Ιερά  Μονή Αγίας Τριάδας  

 

 
 
ΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ

ΤΡΙΚΑΛΑ

  Τα Τρίκαλα είναι η πρωτεύουσα του νομού και  της επαρχίας, Τρικάλων  καθώς επίσης και έδρα του Δήμου Τρικκαίων . Κτισμένη στους πρόποδες του βραχίονα που κατεβαίνει από τα Χάσια και προχωρεί προς τη Θεσσαλική  πεδιάδα.Ποταμός Ληθαίος

 

Μια ξεχωριστή ομορφιά δίνει  ο Ληθαίος  ποταμός  που διασχίζει την πόλη, οι ευθείς δρόμοι, οι πλατείες, το Βαρούσι (παλιά συνοικία), το Βυζαντινό Φρούριο και το άλσος του Προφήτη Ηλία  που περιβάλλει την πόλη.

Ο πληθυσμός του Δήμου Τρικκαίων είναι 51.672   κάτοικοι και η έκταση της Πόλης 69 τ.χλ.

Στη θέση της σημερινής πόλης και Β.Α του Ληθαίου ποταμού βρίσκονταν στην αρχαιότητα η πόλη Τρίκκα ή Τρίκκη,η οποία αναφέρεται από τον Όμηρο. Η Τρίκκη πήρε το όνομά της από τη νύμφη Τρίκκη κόρη του Πηνειού ποταμού ή κατ’ άλλους του Ασωπού, ποταμού επίσης,        

 

Το όνομα Τρίκαλα, αντί του Τρίκκη, εμφανίζεται ξαφνικά τον 11ο αιώνα στην Άννα την Κομνηνή,   συγγραφέα και στον Επίσκοπο Θεσσαλονίκης Ευστάθιο που γράφει: Τρίκκη πόλεως Θετταλικής ην άρτι Τρίκαλα φάμεν καλουμένην και  αυτήν ιππόβοτον ως ο ποιητής λέγει…

Η πιθανότερη εκδοχή είναι ότι προήλθε η λέξη Τρίκαλα από την εξέλιξη της λέξης Τρίκκη. Το όνομα Τρίκκη είναι πανάρχαιο Ελληνικό.

Τα Τρίκαλα από την αρχαιότητα θεωρούνταν πατρίδα του περίφημου ΙΑΤΡΟΥ ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ και έδρα του ιστορικού Ασκληπιείου. Οι αρχαιολογικές έρευνες φανέρωσαν ότι η Τρίκκη ιδρύθηκε στα μέσα της 3ης χιλιετηρίδας.Πάρκο_Ζωολογικός κήπος

Η Τρίκκη έλαβε μέρος στον ‘’ Τρωικό πόλεμο’’ με αρχηγούς του στρατού τον Μαχάωνα και Ποδαλείριο γιους του Ασκληπιού. 

Το 343 π.χ. η πόλη κατελήφθη από τον βασιλιά της Μακεδονίας Φίλιππο Β΄. Το 168 π.χ. την κατέλαβαν οι Ρωμαίοι.

Στα Βυζαντινά χρόνια η πόλη παράκμασε και λεηλατήθηκε πολλές φορές από επιδρομείς.

Το 1395 τα Τρίκαλα περνούν στα χέρια των Τούρκων.

 

Στα 1812 η πόλη είχε 2000 σπίτια και 10-12000 περίπου κατοίκους κατά την μαρτυρία του Άγγλου περιηγητή χόλλαντ. Η πόλη απελευθερώθηκε οριστικά 6 Μαΐου 1898 από τους Τούρκους. Το 1941 κατελήφθησαν από το γερμανικό στρατό για να ελευθερωθούν στις 18 Οκτωβρίου του 1944.                                  

 

Πολλά είναι τα αξιοθέατα που μπορεί κανείς να επισκεφτεί στα Τρίκαλα και την ευρύτερη περιοχή. Το Βαρούσι είναι η παλιά συνοικία και ήταν η αρχοντογειτονια των Τρικάλων. Τα σπίτια κτισμένα μεταξύ 17ου και 19ου αιώνα  είναι φτιαγμένα με ξύλα και καλαμωτές ,σοβά ή πλίνθους  στα διάκενα και είναι βαμμένα. Τα στενά δρομάκια και οι παλαιότερεςΒυζαντινό Φρούριο Τρικάλων εκκλησίες που υπάρχουν στην περιοχή προσδίδουν γραφικότητα στη συνοικία. Ο ποταμός Ληθαίος  διασχίζει την πόλη. Οι δυο όχθες τους συνδέονται με πολλές γέφυρες. Η κεντρική γέφυρα κατασκευάστηκε το 1886 στη Γαλλία και είναι μεταλλική. Η κοίτη έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν πανύψηλα πλατάνια, αγριοκαστανιές, πεύκα, λουλούδια που δημιουργούν τον πνεύμονα τιράσινου  στο κέντρο της πόλης. Σε μια από τις γέφυρες υπάρχει και το άγαλμα του ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ. Στα βόρια τις πόλης  δεσπόζει  επιβλητικό το μεσαιωνικό  φρούριο με το ρολόι που έχει ύψος 33μ.Το αρχαίο φρούριο ανακαινίστηκε τον 6ο μ.χ αιώνα από τον Ιουστινιανό. Μέσα  υπάρχουν βυζαντινές εκκλησίες, υπόγειο υδραγωγείο που ξεκινούσε από την Καλαμπάκα, υπαίθριο θέατρο που δίνονταν παραστάσεις και συναυλίες.

 

Το  Ασκληπιείο Τρίκκη (θεραπευτήριο). Σύμφωνα με τις μαρτυρίες πολλών  αρχαίων συγγραφέων από την αρχαία  Τρίκκη  καταγόταν ο Θεός της Ιατρικής Ασκληπιός και σε αυτή υπήρχε το  αρχαιότερο Ασκληπιείο (θεραπευτήριο). Το Ασκληπιείο βρίσκεται ανατολικά του μητροπολιτικού Ναού  του Αγίου Νικολάου. Με τις ανασκαφές που έγιναν βρέθηκαν λείψανα  πολύ  παλιότερα της  κλασσικής  εποχής, ένας ,Ρωμαικός  λουτρώνας ,  Ελληινιστική στοά και ένα επιβλητικό  ελληνιστικό κτήριο  με  θαυμάσια ψηφιδωτά  δάπεδα  των  ρωμαικών  χρόνων. Άλλά  αξιοθέατα της  πόλης είναι ο ζωολογικός κήπος στο λόφο  του  προφήτη  Ηλία. Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Νικολάου

Το  Κουρσούμ  Τζάμι, κτίστηκε τον 16ο αιώνα

 

Το  λαογραφικό  Μουσείο,  η  Δημοτική  πινακοθήκη,  το  Μουσείο  Κατσικογιάννη,  το  κέντρο  Λαϊκής  Μουσικής,  όπου φυλάσσονται   προσωπικά  ενθυμήματα  των  Τρικαλινών   βάρδων  της  λαϊκής,  Μουσικής   Βίρβου,  Τσιτσάνη και Καλδάρα.

Στα  Τρίκαλα  εδώ  και  μερικά  χρόνια  λειτουργεί  το  Τμήμα  Φυσικής,  Αγωγής  και  Αθλητισμού  (Τ.Ε.Φ.Α.Α)  που  υπάγεται  στο  πανεπιστήμιο  Θεσσαλίας.

Η  αθλητική  παράδοση  της  πόλης  μετρά   πολλά  χρόνια  :

·         Χρήστος Παπανικολάου,  παγκόσμιος  πρωταθλητής  του  άλματος  επί  κοντού  .

·         Σοφία  Σακοράφα, παγκόσμια  πρωταθλήτρια   του  ακοντισμού.

·         Δημήτριος  Γεωργαλής,  Ολυμπιονίκης  της  ποδηλασίας.

Στα   Τρίκαλα  υπάρχουν  παλιοί  και  νέοι  ναοί  .

Στην  συνοικία  του  βαρουσίου  βρίσκονται  οι  ναοί :

  • Αγίων  Αναργύρων  Κοσμά  και Διαμιανού  (1575)

  • Αγίου  Δημητρίου  πριν  το 1588Κουρσούμ Τζαμί

  • Αγίου  Ιωάννη  Ελεήμονα  τον  16ο  –17ο   αιώνα

  • Αγίου  Ιωάννου  του  ΠΡΌΔΡΟΜΟΥ (1674)   

  • Αγίας Μαρίνα 1766)

  • Αγίας Παρασκευής (1843)

  • Παναγίας Φανερωμένης (1849-1853)

  • Αγίας Επίσκεψης 1864-1877)

  • Αγίου Νικολάου (1948-1960) είναι ο μητροπολιτικός ναός της πόλης.

 

Υπάρχουν ακόμη οι ναοί:

 

  • Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης. (1881-1986)

  • Αγίου Αθανασίου Μπάρας (1951-1960)

  • Αγίου Νεκταρίου (1970-1996)

  • Αγίου Στεφάνου 14 αιώνας.

  • Προφήτη Ηλία (1897-1902)

  • Ζωοδόχου-Πηγής, Σαραγίων (1932)

 Ποταμός Ληθαίος, Κεντρική Γέφυρα

Τρικαλινοί Πολιτικοί:

  • Στα Τρίκαλα μεγάλωσε ο πολιτικός Γεώργιος Κονδύλης (1879-1936).

  • Ο στρατιωτικός αρχηγός του ΕΛΛΑΣ, Στέφανος Σαράφης (1890-1957).

  • Ο πολιτικός και νομομαθής Αλέξανδρος Βαμβέτσος (1890-1971).

  • Ο πολιτικός και συγγραφέας Ευάγγελος Αβέρωφ (1910-1990).

 

Τρικαλινοί λογοτέχνες

Στα Τρίκαλα γεννήθηκαν

  • Οι ποιητές: Χρήστος Τσαπάλας, Γεώργιος Αργυρόπουλος, Νίκος Παππάς και ο Ηλίας Κεφάλας.

  • Οι  πεζογράφοι: Μαρούλα Κλιάφα και Τούλα Τίγκα.

 

Στο κέντρο της πόλης κάθε Δευτέρα γίνεται η Λαϊκή αγορά της πόλης , οι αγρότες πωλούν τα προϊόντα τους. Το παζάρι των Τρικάλων γίνεται μεταξύ 14–21 Σεπτεμβρίου και είναι από τα μεγαλύτερα και αρχαιότερα παζάρια της χώρας .Η κεντρική οδός Ασκληπιού που έχει πεζοδρομηθεί, κάθε βράδυ είναι γεμάτη από Τρικαλινούς που κάνουν την βόλτα τους και τις κοινωνικές τους επαφές , πίνουν τον καφέ , ή το αναψυκτικό τους στις καφετέριες που υπάρχουν . Τα Τρίκαλα θεωρούνται μια από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας.  

Ο Σιδηροδρομικός Σταθμός της Πόλης

Από την άφιξη της Ολυμπιακής Φλόγας στα Τρικαλα. Καλοκαίρι 2004Από την άφιξη της Ολυμπιακής Φλόγας στα Τρικαλα. Καλοκαίρι 2004

Κεντρική σελίδα ] Επάνω ] Θεσσαλία ] Ν. Τρικάλων ] [ Τα Τρίκαλα ] Πλάτανος ] Φωτογραφίες ]