Ιερά  Μονή Αγίας Τριάδας  

 

 
 
Το χωριό  Πλάτανος

 

 ΠΛΑΤΑΝΟΣΣπήλαιο ΘεόπετραςΜοναστήρια ΜετεώρωνΠλάτανοςΠλάτανος, Στο βάθος τα Μετέωρα και το Σπήλαιο της Θεόπετρας.

Τον 6ο αιώνα μ.Χ. οι Σλάβοι εκμεταλλευόμενοι τα προβλήματα που αντιμετώπιζε το Βυζάντιο, εισέβαλαν στη Θεσσαλία. Το 14ο αιώνα όμως οι Σέρβοι κατέλαβαν ξανά τη Θεσσαλία και την κράτησαν για ένα χρονικό διάστημα. Την εποχή αυτή όμως είναι πιθανόν να εγκαταλείφθηκε η Οβριάσια και να δημιουργήθηκε το χωριό Βάνι. Το όνομα Βάνια είναι υποκοριστικό του σλαβικού ονόματος Ιβάν που θα πει Γιαννάκης. Ονομάστηκε έτσι πιθανόν από την εκκλησία του Αι Γιάννη που υπήρχε παλιότερα στην τοποθεσία Αγιάννηδες. Τα περισσότερα χωριά της Θεσσαλίας μετατράπηκαν σε τσιφλίκια που για ένα διάστημα έγιναν ιδιοκτησία του Αλή  Πασά των Ιωαννίνων. Με αυτόν τον τρόπο η Βάνια (Πλάτανος) και η γειτονική Σκλάταινα (Ρίζωμα) έγιναν τριτάρικο τσιφλίκι του Αλή Πασά. Σύμφωνα με κάποια ενθύμηση οι Αρβανίτες στις 17 Μαΐου του 1754 εισέβαλαν στην περιοχή και έκαψαν τα χωριά Βάνια και Ασμάνι.

Ο Πλάτανος (Βάνια) φημίζονταν πάντα για τα άφθονα νερά που του χάρισε η φύση. Στην περιοχή της Παναγιάς, στη θέση λουτρό έχουν εντοπισθεί ίχνη λουτρών από την Βυζαντινή και Ρωμαϊκή εποχή .Επίσης στον Πλάτανο (Βάνια) έχουνΠλάτανος. τοα μάζεμα της ελιάς στο λόφο του Υφανού ανακαλυφθεί διάσπαρτοι τάφοι στην ευρύτερη περιοχή. Τα πρώτα ελληνικά φύλα που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή Χασίων είναι οι Ίωνες(1.900 π.χ. περίπου) και οι Λαπίθες Τον 4ο αι. μ. Χ. έχουμε στη Θεσσαλία προσωρινές εγκαταστάσεις Σλάβων, οι οποίοι σταδιακά αφομοιώθηκαν από το Ελληνικό στοιχείο, αφήνοντας πίσω μόνο  ορισμένα τοπωνύμια..

 Έχουν βρεθεί στης τοποθεσίες Ανάληψη- Μοναστήρι, και στην Παναγιά, λίγο έξω απ΄ αυτό, ίχνη νεολιθικών οικισμών (7.000-3.000 π.χ.). Στην Οβριάσα έχουν βρεθεί τα ερείπια αρχαίας πόλης το όνομά της ήταν Μελίβοια. Στην Οβριάσα και πίσω από τον βραχώδη λόφο Μετερίζι βρίσκεται το αρχαίο κάστρο της Οβριάς. Στην περιοχή της Οβριάσας, με χρηματοδότηση του Δήμου Παραληθαίων, η Αρχαιολογική Υπηρεσία έχει αρχίσει ανασκαφές, κατά τις οποίες αποκαλύφτηκαν τα ερείπια δύο παλαιοχριστιανικών εκκλησιών (4ος-6ος αι. μ.Χ. περίπου. Στην βόρειο άκρη του οικισμού, επί του ρέματος Λάκκος υπήρχε παλαιότατη τοξωτή γέφυρα, η οποία κατεδαφίστηκε το 1954 για να κτίσει στη θέση της νέα από μπετόν. Το 1393 οι ΤούρκοιΠλάτανος, κατώβρυση κατέλαβαν τη Θεσσαλία και έμειναν ως τον Αύγουστο του 1880, οπότε η περιοχή ενσωματώθηκε στο ελεύθερο Ελληνικό κράτος.

Στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1440-41 ο Πλάτανος έχει το προνόμιο να είναι δικό του παιδί ο πρώτος έφεδρος αξιωματικός που έπεσε νεκρός σ’ αυτόν.  Είναι ο πρωταθλητής του Γυμναστικού Συλλόγου Τρικάλων και ονομάζεται Ελευθέριος Ντάσκας, ο οποίος υπηρετώντας στο Απόσπασμα Δαβάκη έπεσε την 1η  Νοεμβρίου 1940 μαχόμενος ηρωικά για την ανακατάληψη του υψώματος Τσούκα, που βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Φούρκα Ιωαννίνων και Ζούζουλη Καστοριά, όπου και τάφηκε με την φροντίδα των κατοίκων της.

Το 1974 με την απόβαση των Τούρκων στη μαρτυρική μας, φονεύθηκε Ο Γεώργιος  Νάκος τη νύχτα της 21/22 Ιουλίου 1974.    

     

Πλάτανος, καλλιέργεια καπνού

Πλάτανος, το πάρκο της Παναγιάς

Κεντρική σελίδα ] Επάνω ] Θεσσαλία ] Ν. Τρικάλων ] Τα Τρίκαλα ] [ Πλάτανος ] Φωτογραφίες ]