Ο Mάγκας
4η Ενότητα, Τα ζώα που ζουν κοντά μας
Γλώσσα, Ε΄ τάξη

 

Στόχοι ενότητας: Η συμπεριφορά των ανθρώπων προς τα ζώα, Λογοτεχνική αφηγηματική περιγραφή, επίθετα, μετοχές με λειτουργία επιθέτου, αιτιολογικές προτάσεις, περιγραφή ζώου.


Σύνδεσμος SlideShare
ΕΔΩ

Εγκατάλειψη Ζώου - Η χειρότερη μορφή κακοποίησης

Τα ζώα αγαπούν για πάντα

 

Οι απίστευτες χαρες που κάνουν σκύλοι όταν βλέπουν τα αφεντικά τους!

 

Τα ζώα δεν είναι παιχνίδια

 

Διάβασε ΕΔΩ πώς μια τυφλή σκυλίτσα ταξίδεψε 10 χιλιόμετρα για να γυρίσει στον άνθρωπο που την έσωσε.

Φτιάξτε μία αφίσα ή ένα βίντεο σχετικά με τα ζώα

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ

ΕΠΙΘΕΤΑ είναι οι λέξεις που συνοδεύουν τα ουσιαστικά και μας λένε κάθε φορά πώς ακριβώς είναι το ουσιαστικό, δηλαδή τι χαρακτηριστικά έχει. Τα επίθετα έχουν το ίδιο γένος, τον ίδιο αριθμό και την ίδια πτώση με τα ουσιαστικά που προσδιορίζουν π.χ. Υπέροχος ο μουσακάς!

Εκτός από τα επίθετα, χρησιμοποιούμε και ΜΕΤΟΧΕΣ. Υπάρχουν οι ενεργητικές μετοχές που τελειώνουν σε -οντας ή -ώντας και δεν κλίνονται και υπάρχουν και οι παθητικές μετοχές, που φτιάχνονται από ρήματα παθητικής φωνής, τελειώνουν σε -μενος, -μένη, -μένο και κλίνονται όπως και τα επίθετα.

ΜΕΤΟΧΕΣ ΩΣ ΕΠΙΘΕΤΑ: Ορισμένες παθητικές μετοχές χρησιμοποιούνται ως επίθετα. Συνήθως αυτές βρίσκονται μπροστά από το ουσιαστικό που προσδιορίζουν. Μπορείτε να καταλάβετε τη διαφορά από το παράδειγμα: Η γιαγιά ήταν αγαπημένη από όλους. (Την αγαπούσαν όλοι.) μετοχή
Η αγαπημένη μου γιαγιά. μετοχή ως επίθετο
Όταν η μετοχή χρησιμοποιείται ως επίθετο, τότε σχηματίζει και επίρρημα, π.χ. Ζούσαμε αγαπημένα.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ. Τέτοιες μετοχές και πολλά επίθετα χρησιμοποιούμε, όταν θέλουμε να περιγράψουμε κάποιον ή κάτι. Περιγράφουμε την εξωτερική του εμφάνιση, τα προτερήματά του, τα ελαττώματά του, τις συνήθειές του, τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται χρησιμοποιώντας επίθετα όπως ήρεμος, έξυπνος, ευγενικός, ανεξάρτητος, συναισθηματικός, ευαίσθητος κλπ., αλλά και μετοχές όπως ευτυχισμένος, θλιμμένος, λυπημένος, χαρούμενος κλπ.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ είναι δευτερεύουσες προτάσεις που εξηγούν την αιτία μιας πράξης ή μιας κατάστασης. Εισάγονται με αιτιολογικούς συνδέσμους (γιατί, διότι, επειδή, αφού, μια και, μια που) ή με εκφράσεις που φανερώνουν την αιτία. Συνήθως χωρίζονται από τις προτάσεις που προσδιορίζουν με κόμμα, εκτός κι αν είναι πολύ μικρές.

Βιβλίο Γραμματικής, επίθετα, σελ. 93 ή ΕΔΩ.
Βιβλίο Γραμματικής, μετοχές, σελ. 158-160  ή
ΕΔΩ και ΕΔΩ.
Βιβλίο γραμματικής, αιτιολογικές προτάσεις, σελ. 197 ή
ΕΔΩ.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΕΞΑΣΚΗΣΗ

Κουίζ ορθογραφίας ΕΔΩ και ΕΔΩ.
Παίξε κουίζ, επίθετο ή μετοχή;
ΕΔΩ και ΕΔΩ.
Παίξε κουίζ για την ορθογραφία των ενεργητικών μετοχών
ΕΔΩ.
Παίξε κουίζ για τις μετοχές ως επίθετα
ΕΔΩ.
Παίξε κουίζ για τις αιτιολογικές προτάσεις ΕΔΩ, ΕΔΩ, ΕΔΩ.
 

Δημιουργός Copyright © 2022-2023,
Μυλωνάκη Δήμητρα,
δασκάλα
All Rights Reserved.

Τελευταία ενημέρωση 19/09/2023

counter free