Το λογισμικό που παρουσιάζεται είναι κυρίως Web 2.0 εφαρμογές, που «τρέχουν» κατευθείαν από το διαδίκτυο (χωρίς να χρειάζονται εγκατάσταση), αλλά και ελεύθερο και ανοικτό λογισμικό, που «κατεβαίνει» από το διαδίκτυο δωρεάν. 

1. Ηλεκτρονικές/ψηφιακές τάξεις

i.  η-Τάξη http://eclass.sch.gr

Ο εκπαιδευτικός με την είσοδό του στην υπηρεσία μπορεί να δημιουργήσει μαθήματα τα οποία θα ανήκουν στην σχολική μονάδα με την οποία είναι συνδεδεμένος ο λογαριασμός του στο ΠΣΔ.

ii.  Edmodo https://new.edmodo.com/

Το Edmodo είναι μια web πλατφόρμα που παρέχει έναν εύκολο τρόπο σύνδεσης και συνεργασίας μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών, διαμοιρασμό περιεχομένου, παράδοση και αξιολόγηση εργασιών, πρόσβαση σε ανακοινώσεις. Όλα αυτά σε ένα ασφαλές και ελεγχόμενο περιβάλλον κατάλληλο για το σχολείο. App Android Edmodo

iii.  TesTeach with Blendspace https://www.tes.com/lessons

Το TES Teach with blendspace είναι ένα δωρεάν online εργαλείο για τους εκπαιδευτικούς στο οποίο μπορούν να δημιουργήσουν και να παραδώσουν ψηφιακά μαθήματα.

2. Πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης Moodle

Moodle https://moodle.org/

Το Moodle είναι μία πλατφόρμα για τη διεξαγωγή ηλεκτρονικών μαθημάτων μέσω διαδικτύου. Διατίθεται δωρεάν κάτω από την άδεια GNU/GPL ως ελεύθερο λογισμικό/ λογισμικό ανοικτού κώδικα. Αυτή τη στιγμή είναι η πιο δημοφιλής πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης και χρησιμοποιείται ευρέως σε όλο τον κόσμο. App Android Moodle

3. Πρόσθετο H5PΤο H5P διευκολύνει τη δημιουργία, κοινή χρήση και επαναχρησιμοποίηση περιεχομένου και εφαρμογών HTML5. Το H5P είναι μια εντελώς ελεύθερη και ανοικτή τεχνολογία. Παραδείγματα και οδηγίες χρήσης είναι διαθέσιμα για τους χρήστες που επιθυμούν να ενταχθούν στην κοινότηταΤο πρόσθετο H5P είναι διαθέσιμο στο Moodle, στο WordPress και στο Drupal.

Παιδιαγωγική αξιοποίηση: Ανάθεση πολυμεσικών - διαδραστικών ερωτήσεων σε μαθητές για έλεγχο και αξιολόγηση.

 

4. Ψηφιακός Μαυροπίνακας (Digital Whtieboard)

i.  Liveboard Interactive Whiteboard:   https://liveboard.online/

Το LiveBord είναι μια δωρεάν διαδραστική εφαρμογή ασπροπίνακα που μας επιτρέπει να σχεδιάσουμε, να απεικονίσουμε τις ιδέες μας, να συνεργαστούμε και να συνομιλήσουμε με τους μαθητές ή συναδέλφους μας  σε πραγματικό χρόνο. Αυτή η συνεργατική εφαρμογή προσφέρει μεταξύ άλλων: πρακτικά εργαλεία σχεδίασης, πολλαπλούς πίνακες αλληλεπίδρασης, ζωντανή συνεργασία και δυνατότητα συνομιλίας. 

Παιδαγωγική αξιοποίηση: Το Liveboard είναι η επόμενη γενιά διαδραστικών πινάκων. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσετε για να αντικαταστήσουμε τον πίνακα της τάξης μας. Αν έχουμε διαδραστικό πίνακα, μπορούμε να χρησμιμοποιήσουμε την Web έκδοση του Liveboard (https://liveboard.online/) για να σχεδιάζουμε στον διαδραστικό πίνακα  και οι μαθητές μας να αλληλεπιδρούν ταυτόχρονα από τα tablet τους.  App Android Liveboard Interactive Whiteboard

ii.  JamBoard https://jamboard.google.com/

Eφαρμογή ψηφιακού πίνακα για τη συνεργασία ομάδων και  τάξεων. Η εφαρμογή είναι σχεδιασμένη για την ειδική συσκευή διαδραστικού πίνακα της Google μπορεί όμως να λειτουργήσει και ανεξάρτητα με μια οθόνη αφής ή σε έναν κοινό διαδραστικό πίνακα.  App Android JamBoard

5. Εφαρμογές παρακίνησης ενδιαφέροντος μαθητών

i.   Decision Roulette  App Android Decision Roulette
ii. Lucky Cage App Android Lucky Cage

H εφαρμογή Decision Roulette μας επιτρέπει να κάνουμε μια τυχαία επιλογή ανάμεσα σε διαθέσιμες επιλογές (από 2 ως 50), ενώ η εφαρμογή Lucky Cage μας επιτρέπει να κάνουμε κληρώσεις δημιουργώντας λοταρίες με έως και 300 επιλογές.

 iii.  Pull Everywhere App Android Pull Everywhere

Μας δίνει τη δυνατότητα να δημιουργούμε on-line δημοσκοπήσεις και να παίρνουμε άμεσα απαντήσεις. Έτσι το ακροατήριο συμμετέχει άμεσα, σε πραγματικό χρόνο. 

Παιδαγωγική αξιοποίηση: Χρησιμοποιούμε αυτή την εφαρμογή, όταν θέλουμε να πάρουμε ανατροφοδότηση από τους μαθητές μας την ώρα του μαθήματος, να ελέγξουμε άμεσα αν είναι συγκεντρωμένοι στο μάθημα κι αν το έχουν κατανοήσει.

 6. Νοητικοί/Εννοιολογικοί  χάρτες

i.   Spiderscribe https://www.spiderscribe.net/

 Online δημιουργία νοητικών χαρτών. Ο χάρτης μπορεί να εμπλουτιστεί με χάρτες, εικόνες, αρχεία, ημερολόγιο. Με το εργαλείο αυτό μπορούμε να οργανώσουμε τις βασικές έννοιες της ενότητας που διδάσκουμε. Οδηγίες για δημιουργία νοητικού χάρτη.

 ii.  Xmind:   https://www.xmind.net/

Από τα δημοφιλέστερα λογισμικά δημιουργίας εννοιολογικών χαρτών. Χρειάζεται να το καταβάσετε στον υπολογιστή και να το εγκαταστήσετε. 

iii.  Εφαρμογή web Coggle https://coggle.it/

Online εργαλείο για τη δημιουργία και την κοινή χρήση εννοιολογικών χαρτών.

7. Δημιουργία ψηφιακών flashcard

i.  Cram:   https://www.cram.com/
ii. Quizlet: https://quizlet.com/it

Με το εργαλείο αυτό δημιουργούμε ψηφιακές κάρτες σε μορφή ερωτήσεων-απαντήσεων. Οι κάρτες από τη μια πλευρά αναγράφουν την ερώτηση και από την άλλη την απάντηση. 

 

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι