Σφακιά

Κρητική Διατροφή

Μια από τις ?εγαλύτερες προσφορές της Κρήτης στην ανθρωπότητα είναι η Κρητική ιατροφή, το ση?αντικότερο κο??άτι της Μεσογειακής δίαιτας.

Η ?ακροβιότητα των Κρητικών και το χα?ηλότερο ποσοστό θνησι?ότητας οφείλεται κατά κύριο λόγο στη διατροφή τους, η ρίζες της οποίας χάνονται στα βάθη των αιώνων. Οι Κρητικοί τρώνε ό,τι τους παρέχει η γη τους: φρούτα, λαχανικά, χόρτα, κηπευτικά, όσπρια, γαλακτοκο?ικά και ψω?ί.

Το φαγητό τους αρω?ατίζεται ?ε θαυ?άσια αρω?ατικά βότανα, γλυκαίνει ?ε ?έλι ή πετι?έζι, και συνοδεύεται ?ε εξαιρετικό ντόπιο κρασί. Το κρέας δεν αποτελεί ση?αντικό κο??άτι της καθη?ερινής τους δίαιτας. Οι συνδυασ?οί του κρητικού διατροφικού προτύπου παρέχουν την ιδανική ισορροπία φυσικών προϊόντων, που προσφέρουν εκείνο ακριβώς που χρειάζεται ο άνθρωπος για να παρα?ένει υγιής. Σή?ερα σε ολόκληρη την Κρήτη και στο Νο?ό Χανίων, οι Κρητικοί καταβάλλουν προσπάθεια να διατηρήσουν τις προαιώνιες διατροφικές τους συνήθειες και να τις κληροδοτήσουν στο σύγχρονο κόσ?ο.

Στα πεδινά και τα παράλια του Νο?ού αυξάνονται ?ε γοργούς ρυθ?ούς οι βιοκαλλιέργειες στην γεωργία, προσφέροντας άριστης ποιότητας λαχανικά, φρούτα, λάδι, κρασί σταφίδα και σιτηρά. Το λάδι αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της διατροφής, ?ε ποιότητα εξαιρετική και παρθένα, προϊόν απλής σύνθλιψης της ελιάς, χωρίς εκχυλίσ?ατα και βελτιωτικά πρόσθετα, ευεργετικό για την καρδιά και την καλή λειτουργία πολλών οργάνων. Το κρασί, απαραίτητο συνοδευτικό του γεύ?ατος και στοιχείο συντροφικότητας, προέρχεται από τοπικές ποικιλίες εναρ?ονισ?ένες πλήρως ?ε τις κλι?ατολογικές συνθήκες του νησιού, ?ε ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες. Η καλλιέργειά του πηγαίνει πίσω τουλάχιστον 4000 χρόνια. Φη?ισ?ένο είναι το λάδι του Αποκόρωνα, της Κισά?ου και του ορεινού Σελίνου και εκλεκτότερα τα κρασιά της Κισά?ου. Εξαιρετικής ποιότητας εσπεριδοειδή παράγονται στον Αποκόρωνα και την Κυδωνία, κάστανα στην Κίσα?ο, φυστίκια στον κά?πο της Γεωργιούπολης. Ο η?ιορεινός και ορεινός Νο?ός Χανίων έχει να προσφέρει τα δικά του ξεχωριστά προϊόντα.

Τα αρω?ατικά φυτά και βότανα αποτελούν ακό?η ?ια σπουδαία παράδοση, ?ε πολλές θεραπευτικές ιδιότητες και χρήση στην πρακτική ιατρική, στον αρω?ατισ?ό των φαγητών ή ως αφεψή?ατα.

Παρά τη χα?ηλή κατανάλωση σε γάλα οι Κρητικοί καταναλώνουν ?εγάλες ποσότητες τυριού, γραβιέρας, κεφαλογραβιέρας, κεφαλοτυριού, ανθότυρου, ?υζήθρας και στάκας, ση?αντικές πηγές ασβεστίου και πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, από αιγοπρόβατα ελευθέρας βοσκής που τρέφονται σχεδόν αποκλειστικά ?ε άγρια χόρτα και κρητικά βότανα. Η ?ελισσοκο?ία, τέλος, βασίζεται στην σίτιση της ?έλισσας σε περιοχές ?ε ενδη?ική βλάστηση και αρω?ατικά φυτά, ενώ η επεξεργασία του ?ελιού γίνεται ?ε τρόπο φυσικό χωρίς υψηλές θερ?οκρασίες που καταστρέφουν τις βιτα?ίνες του. Γνωστά για την κτηνοτροφία τους είναι το ορεινό Σέλινο και τα Σφακιά, ενώ τα τελευταία παράγουν και άριστης ποιότητας ?έλι.

Αφεθείτε λοιπόν κατά την επίσκεψή σας στα Χανιά στην απόλαυση των κρητικών γεύσεων, και δοκι?άστε τις ανεξάντλητες ποικιλίες της κρητικής «α?βροσίας»: το ντάκο, τους ?που?πουριστούς χοχλιούς, τη στάκα, τις ?υζήθρες, τη γραβιέρα, τα καλιτσούνια, την αχινοσαλάτα, την κακκαβιά, το ντόπιο ρίφι (κατσίκι) και το κουνέλι. Ευφράνετε την καρδιά σας ?ε το «νέκταρ» που χαρίζουν τα κρητικά α?πέλια και βοηθείστε την πέψη σας ?ε ?ια παγω?ένη τσικουδιά (ρακή) και λίγο ζεστόν «έρωντα»

                              .                 ntakos

Άλλωστε ακό?α και ο πατέρας των θεών, ο ίας, ανατράφηκε στο βουνό της Ίδης ?ε «νέκταρ και α?βροσία» από την Κρητική Γη.