"Λήμνος γαιάων πολύ φιλτάτη απασέων..."  
  ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ::
   
 
Ο Κατάλακκος

Τ' όνομα του χωριού οφείλεται στη θέση που είναι κτισμένο, στο βάθος μιας ρεματιάς (λάκκου). Είναι τόσο καλά κρυμμένο ώστε ο επισκέπτης δεν τον αντικρύζει παρά μόνο όταν φθάσει στο χείλος του υπερκείμενου υψώματος.
Πιθανότατα πρόκειται για τον βυζαντινό Καταπόταμο που αναφέρεται το 1284 και το 1355 σε έγγραφα της Μ. Λαύρας. Το χωριό αρχικά βρισκόταν στη βορινή παραλία(μια από τις ωραιότερες παραλίες,που αξίζει να επισκεφθεί κάποιος)του νησιού στη θέση Γομάτι ή Γομάτος.
Το Γομάτι πήρε τ' όνομα του από τον βυζαντινό στρατηγό Γόρματο, ο οποίος είχε κτήμα στην περιοχή και το δώρησε στη Μ. Λαύρα. Το 1284 υπήρχε κάστρο στην περιοχή με την ονομασία "Παλαιόκαστρο του Σφουγγαρά". Η ονομασία Παλαιόκαστρο προδίδει ότι το κάστρο υπήρχε από παλιότερα. Σήμερα σώζονται μόνο κάποια ερείπια. Το 1565 εκδόθηκε πατριαρχικό έγγραφο, όπου αναφέρονται σαν ιδιοκτησίες της Μ. Λαύ-ρας, "ο Αγ. Κήρυκος ο έγγιστα του Γομάτου και η Παναγία του Γομάτου". Η ιδιοκτησία της μονής επιβεβαιώνεται και με έγγραφα του 1615 και του 1631, όπου συμπληρώνεται ότι ανήκαν στη μονή πριν από την άλωση της Πόλης.
Κοντά στο γομάτι και προς το εσωτερικό της περιοχής ,ο επισκέπτης θα συναντήσει μια πολύ μεγάλη περιοχή(παχιές άμδες=αμμούδες), που υπάρχει λεπτή άμμος ,που θυμίζει έρημο αλλά και μαρτυράει την ύπαρξη θάλασσας σε παλιότερες εποχές.Ένα τοπίο πραγματικά εντυπωσιακό.

 
Κατάλακκος
αμμοθίνες