΤΟΥΡΚΟΥΣ με τη βοήθεια των παιδιών του. Συλλαμβάνει μάλιστα ένα σχέδιο για να γλιτώσει για πάντα η κοπέλα από τους ΤΟΥΡΚΟΥΣ, στο οποίο εμπλέκονται ο ΣΙΟΡ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ και ο ΚΑΠΕΤΑΝ-ΝΙΚΗΤΑΣ. Ο ΒΕΖYΡΗΣ με τον ΤΟΥΡΚΟ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΟΥΚΡΗ στήνουν παγίδα στον ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ, από την οποία όμως γλιτώνει την τελευταία στιγμή. Απόσπασμα από το επεισόδιο με τον ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ, τον ΚΑΠΕΤΑΝ-ΝΙΚΗΤΑ, τον ΣΙΟΡ ΔΙΟΝΥΣΙΟ, τον ΒΕΖΥΡΗ και τον ΤΟΥΡΚΟ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟ παρουσιάζεται δραματοποιημένο. Σημαντική είναι η παρουσία της λαϊκής ορχήστρας, με τη μουσική και τα τραγούδια της οποίας επιχειρείται η σύνδεση του ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΚΙΩΝ με την Ελληνική Παράδοση.
 • Ο Βασιλιάς των βουνών
  Ο τίτλος αυτού του επεισοδίου είναι "Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΩΝ ΒΟΥΝΩΝ". Ο ΠΑΣΑΣ ζητά επίμονα τη σύλληψη του λήσταρχου με το όνομα "ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΩΝ ΒΟΥΝΩΝ", ο οποίος έχει εξοντώσει τον τουρκικό στρατό του ΤΑΧΙΡ. Ο γιος του, ΜΟΥΧΤΑΡ, προσλαμβάνει ως ακόλουθό του τον ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ, ελπίζοντας να τον οδηγήσει στο λήσταρχο. Εμπόδιο στα σχέδιά του στέκεται η αδερφή του, ΑΪΣΕ, που αγαπά τον "ΒΑΣΙΛΙΑ ΤΩΝ ΒΟΥΝΩΝ". Οι ΤΟΥΡΚΟΙ συλλαμβάνουν τον λήσταρχο, αλλά τα παλικάρια του και ο ΜΠΑΡΜΠΑΓΙΩΡΓΟΣ, Θείος του ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ, τον ελευθερώνουν και εξολοθρεύουν τους εχθρούς. Η παρουσία του ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ καταλυτική, όπως πάντα. Η λαϊκή ορχήστρα έχει το δικό της σημαντικό ρόλο στην παράσταση, καθώς υποβάλλει τους θεατές και αποκαλύπτει τη συναισθηματική κατάσταση των πρωταγωνιστών.
 • Ο Διάκος στο μοναστήρι
  Στο ξεκίνημα της εκπομπής γίνεται λόγος για το ρεπερτόριο του "ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ". Ο τίτλος αυτού του επεισοδίου είναι "Ο ΔΙΑΚΟΣ ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ". Ο ΔΙΑΚΟΣ κρύβει στο μοναστήρι τραυματισμένο ΤΟΥΡΚΟ, τον οποίο αναζητούν οι ΑΡΜΑΤΟΛΟΙ ΚΑΛΥΒΑΣ και ΛΕΒΕΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ. Από το μοναστήρι περνούν ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ, τους οποίους περιποιείται ο ΔΙΑΚΟΣ, ενώ εκείνοι προξενούν καταστροφές. Ο ΔΙΑΚΟΣ σκοτώνει τους ΤΟΥΡΚΟΥΣ και παίρνει την απόφαση να πάει στον πόλεμο. Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ στο ρόλο του καντηλανάφτη σκορπά το γέλιο στους μικρούς θεατές. Η λαϊκή ορχήστρα έχει το δικό της σημαντικό ρόλο στην παράσταση, καθώς η μουσική της υποβάλλει τους θεατές και αποκαλύπτει τη συναισθηματική κατάσταση των πρωταγωνιστών.
 • Ο Καραγκιόζης αρματολός
  Στο ξεκίνημα της εκπομπής γίνεται λόγος για τις αυτοσχέδιες φιγούρες του "ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ" από τα παιδιά σε παλαιότερες εποχές. Ο τίτλος αυτού του επεισοδίου είναι "Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΑΡΜΑΤΟΛΟΣ". Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ με τη βοήθεια του ΣΙΟΡ-ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ σκοτώνει τον χριστιανομάχο ΠΑΣΑ και καταφεύγει στο βουνό για να κρυφτεί. Εκεί συναντά τον ΚΑΠΕΤΑΝ-ΣΤΡΑΤΟ και ακολουθώντας το σχέδιο του ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ, ελευθερώνουν τον ΚΑΠΕΤΑΝ-ΔΗΜΟ, που είναι αιχμάλωτος των Τούρκων. Στη συνέχεια, Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ και οι άλλοι αρματολοί φεύγουν για το βουνό, προκειμένου να συνεχίσουν τον αγώνα τους για την ελευθερία της πατρίδας.
 • Ο Καραγκιόζης γραμματικός
  Ο τίτλος αυτού του επεισοδίου είναι "Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΣ". Στο μπερντέ παρακολουθούμε τον ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ με τα παιδιά του, ΠΙΤΣΙΚΟΚΟ, ΚΟΠΡΙΤΗ, και ΚΟΛΛΗΤΗΡΗ, ως μαθητές με δάσκαλο τον πατέρα τους. Η εκπαίδευση καταλήγει σε αδιέξοδο και ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ τους καλεί να παρακολουθήσουν τα πάθη των αγράμματων. Στη συνέχεια, παρακολουθούμε επεισόδιο ανάμεσα στον ΒΕΖΥΡΗ και τον ΧΑΤΖΗΑΒΑΤΗ. Ο άρχοντας αναθέτει στον τελάλη να του βρει έναν γραμματικό. Εκείνος συναντά τον ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ που τον πείθει για τις ικανότητές του και τον παρουσιάζει στον αφέντη. Το τραπέζι του γραμματικού στήνεται. Ο ΣΙΟΡ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ, ο ΜΠΑΡΜΠΑΓΙΩΡΓΟΣ, Θείος του ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ και ένας συμπολίτης είναι οι ήρωες, οι χαρακτηριστικοί διάλογοι των οποίων ψυχαγωγούν τα παιδιά που παρακολουθούν. Απόσπασμα από το επεισόδιο με τον ΜΠΑΡΜΠΑΓΙΩΡΓΟ και τον ήρωα παρουσιάζεται δραματοποιημένο. Η λαϊκή ορχήστρα με τη μουσική και τα τραγούδια της αναλαμβάνει την πληρέστερη συμμετοχή των μικρών θεατών, αλλά και τη σύνδεση του ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΚΙΩΝ με την Ελληνική Παράδοση.
 • Ο Καραγκιόζης δάσκαλος
  Ξεκινώντας, γίνεται λόγος για τις κατασκευαστικές αλλαγές που προέκυψαν στις φιγούρες και το μπερντέ, ώστε η παρουσίαση των ηρώων και των ιστοριών του ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ να γίνει ελκυστικότερη στο πέρασμα του χρόνου, τιμώντας το χαρακτήρα του Θεάτρου Σκιών, ως Λαϊκό Θέατρο. Ο τίτλος του επεισοδίου είναι "Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ" και ξεκινάει με χορό του ήρωα με τα ΚΟΛΛΗΤΗΡΙΑ. Ο ΧΑΤΖΗΑΒΑΤΗΣ αναλαμβάνει από τον ΔΗΜΟΓΕΡΟΝΤΑ να βρει ένα δάσκαλο, ώστε να μορφωθούν τα ελληνόπουλα και να περιφρουρήσουν έτσι την πολιτιστική τους κληρονομιά. Ξεκαρδιστικός διάλογος διαμείβεται ανάμεσα στον ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ, τον ΧΑΤΖΗΑΒΑΤΗ και τον ΔΗΜΟΓΕΡΟΝΤΑ και ο ευφυής ήρωας αναλαμβάνει την εκπαίδευση ελλήνων μαθητών. Μαθητές είναι γνωστοί ήρωες, όπως ο Ζακυνθινός ΣΙΟΡ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ, ο μάγκας ο ΣΤΑΥΡΑΚΑΣ, ο Κρητικός ΚΑΠΕΤΑΝ ΜΑΝΟΥΣΟΣ, ο ΜΟΡΦΟΝΙΟΣ και ο ΜΠΑΡΜΠΑ ΓΙΩΡΓΟΣ. Την έναρξη των μαθημάτων πληροφορήθηκε ο ΠΑΣΑΣ που καταφθάνει με τον ΔΕΡΒΕΝΑΓΑ στην παράγκα του ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ και ζητά να μάθει σχετικά με τη λειτουργία του Κρυφού Σχολειού. Το επεισόδιο κλείνει με τον ΜΠΑΡΜΠΑ ΓΙΩΡΓΟ να σώζει τον ανιψιό του από το ΔΕΡΒΕΝΑΓΑ που τον χτυπά.
 • Ο Καραγκιόζης και ο γορίλας
  Ο τίτλος αυτού του επεισοδίου είναι "Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΚΑΙ Ο ΓΟΡΙΛΑΣ". Ο γερο-ΣΑΜΠΑΝ ΑΓΑΣ πληροφορεί τον τελάλη ΧΑΤΖΗΑΒΑΤΗ ότι τον απειλεί ο ΚΙΟΥΠΟΥΡΛΟΥ, που θέλει να παντρευτεί την κόρη του ΦΑΤΜΕ. Ο ΧΑΤΖΗΑΒΑΤΗΣ προτείνει στον ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ να γίνει σωματοφύλακας στο σπίτι του ΣΑΜΠΑΝΑΓΑ. Ο ξυπόλητος ήρωας καταφέρνει να κατατροπώσει τον ΓΟΡΙΛΑ του ΚΙΟΥΠΟΥΡΛΟΥ και να ελευθερώσει την κοπέλα με τη βοήθεια του αρραβωνιαστικού της. Απόσπασμα από το επεισόδιο με τον ΓΟΡΙΛΑ να κυνηγάει τον ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ παρουσιάζεται δραματοποιημένο. Η λαϊκή ορχήστρα έχει το δικό της σημαντικό ρόλο στην παράσταση, καθώς υποβάλλει τους θεατές και αποκαλύπτει τη συναισθηματική κατάσταση των πρωταγωνιστών.
 • Ο Καραγκιόζης κυβερνήτης
  Ο τίτλος αυτού του επεισοδίου είναι "Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ". Ο ΠΑΣΑΣ παραδίδει στον ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ τα κλειδιά της πόλης και εκείνος, ως νέος κυβερνήτης, με παρότρυνση του ΧΑΤΖΗΑΒΑΤΗ μοιράζει υπουργεία στους φίλους του ΣΙΟΡ ΔΙΟΝΥΣΙΟ, ΣΤΑΥΡΟ τον μάγκα, ΚΑΠΕΤΑΝ-ΜΑΝΟΥΣΟ, ΜΟΡΦΟΝΙΟ και στον Θείο του ΜΠΑΡΜΠΑΓΙΩΡΓΟ. Απόσπασμα από το επεισόδιο παρουσιάζεται δραματοποιημένο επιδιώκοντας την ψυχαγωγία των μικρών θεατών. Σημαντική είναι η παρουσία της λαϊκής ορχήστρας, με τη μουσική και τα τραγούδια της οποίας επιχειρείται η σύνδεση του ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΚΙΩΝ με την Ελληνική Παράδοση.
 • Ο Καραγκιόζης νεκροθάφτης
  Ο τίτλος αυτού του επεισοδίου είναι "Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΝΕΚΡΟΘΑΦΤΗΣ". Ο ΠΑΣΑΣ αναθέτει στον τελάλη ΧΑΤΖΗΑΒΑΤΗ να του βρει έναν ψάλτη για την εκκλησία του νεκροταφείου και εκείνος προτείνει τον ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ. Από την εκκλησία περνούν ο ΓΕΡΟΣ, ο ΣΙΟΡ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ και ο μάγκας ΣΤΑΥΡΟΣ. Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ καταλήγει στη φυλακή, αλλά χάρη στην επέμβαση του γιου του, ΚΟΠΡΙΤΗ, και του Θείου του, ΜΠΑΡΜΠΑΓΙΩΡΓΟΥ, αποφυλακίζεται. Σημαντική είναι η παρουσία της λαϊκής ορχήστρας, με τη μουσική και τα τραγούδια της οποίας επιχειρείται η σύνδεση του ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΚΙΩΝ με την Ελληνική Παράδοση.
 • Ο Καραγκιόζης φούρναρης
  Στο ξεκίνημα γίνεται λόγος για την ετυμολογία του ονόματος "ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ". Ο τίτλος αυτού του επεισοδίου είναι "Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΦΟΥΡΝΑΡΗΣ". Παρακολουθούμε την ανάθεση του φούρνου στον ήρωα από τον ΧΑΤΖΗΑΒΑΤΗ. Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ως ΦΟΥΡΝΑΡΗΣ επί τω έργω. Από τον μπερντέ του Καραγκιοζοπαίκτη περνούν ήρωες-πελάτες του φούρνου διασκεδάζοντας τους θεατές με τους διαλόγους τους, όπως ο ΒΕΖΥΡΗΣ με τον ΔΕΡΒΕΝΑΓΑ, ο ΠΕΛΑΤΗΣ και τα παιδιά του ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ. Κορυφαία μορφή είναι αυτή του ΜΠΑΡΜΠΑΓΙΩΡΓΟΥ, Θείου του ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ. Απόσπασμα από το μεταξύ τους επεισόδιο παρουσιάζεται δραματοποιημένο επιδιώκοντας την ψυχαγωγία των μικρών θεατών. Σημαντική είναι η παρουσία της λαϊκής ορχήστρας, με τη μουσική και τα τραγούδια της οποίας επιχειρείται η σύνδεση του ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΚΙΩΝ με την Ελληνική Παράδοση.
 • Ο κατεργάρης
  Στο ξεκίνημα της εκπομπής γίνεται λόγος για τα "ΤΕΥΧΑΚΙΑ" που είχαν θέμα τους τις περιπέτειες του ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ, και για τις παραστάσεις που οργάνωναν για δεκαετίες οι μικροί θαυμαστές του στις γειτονιές. Ο τίτλος αυτού του επεισοδίου είναι "Ο ΚΑΤΕΡΓΑΡΗΣ". Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ξεπουλάει το Σεράι. Ο Θείος του, ΜΠΑΡΜΠΑΓΙΩΡΓΟΣ, ο ΣΙΟΡ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ και ο ΜΟΡΦΟΝΙΟΣ είναι οι επίδοξοι αγοραστές, που διασκεδάζουν τους μικρούς θεατές είτε με την αφέλεια είτε με την πονηριά τους. Σημαντική είναι η παρουσία της λαϊκής ορχήστρας, με τη μουσική και τα τραγούδια της οποίας επιχειρείται η σύνδεση του ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΚΙΩΝ με την Ελληνική Παράδοση.
 • Ο λήσταρχος πασαδόρος
  Στο ξεκίνημα της εκπομπής γίνεται λόγος για τον τρόπο που φιλοτεχνούσε ο καραγκιοζοπαίκτης τα προγράμματα των παραστάσεων. Ο τίτλος αυτού του επεισοδίου είναι "Ο ΛΗΣΤΑΡΧΟΣ ΠΑΣΑΔΟΡΟΣ". Ο άρχοντας ΠΑΝΟΥΤΣΟΣ ΝΟΤΑΡΑΣ ψάχνει παλικαρά για να προσέχει το σπίτι του, καθώς δέχεται απειλές από τον λήσταρχο ΠΑΣΑΔΟΡΟ, ο οποίος θέλει να παντρευτεί την κόρη του ΕΡΑΣΜΙΑ. Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ και ο μάγκας ΣΤΑΥΡΟΣ γίνονται οι σωματοφύλακες του ΠΑΝΟΥΤΣΟΥ ΝΟΤΑΡΑ. Όταν όμως έρχεται ο λήσταρχος, παίρνει τον ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ και την ΕΡΑΣΜΙΑ στο λημέρι του. Η παρουσία του ΣΙΟΡ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ, αρραβωνιαστικού της κοπέλας, είναι καταλυτική στην εξέλιξη της υπόθεσης. Η λαϊκή ορχήστρα έχει το δικό της σημαντικό ρόλο στην παράσταση, καθώς υποβάλλει τους θεατές και αποκαλύπτει τη συναισθηματική κατάσταση των πρωταγωνιστών.
 • Ο Μαύρος Ξιφομάχος
  Ο τίτλος αυτού του επεισοδίου είναι "Ο ΜAΥΡΟΣ ΞΙΦΟΜΑΧΟΣ". Κατ’ εντολή του ΠΑΣΑ ο ΜΑΥΡΟΣ ΞΙΦΟΜΑΧΟΣ του Σεραϊού εξολοθρεύει τους Χριστιανούς που αναμετρώνται μαζί του. Από το μπερντέ περνούν ο ΣΙΟΡ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ, ο μάγκας ΣΤΑΥΡΟΣ και ο ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ ΑΣΤΡΑΠΟΓΙΑΝΝΟΣ με τα ΠΑΛΙΚΑΡΙΑ του. Απόσπασμα του επεισοδίου παρουσιάζεται δραματοποιημένο. Σημαντική είναι η παρουσία της λαϊκής ορχήστρας, με τη μουσική και τα τραγούδια της οποίας επιχειρείται η σύνδεση του ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΚΙΩΝ με την Ελληνική Παράδοση.
 • Ο Ταρζάν στη φωλιά του γορίλα
  Ο τίτλος αυτού του επεισοδίου είναι "Ο ΤΑΡΖΑΝ ΣΤΗ ΦΩΛΙΑ ΤΟΥ ΓΟΡΙΛΑ". Ο μπερντές μετατρέπεται σε ζούγκλα και η περιπέτεια αρχίζει για τον ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ και τους φίλους του, ΙΣΑΒΕΛΛΑ και ΔΗΜΗΤΡΗ. Με τη βοήθεια του ΤΑΡΖΑΝ γλιτώνουν από τους γορίλες και τα άλλα άγρια ζώα της ζούγκλας. Η λαϊκή ορχήστρα έχει το δικό της σημαντικό ρόλο στην παράσταση, καθώς υποβάλλει τους θεατές και αποκαλύπτει τη συναισθηματική κατάσταση των πρωταγωνιστών.
 • Ο τρομερός κουρσάρος
  Ο τίτλος αυτού του επεισοδίου είναι "Ο ΤΡΟΜΕΡΟΣ ΚΟΥΡΣΑΡΟΣ". O ΧΑΤΖΗΑΒΑΤΗΣ προτείνει στον ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ να γίνει σωματοφύλακας στο σπίτι του ΜΠΑΡΜΠΑ-ΔΗΜΗΤΡΗ, ο οποίος δέχεται απειλές από τον τρομερό ΚΟΥΡΣΑΡΟ, που θέλει να παντρευτεί την κόρη του ΕΛΕΝΗ. Απόσπασμα από τη μονομαχία του αρραβωνιαστικού της ΕΛΕΝΗΣ, ΑΝΤΙΟΧΟΥ, με τον ΚΟΥΡΣΑΡΟ παρουσιάζεται δραματοποιημένο. Σημαντική είναι η παρουσία της λαϊκής ορχήστρας, με τη μουσική και τα τραγούδια της οποίας επιχειρείται η σύνδεση του ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΚΙΩΝ με την Ελληνική Παράδοση.
 • Οι αντάρτες της Μακεδονίας
  Στο ξεκίνημα της εκπομπής γίνεται λόγος για τη μουσική και τους μουσικούς του "ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ". Ο τίτλος αυτού του επεισοδίου είναι "ΟΙ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ". Οι Κομιτατζήδες ΛΟΥΚΑΣ και ΚΑΡΑΤΑΣΟΣ σκορπούν τον τρόμο αναγκάζοντας τα χωριά της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ να γίνουν βουλγαρόφωνα. Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ είναι μοναχός και μαζί με τον ΗΓΟΥΜΕΝΟ του μοναστηριού συμβάλλουν στο σχέδιο εξόντωσης των Κομιτατζήδων. Από τον μπερντέ περνά ο Μακεδονομάχος ΚΩΣΤΑΣ ΓΑΡΕΦΗΣ, ο οποίος κατορθώνει να σκοτώσει τον ΛΟΥΚΑ και τον ΚΑΡΑΤΑΣΟ. Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ στο ρόλο του μοναχού σκορπά το γέλιο στο κοινό. Η λαϊκή ορχήστρα έχει το δικό της σημαντικό ρόλο στην παράσταση, καθώς η μουσική της υποβάλλει τους θεατές και αποκαλύπτει τη συναισθηματική κατάσταση των πρωταγωνιστών.
 • Οι γαμπροί της Βεζυροπούλας
  Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η παρουσία της μοναδικής γυναίκας καραγκιοζοπαίκτη ΣΟΦΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ. Στο ξεκίνημα της εκπομπής γίνεται λόγος για τις αλλαγές που συντελέστηκαν με το χρόνο τόσο στις φιγούρες όσο και στη σκευή του Καραγκιοζοπαίχτη. Το επεισόδιο "ΟΙ ΓΑΜΠΡΟΙ ΤΗΣ ΒΕΖΥΡΟΠΟΥΛΑΣ" ξεκινά μετά από ένα χορευτικό του ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ με τα παιδιά του και ένα σύντομο διάλογο του ήρωα με τη γυναίκα του ΑΓΛΑΪΑ. Ο ήρωας αναλαμβάνει από το ΒΕΖΥΡΗ να ντελαλήσει στην αγορά την απόφαση του άρχοντα να παρουσιαστούν σε αυτόν υποψήφιοι μνηστήρες για τη ΒΕΖΥΡΟΠΟΥΛΑ. Ο ΣΤΑΥΡΑΚΑΣ ο μάγκας, ο ΜΠΑΡΜΠΑ ΓΙΩΡΓΟΣ, Θείος του ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ, ο ΣΙΟΡ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ με τους κανταδόρους φίλους του, ο ΜΟΡΦΟΝΙΟΣ, ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ και άλλοι λιγότερο γνωστοί ήρωες θα διεκδικήσουν την καρδιά της κόρης του ΒΕΖΥΡΗ. Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ, που επιθυμεί ο ίδιος να την παντρευτεί, τους απορρίπτει, μα όταν της εκφράσει τον έρωτά του εκείνη θα στείλει το ΔΕΡΒΕΝΑΓΑ να τον ξυλοφορτώσει και να τον διώξει...
 • Τα αρραβωνιάσματα του Καραγκιόζη
  Ο τίτλος αυτού του επεισοδίου είναι "ΤΑ ΑΡΡΑΒΩΝΙΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ". O ΧΑΤΖΗΑΒΑΤΗΣ προτείνει στον ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ να γίνει υπηρέτης στο σπίτι του ΜΠΕΗ, για να υποδέχεται τους γαμπρούς που έρχονται για την κόρη του. Από τον μπερντέ περνούν ο ΣΙΟΡ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ, ο μάγκας ΣΤΑΥΡΟΣ, ο ΜΟΡΦΟΝΙΟΣ και ο ΜΠΑΡΜΠΑΓΙΩΡΓΟΣ, Θείος του ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ, τους οποίους ο ξυπόλητος ήρωας διώχνει με τον δικό του μοναδικό τρόπο και αρραβωνιάζεται ο ίδιος την κοπέλα. Απόσπασμα του επεισοδίου με τα αρραβωνιάσματα παρουσιάζεται δραματοποιημένο. Σημαντική είναι η παρουσία της λαϊκής ορχήστρας, με τη μουσική και τα τραγούδια της οποίας επιχειρείται η σύνδεση του ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΚΙΩΝ με την Ελληνική Παράδοση.
 • Τα επτά θηρία
  Ο τίτλος αυτού του επεισοδίου είναι "ΤΑ ΕΠΤΑ ΘΗΡΙΑ". Ο αφέντης ΣΕΛΙΜ αναθέτει στον τελάλη ΧΑΤΖΗΑΒΑΤΗ να διαδώσει πως ζητείται άνθρωπος να σκοτώσει τα επτά ερπετά που βρίσκονται στο αραχνιασμένο σπήλαιο, τάζοντας μεγάλη αμοιβή. Εμφανίζονται οι επίδοξοι κυνηγοί ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ, ΣΑΜΠΑΝΑΓΑΣ, ΣΙΟΡ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ και ο μάγκας ΣΤΑΥΡΟΣ, αλλά αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τα θηρία. Τη λύση δίνει ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, με τη βοήθεια του ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ, του ΜΠΑΡΜΠΑΓΙΩΡΓΟΥ, Θείου του ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ, του ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ και του ΜΟΡΦΟΝΙΟΥ. Απόσπασμα από το επεισόδιο με τον ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ και τον ΧΑΤΖΗΑΒΑΤΗ παρουσιάζεται δραματοποιημένο. Σημαντική είναι η παρουσία της λαϊκής ορχήστρας, με τη μουσική και τα τραγούδια της οποίας επιχειρείται η σύνδεση του ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΚΙΩΝ με την Ελληνική Παράδοση.
 • Τα καλλιστεία του Καραγκιόζη
  Στο ξεκίνημα της εκπομπής γίνεται λόγος για την "Τσακαλαρία" και τους "Τζαμπατζήδες" θιασώτες του "ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ". Ο τίτλος αυτού του επεισοδίου είναι "ΤΑ ΚΑΛΛΙΣΤΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ". Ο ΣΟΥΛΤΑΝΟΣ διοργανώνει καλλιστεία και ο ντελάλης ΧΑΤΖΗΑΒΑΤΗΣ καλείται να διαδώσει τα νέα. Από τον μπερντέ περνούν ο ΣΙΟΡ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ, ο μάγκας ΣΤΑΥΡΟΣ, ο ΜΟΡΦΟΝΙΟΣ, ο Εβραίος ΣΟΛΟΜΩΝ και ο ΜΠΑΡΜΠΑΓΙΩΡΓΟΣ, προκειμένου να δηλώσουν συμμετοχή για τις γυναίκες τους. Τα καλλιστεία πραγματοποιούνται και τον τίτλο της "Σταρ Ελλάς" καθώς και τα πλούσια δώρα που τον συνοδεύουν κερδίζει... ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ!
 • Το Μαγικό Δεντρί
  Ο τίτλος αυτού του επεισοδίου είναι "ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΔΕΝΤΡΙ". Από το μπερντέ του ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ περνά ο ανατολίτης ΜΑΓΟΣ με το ΖΟΥΖΟΥΝΙ του, το οποίο μεταμορφώνει τον ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ, τον τελάλη ΧΑΤΖΗΑΒΑΤΗ, τον ΣΙΟΡ ΔΙΟΝΥΣΙΟ, τον μάγκα ΣΤΑΥΡΟ, τον ΜΠΑΡΜΠΑΓΙΩΡΓΟ, Θείο του ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ, και τον ΤΑΧΥΔΑΚΤΥΛΟΥΡΓΟ. Οι θεατές διασκεδάζουν με τους ξεκαρδιστικούς διαλόγους και τις αστείες μεταμορφώσεις των ηρώων. Ένα μικρό απόσπασμα με τον ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ να κυνηγάει το ΚΑΛΙΚΑΤΖΑΡΑΚΙ (ΖΟΥΖΟΥΝΙ) παρουσιάζεται δραματοποιημένο. Σημαντική είναι η παρουσία της λαϊκής ορχήστρας, με τη μουσική και τα τραγούδια της οποίας επιχειρείται η σύνδεση του ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΚΙΩΝ με την Ελληνική Παράδοση.
 • Το στοιχιό του πηγαδιού
  Στο ξεκίνημα της εκπομπής γίνεται λόγος για το φωτισμό του μπερντέ. Ο τίτλος αυτού του επεισοδίου είναι "ΤΟ ΣΤΟΙΧΙΟ ΤΟΥ ΠΗΓΑΔΙΟΥ". Ο κακός ΜΑΓΟΣ μεταμορφώνει τη ΦΑΤΜΕ σε γριά μάγισσα και ο ΧΑΤΖΗΑΒΑΤΗΣ καλείται να ντελαλήσει την επίδοση αμοιβής σε όποιον κατορθώσει να απελευθερώσει την κοπέλα από τα μάγια. Από τον μπερντέ του ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ περνούν ο ΜΟΡΦΟΝΙΟΣ, ο ΜΠΑΡΜΠΑΓΙΩΡΓΟΣ, Θείος του ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ, ο μάγκας ΣΤΑΥΡΟΣ, ο ΣΙΟΡ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ, αλλά τα μάγια λύνει ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ. Η λαϊκή ορχήστρα έχει το δικό της σημαντικό ρόλο στην παράσταση, καθώς η μουσική της υποβάλλει τους θεατές και αποκαλύπτει τη συναισθηματική κατάσταση των πρωταγωνιστών.


Πίσω σε σελίδες στο ίδιο μονοπάτι
ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΠΑΙΔΕΙΑ
Παιδεία, Πληροφορία, Λογισμικό

 

 

    English

Διαθέσιμα


Διαθέσιμα

Χρήστης


Χρήστης

Πλοηγός


Πλοηγός

Οθόνη


Οθόνη

Ιστόγραμμα


Ιστόγραμμα

Αναφορές


Αναφορές© Διαδικτυοπαίδεια