«Κινέζικος» σπόρος φύτρωσε στην Σελήνη (για πρώτη φορά!)

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι image.png

Ένας μικρός πράσινος βλαστός φύτρωσε στο φεγγάρι, προερχόμενος από ένα σπόρο βαμβακιού που είχε τοποθετηθεί στο Chang’e-4, που προσεληνώθηκε πριν λίγες ημέρες στην σκοτεινή πλευρά της Σελήνης. Πρόκειται για την πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας, που επιτυγχάνεται τέτοιο εγχείρημα.

Ο βλαστός προέκυψε από μια δομή που μοιάζει με πλέγμα μέσα σε ένα μεταλλικό δοχείο εντός του Chang’e-4 . «Αυτή είναι η πρώτη φορά που οι άνθρωποι έχουν κάνει πειράματα βιολογικής ανάπτυξης στην επιφάνεια της Σελήνης», δήλωσε ο Xie Gengxin, ο οποίος ηγήθηκε του σχεδιασμού του πειράματος.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Chongqing – που σχεδίασαν το πείραμα με την ονομασία «μίνι σεληνιακή βιόσφαιρα» – έστειλαν ένα δοχείο 18 εκατοστών στο οποίο υπάρχει χώμα, νερό και οξυγόνο.

Εκτός από σπόρους βαμβακιού, οι Κινέζοι επιστήμονες έστειλαν σπόρους πατάτας και αραβιδόψου, καθώς και αυγά μύγας των φρούτων και μαγιά. Μέχρι στιγμής, μόνο ένας σπόρος βαμβακιού έχει αναπτυχθεί.

Το Chang’e-4, που αναπτύσσει ρόβερ θα ξεκινήσει περιήγηση στην περιοχή προσεδάφισης, στην οποία πιστεύεται ότι ίσως υπάρχουν αποθέματα αρχέγονου νερού σε μορφή πάγου που διατηρούνται λόγω της απουσίας ηλιακής ακτινοβολίας.