Ηλιοβασίλεμα  
"Λήμνος γαιάων πολύ φιλτάτη απασέων..."  
  ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ::
   
 
Το απολιθωμένο δάσος-τα θέρμα-Λιθόγλυπτα

 

Το απολιθωμένο δάσος

Στο νησί της Λήμνου και συγκεκριμένα στις περιοχές Βάρους, Ρουσσοπουλίου, Μούδρου, Θάνους και Κοντιά, στην τοποθεσία "Παραδείσι" υπάρχουν απολιθώματα. Έρευνες που έχουν γίνει πιστοποιούν με βεβαιότητα την ύπαρξη απολιθωμένου δάσους μεγάλης επιστημονικής αξίας το οποίο αποτελείται από τροπικά και υποτροπικά φυτά.Είναι απορίας άξιον, γιατί ακόμη τα ευρήματα αυτά δεν έχουν αξιοποιηθεί και αναδειχθεί, παρά το γεγονός ότι είναι μεγάλης επιστημονικής αξίας.

Τα θέρμα

Είναι ιαματικές πηγές με νερό που έχει εξαιρετικές ιδιότητες,βγαίνει από βάθος 1200μ. σύμφωνα με την μελέτη του γεωλόγου Παπάκη σε θερμοκρασία 42 βαθμούς κελσίου χειμώνα- καλοκαίρι.Το νερό είναι πόσιμο και ιαματικό απαλλαγμένο από κάθε ξένο χημικό συστατικό και οι αναλύσεις του είναι μηδενικές.Γίνονται προσπάθειες από τον δήμο Μύρινας να γίνει εργαστήριο εμφιαλωμένου νερού, με μελέτη την οποία επεξεργάζονται γεωολόγου της ένωσης θερμοπηγών Ελλάδας, μέλος της οποίας είναι ο δήμος Μυριναίων. Αξιοποιήθηκαν επί τουρκοκρατίας και πρόσφατα ανακατασκευάστηκαν.

Λειτουργεί ξενοδοχείο στο οποίο υπάρχουν μπάνια και οι επισκέπτες μπορούν να χαλαρώσουν από τα ιαματικά λουτρά.Σημειωτέον ότι το νερό θεραπεύει αρκετές παθήσεις του ουροποιητικού αλλά και άλλων συστημάτων του οργανισμού. Επίσης το νερό είναι χωνευτικό και πίνεται από τους περισσότερους κατοίκους της Λήμνου.

Τα λιθόγλυπτα

Τα βουνά της Λήμνου, τα περισσότερα βραχώδη παρέχουν την πρώτη ύλη για τις πιο ποικίλες αρχιτεκτονικές εφαρμογές. Το αποδεικνύουν τα πολυάριθμα δημιουργήματα των λαϊκών μαστόρων των πετράδων που είναι διάσπαρτα σ' όλο το νησί. Καλαίσθητα σχολεία, αρχοντόσπιτα, γεφύρια, κρήνες, καλντερίμια κ.ά.Οι λαϊκοί τεχνίτες του νησιού με ό,τι καταπιάνονταν το έκαναν με τέχνη, υπομονή και προπαντός μεράκι. Την τέχνη τους αυτή μπορεί να τη θαυμάσει κανείς σήμερα πάνω απ' όλα στις εκκλησίες του νησιού που υψώνουν περήφανα τα καμπαναριά τους, προσφέροντας καταφύγιο στα αγριοπερίστερα. Ιδιαίτερα αξίζει να μνημονευθεί το θαυμάσιο τέμπλο του Αγίου Κωνσταντίνου στο χωριό Ρωμανού, όλο δουλεμένο σε πέτρα. Καθόλου δεν υστερούνε σε ποιότητα δουλειάς τα αρχοντόσπιτα των χωριών και προπαντός της Μύρινας. Κατώφλια, υπέρθυρα, παραστάσεις, ποδιές παραθύρων, τζάκια κ.ο.κ. είναι έργο παραδοσιακών πετράδων του νησιού. Το μεράκι τους όμως διαλαλούν κυρίως τα υποστηρίγματα των μικρών μπαλκονιών από πελεκητή πέτρα, στολισμένα με ανάγλυφα πουλιά, λουλούδια, λιοντάρια. Εκεί αποτυπώνεται η καλλιτεχνική τους ευαισθησία και η έμπνευση. Το ίδιο και στα πελεκητά χείλη των πηγαδιών και στις ποδιές τους ολόγυρα, κυκλικές ή τετράγωνες από πελεκητές πλάκες. Δικές τους επίσης είναι οι πέτρινες γούρνες, μακρόστενες ή στρογγυλές σε διάφορα μεγέθη. Σε κάθε χωριό δουλεμένα απ' το χέρι τους, στέκονται σεμνά και λιτά ηρώα, που εκφράζουν την ευγνωμοσύνη των κατοίκων στα παλικάρια τους.

Η παραδοσιακή λιθογλυπτική της Λήμνου έχει πια σήμερα σχεδόν σβήσει, αφού οι περισσότεροι απ' τους παλιούς μαστόρους δεν ζουν και οι νέοι δεν είναι πρόθυμοι να την διδαχθούν

Οι αμμοθίνες

 

Στην περιοχή του Κατάλακκου και την παραλία του Γοματίου βρίσκονται οι αμμοθίνες ή παχιές αμμουδιές ή στην ντοπιολαλιά οι παχιές άμδες.Είναι λόφοι από λεπτή άμμο και πολύ λιγοστή βλάστηση(κρινάκια,αγριελιές,πικροδάφνες,αγριοαχλαδιές,θυμάρι κ.ά) που δίνουν την αίσθηση στον επισκέπτη ότι βρίσκεται σε έρημο της Αφρικής.
Είναι μια περιοχή στην οποία υπάρχουν ερημικές εκτάσεις με τη μορφή ψιλής άμμου μοναδικής ομορφιάς.Βρίσκεται αρκετά μακριά από τη θάλασσα και αυτό είναι ένα φαινόμενο που προκαλεί ερωτηματικά και θαυμασμό στον επισκέπτη.
Η περιοχή είναι προσβάσιμη με αυτοκίνητο,μοτοσυκλέτα ή με τα πόδια από το χωριό του Κατάλακκου.Όταν ο επισκέπτης φθάσει στο τέλος του δρόμου πρέπει να προχωρήσει περίπου πεντακόσια μέτρα με τα πόδιο για να αντικρίσει αυτό το μοναδικό ίσως φαινόμενο στον ελλαδικό αλλά τον ευρωπαϊκό χώρο. Μια έρημο που μαρτυράει ίσως την ύπαρξη θάλασσας στην περιοχή που για άγνωστους λόγους βρέθηκε να μετατοπίζεται αρκετά ψηλά στο βουνό που περιβάλλει της περιοχή.

Το τοπίο είναι τόσο ξεχωριστό ώστε πολλοί σκηνοθέτες το προτιμούν για γυρίσματα σε διάφορα διαφημιστικά σποτ.Επίσης εκεί έχουν γίνει τα γυρίσματα της ταινίας που πρωταγωνίστρια ήταν η Ρένα Βλαχοπούλου ,"μια ελληνίδα στο χαρέμι"

 

 

 

ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ
Διαπόρι
Θαλάσσια σπηλιά
Απολίθωμα
Θέρμα
Λιθόγλυπτα
αμμοθίνες