Υλικό (Hardware)

Το Εσωτερικό του Υπολογιστή

2_1-01

Οι υπολογιστές αποτελούνται από πολλά ηλεκτρονικά εξαρτήματα. Κάθε εξάρτημα έχει ειδικό ρόλο στη λειτουργία του υπολογιστή. Όλα όμως έχουν σχεδιαστεί, για να συνεργάζονται, έτσι ώστε ο υπολογιστής να λειτουργεί ως ενιαίο σύνολο. Με μια πρώτη ματιά μπορούμε εύκολα να ξεχωρίσουμε τις περιφερειακές συσκευές του. Στο εσωτερικό όμως της Κεντρικής Μονάδας κρύβονται τα σημαντικότερα εξαρτήματα του.

Εσωτερικά Μέρη της Κεντρικής Μονάδας

? Τροφοδοτικό: Το τροφοδοτικό είναι στην ουσία ένας μετασχηματιστής που μετατρέπει το ρεύμα της πρίζας σε αυτό που χρειάζονται τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα του υπολογιστή για να λειτουργήσουν. Το ρεύμα που έχουμε στο σπίτι μας είναι εναλλασσόμενο της τάσης των 220V. Το τροφοδοτικό μετατρέπει αυτό το ρεύμα σε συνεχές και σε δύο τάσεις: των 5V και 12V. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι δύο βασικές του λειτουργίες είναι : α) η μετατροπή του ρεύματος από εναλλασσόμενο σε συνεχές και β) η παροχή των κατάλληλων τάσεων(5V και 12V) για την τροφοδότηση των εσωτερικών συσκευών του υπολογιστή.

? Μητρική Πλακέτα(motherboard): O υπολογιστής είναι μια ηλεκτρονική συσκευή. Η μητρική πλακέτα είναι το βασικό ηλεκτρονικό εξάρτημα πάνω στο οποίο συνδέονται όλα τα υπόλοιπα ηλεκτρονικά εξαρτήματα του υπολογιστή. Αν ανοίξουμε τη μια πλευρά του Η/Υ μας θα την αναγνωρίσουμε πολύ εύκολα ,καθώς πρόκειται για το μεγαλύτερο σε μέγεθος ηλεκτρονικό κομμάτι του. Επίσης , η Μητρική πλακέτα είναι υπεύθυνη για την επικοινωνία όλων των επιμέρους εξαρτημάτων με τον ??εγκέφαλο?? του υπολογιστή, την Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας. Πάνω στη Μητρική πλακέτα «κουμπώνουν?» όλες οι κάρτες επέκτασης, η μνήμη RAM ROM και τα καλώδια που ενώνουν τις άλλες συσκευές με τον Η/Υ.

? Επεξεργαστής ή Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας ή Κ.Μ.Ε.: H K.M.E είναι ο κεντρικός Επεξεργαστής του Υπολογιστή, το τσιπ, δηλαδή, που πραγματοποιεί το μεγάλο όγκο επεξεργασίας των δεδομένων. Ο υπολογιστής δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς αυτόν. Ονομάζεται κεντρικός επειδή υπάρχουν πάρα πολλοι επεξεργαστές πάνω στο σύστημα που ονομάζεται « Ηλεκτρονικός Υπολογιστής», οι οποίοι είτε συνεργάζονται μεταξύ τους, είτε εργάζονται ανεξάρτητα από τους άλλους. Η Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας είναι η ??καρδιά?? του συστήματος και φυσικά το σημαντικότερο εξάρτημα. Είναι ?μεταξύ άλλων- υπέυθυνη για την επεξεργασία των δεδομένων που εκτελούν τα προγράμματα, όπως το λογισμικό και για την μεταφορά τους από και προς τη μνήμη RAM. Χαρακτηρίζεται και ως «εγκέφαλος» του υπολογιστή.

? Κύρια Μνήμη: Πρόκειται για ηλεκτρονικές «θήκες δεδομένων», μικρά τσιπάκια δηλαδή, μέσα στα οποία αποθηκεύονται σε δυαδική μορφή τα δεδομένα που έρχονται και φεύγουν από και προς την Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας. Τα δεδομένα αυτά μπορεί να είναι οποιασδήποτε φύσης( απλές πληρπφορίες, εντολέσ κ.α.). Η Μνήμη του υπολογιστή μπορεί να διακριθεί σε μνήμη RAM και σε μνήμη ROM.

? RAM ή Μνήμη Τυχαίας Προσπέλασης (Random Access Memory): Η μνήμη RAM, είναι τα μικροτσίπς μέσα στα οποία αποθηκεύονται, προσωρινά, τα δεδομένα από και προς την Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας. Πρόκειται για το βασικό «κομμάτι» του υπολογιστή, όπως και η CPU. Ο υπολογιστής δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς αυτή. Ως εξάρτημα μπορούμε να τη δούμε να εξέχει από τη Μητρική πλακέτα σε μορφή μίας, δύο ή περισσότερων μικρών καρτών επέκτασης (μιάμιση φορά μεγαλύτερη σε μήκος από ένα δάκτυλο). Η μνήμη στους υπολογιστές μετριέται σε Byte. Το ίδιο συμβαίνει και με τν μνήμη RAM. Στις μέρες μας η χωρητικότητα της μνήμης μετριέται σε MB και GB.

? ROM ή Μνήμη μόνο για Ανάγνωση (Read Only Memory): Η μνήμη ROM έχει μικρή χωρητικότητα. Πρόκειται για τσιπς μνήμης ειδικής τεχνολογίας, τα οποία δεν χάνουν τα δεδομένα τους όταν κοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα από το κύκλωμα. Στους υπολογιστές τύπου PC η μνήμη ROM βρίσκεται πάνω στη μητρική πλακέτα και έχει «γραμμένα» μέσα της το BIOS. Το παραπάνω δεν ισχύει σήμερα. Η μνήμη ROM σε όλους τους υπολογιστές τύπου PC είναι EPROM, δηλαδή επαναπρογραμματιζόμενη. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να κάνουμε αναβάθμιση στο BIOS, αλλά και να προκληθεί ζημιά από συγκεκριμένους ιούς που σβήνουν το BIOS από τν υπολογιστή μας.

Εσωτερικές Κάρτες

? Οι υπολογιστές τύπου PC έγιναν αγαπητοί σε όλο τον κόσμο, επειδή μπορούσαν να επεκταθούν πολύ εύκολα απλώς με την προσθήκη μιας εσωτερικής κάρτας επέκτασης. Η προσθήκη, από την πλευρά της, είναι πολύ απλή υπόθεση. Τοποθετείς με λίγη δύναμη την κάρτα επέκτασης στη μητρική σου πλακέτα και στην επόμενη επανεκκίνηση ο υπολογιστής σου έχει επεκταθεί με καλύτερη κάρτα οθόνης, ήχου κ.λπ.

? Υπάρχουν πολλές εσωτερικές κάρτες επέκτασης όπως:

α. Κάρτα ήχου(Sound Card) -(υπεύθυνη για την επεξεργασία ? αναπαραγωγή ήχου),

β. Κάρτα οθόνης ή γραφικών (υπεύθυνη για την επεξεργασία-προβολή γραφικών στην οθόνη),

γ. Κάρτα δικτύου (υπεύθυνη για τη σύνδεση σε δίκτυο, υπάρχει και ασύρματη WLAN),

δ. Άλλες κάρτες επέκτασης:

  • Κάρτα ραδιοφώνου
  • Κάρτα τηλεόρασης
  • Κάρτα Βίντεο
  • Κάρτα μόντεμ

Θύρες Σύνδεσης 

Πρόκειται για τους «δρόμους επικοινωνίας» του υπολογιστή με τον έξω κόσμο. Αν δεν υπήρχαν αυτές, ο υπολογιστής μας δεν θα ήταν περισσότερο χρήσιμος από ένα απλό κομπιουτεράκι χειρός. Πρόκειται για «βύσματα» – υποδοχές μέσα στα οποία εφαρμόζουν τα κατάλληλα καλώδια και επιτρέπουν τη σύνδεση του υπολογιστή μας με άλλες συσκευές ή με άλλους υπολογιστές.

Οι πιο γνωστές θύρες επέκτασης είναι οι:

  • η USB: Είναι η θύρα, όπου μπορούμε να συνδέσουμε πλήθος συσκευών, από το ποντίκι και το πληκτρολόγιο μέχρι το μόντεμ, τον εκτυπωτή ή το σαρωτή (σκάνερ). Υποστηρίζει πολύ γρήγορες ταχύτητες στη μεταφορά δεδομένων. Η θύρα USB έχει τη δυνατότητα να τροφοδοτεί και με ηλεκτρικό ρεύμα τη συσκευή που συνδέεται σε αυτή.
  • η PS/2 θύρα: για σύνδεση με ποντίκι και πληκτρολόγιο
  • η VGA:  την χρησιμοποιούμε για να συνδέσουμε την οθόνη με τον υπολογιστή
  • η παράλληλη: συνδέουμε σε αυτή συσκευές (εκτυπωτή ή σαρωτή) που χρειάζονται μεγαλύτερη ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων από τη σειριακή, επειδή είναι οχτώ φορές γρηγορότερη. Τελευταία δεν χρησιμοποιείται αφού έχει αντικατασταθεί από την πιο γρήγορη USB
  • η σειριακή: συνδέουμε περιφερειακές συσκευές με μικρές απαιτήσεις ως προς την ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων, όπως το ποντίκι και το μόντεμ. Τελευταία δε χρησιμοποιείται.
  • υποδοχές της κάρτας ήχου (midi, microphone, line in, line out): μας επιτρέπουν να συνδέουμε σε αυτές κατά σειρά ηλεκτρονικά μουσικά όργανα, μικρόφωνο, εξωτερική πηγή ήχου (όπως ηχοσύστημα) και ακόμα ηχεία ή ακουστικά, για να ακούμε μουσική από τον υπολογιστή.

Πατήστε εδώ για σχετικό βίντεο.

Το Υλικό Μέρος του Υπολογιστή

ylikoΤο υλικό (hardware) αποτελείται από το σύνολο των εξαρτημάτων ενός Η/Υ.  Δηλαδή:

  • Την κεντρική μονάδα (κουτί)
  • όλα τα μηχανήματα στο εσωτερικό του Η/Υ (π.χ. σκληρός δίσκος).
  • όλες τις συσκευές που συνδέονται με την κεντρική μονάδα και ονομάζονται περιφερειακές συσκευές  (π.χ. ποντίκι, οθόνη, πληκτρολόγιο).
  • καλώδια, κυκλώματα (π.χ chips) κ.λ.π.

και γενικά ότι μπορούμε να δούμε και να ??αγγίξουμε?? σε έναν υπολογιστή.

Τις διάφορες συσκευές που συναντάμε σε έναν υπολογιστή τις διακρίνουμε σε Συσκευές Εισόδου, Συσκευές Εξόδου:

Συσκευές Εισόδου: Είναι όλες οι μονάδες που χρησιμοποιούνται για να εισάγουμε δεδομένα (π.χ κείμενο, εικόνα, ήχο) στον Η/Υ.

Για παράδειγμα:

  • Το πληκτρολόγιο
  • Το ποντίκι
  • Το χειριστήριο(joystick)
  • Το σαρωτή (scanner)
  • Το μικρόφωνο
  • Την κάμερα

Συσκευές Εξόδου: Είναι όλες οι μονάδες που χρησιμοποιούνται για να εξάγουμε δεδομένα (π.χ κείμενο, εικόνα, ήχο) από τον Η/Υ.

Για παράδειγμα:

  • η οθόνη
  • ο εκτυπωτής
  • Τα ηχεία
  • ο σχεδιογράφος (plotter)

Σε έναν υπολογιστή διακρίνουμε και τις Μονάδες Αποθήκευσης, στις οποίες τα δεδομένα και οι πληροφορίες διατηρούνται μόνιμα και μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε αυτά όποια στιγμή θέλουμε.

Για παράδειγμα:

  • Σκληρός δίσκος (εσωτερικός ή εξωτερικός)
  • Μνήμη φλας (Flash Memory)
  • Οδηγοί CD-ROM, DVD-ROM

 

Πατήστε εδώ για σχετικό βίντεο.