Το βιβλίο με τίτλο Φυσικής Απάνθισμα τυπώνεται το έτος 1790 στη Βιέννη, ενώ έχει προηγηθεί η Γαλλική Επανάσταση. Τυπώνεται νόμιμα,  δεδομένου ότι επτά χρόνια νωρίτερα ο Αψβούργος Ιωσήφ Β´ είχε επιτρέψει να τυπώνονται βιβλία στα ελληνικά και η Βιέννη είχε γίνει εκείνη την εποχή κέντρο της ελληνικής αναγέννησης. Η χρονιά αυτή είναι η χρονιά που σημαδεύεται από τη γένεση του κινήματος των ρομαντικών.

Λίγα χρόνια νωρίτερα είχαν εκδοθεί στην Γαλλία η Εγκυκλοπαίδεια με 73000 λήμματα, η Χημεία του Lavoisier καθώς και η Διακήρυξη των Δικαιωμάτων.

Ο Ρήγας γνωρίζοντας Γαλλικά και Γερμανικά έρχεται σε επαφή με όλη αυτή την γνώση. Στο μυαλό του έχει ένα πρόγραμμα επηρεασμένο από τον Διαφωτισμό και τις αρχές της Γαλλικής Επανάστασης, στηριγμένο σε τρεις βασικές κολόνες: Λογοτεχνία, Επιστήμη, Πολιτική Φιλοσοφία. Την Επιστήμη τη θέλει – και το «Φυσικής Απάνθισμα» είναι ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση – για να διαδώσει τις πιο σύγχρονες επιστημονικές ιδέες της εποχής εκείνης στους συμπατριώτες του και να τους απαλλάξει από φοβίες ικανές να τους κρατάνε απαθείς, περίτρομους ή εντελώς αδαείς για όσα συμβαίνουν γύρω τους. Στον πρόλογό του ο Ρήγας, τονίζει ότι αντί να μεμψιμοιρεί για την κατάσταση του Γένους του προσπάθησε να απανθίσει από γερμανικά και γαλλικά βιβλία «τα ουσιωδέστερα της φυσικής ιστορίας» σε απλή γλώσσα, σε «απλούν ύφος» όπως γράφει, με σκοπό να βοηθήσει «να αναλάβη το πεπτωκός Ελληνικόν γένος».

Ο Ρήγας χρησιμοποίησε για το διαφωτιστικό του βιβλίο εναντίον των προλήψεων και των δεισιδαιμονιών τη σύγχρονη επιστημονική γνώση της εποχής του, την οποία μετέφερε στην απλή γλώσσα για να είναι κατανοητή από τους αναγνώστες του, σύμφωνα με αυτά που διατυπώνει στον πρόλογο του. Εκλαϊκεύει επιστημονικές γνώσεις με μορφή διαλόγου την οποία ο ίδιος επινόησε, γιατί ο διάλογος κινεί το ενδιαφέρον του αναγνώστη και κάνει το κείμενο πιο κατανοητό.

Επιδιώκει να μυήσει τους Έλληνες στον ευρωπαϊκό Διαφωτισμό και να τους προετοιμάσει για την διεκδίκηση την ελευθερία τους. Μέσα από το «Φυσικής Απάνθισμα» προσπαθεί να τους εμφυσήσει την ορθολογική σκέψη μέσω της Φυσικής  που ανοίγει το δρόμο στην πνευματική απελευθέρωση του ανθρώπου.

Φυσικής Απάνθισμα. Ρήγας Φεραίος