Διαγωνισμός φωτογραφίας Wiki Science competition

Ενα δείγμα από τις εκπληκτικές φωτογραφίες με τις οποίες οι διαγωνιζόμενοι συμμετείχαν στον διαγωνισμό Wiki Science Competition που διοργάνωσε το ίδρυμα Wiki Education

πηγή:www.biologyinschool.gr

Για πρώτη φορά εντός του ανθρώπινου οργανισμού χρησιμοποιείται τεχνική επεξεργασίας γονιδιώματος.

Σε ένα νέο κλινικό πείραμα στην Καλιφόρνια χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά τεχνική επεξεργασίας γονιδιώματος εντός του ανθρώπινου οργανισμού.

Μέχρι πρόσφατα περιορίζονταν στη χρήση της αποκλειστικά σε κύτταρα, όπως το αίμα  τα οποία μπορούν να εξαχθούν, να επεξεργαστούν εκτός του σώματος και στη συνέχεια να επαναεισαχθούν σε αυτό.

Ο ασθενής που έλαβε την θεραπεία  ήταν ο Brian Madeux  έπασχε από μια μεταβολική διαταραχή που ονομάζεται σύδρομο “Hunter”. Είχε υποστεί 26 χειρουργία σε όλη τη ζωή του εξ αιτίας της ασθένειας του και αναφέρει ότι πήρε μέρος στο πείραμα επειδή «πονούσε κάθε δευτερόλεπτο της ημέρας». Δέχτηκε να πάρει το ρίσκο της νέας θεραπείας » ελπίζοντας να βοηθήσει τον εαυτό του αλλά και άλλους ανθρώπους». Συγκεκριμένα, ο Madeux δέχθηκε μία ένεση που περιείχε ένα είδος τεχνικής επεξεργασίας γονιδιώματος καλούμενη «zinc finger nucleases» καθώς και δισεκατομμύρια αντίγραφα DNA του γονιδίου το οποίο κωδικοποιεί την πρωτεΐνη που λείπει. Διαβάστε περισσότερα «Για πρώτη φορά εντός του ανθρώπινου οργανισμού χρησιμοποιείται τεχνική επεξεργασίας γονιδιώματος.»

Κάρλστον Ρέιτσελ. Η μεγάλη κυρία της Οικολογίας

Η Ρέιτσελ Κάρλστον ήταν  Αμερικανίδα θαλάσσια βιολόγος ( 1907- 1964).

Το 1962 έγραψε το βιβλίο της   Σιωπηλή Ανοιξη στο οποίο προειδοποίησε με λυρικό τρόπο πως αν η χρήση εντομοκτόνων συνεχιζόταν με τον ίδιο ρυθμό, κάποια μέρα δεν θα επιβίωνε κανένα πουλί για να προαναγγείλει τον ερχομό της άνοιξης.

Με το βιβλίο της αυτό αφύπνισε την περιβαλλοντική συνείδηση εκατομυρίων ανθρώπων και έβαλε τις βάσεις για την γέννηση του σύγχρονου περιβαλλοντικού κινήματος.