fgeorgia

 πρόγνωση καιρού από το weather.gr
 
Εορτολόγιο
Tinos Town time
 

Τα φαναράκια της Τήνου

Τα φαναράκια της Τήνου

 

30 Ιανουαρίου 1823. Οι καμπάνες των Ταξιαρχών, της Μητρόπολης της Τήνου. χτυπούν χαρμόσυνα. Η σκαπάνη ενός εργάτη, αποκαλύπτει μέσα από το χώμα, ένα κομμάτι της εικόνας που οι Τήνιοι ψάχνουν εδώ και καιρό. Λίγο αργότερα ανασκάπτεται και το δεύτερο κομμάτι και Η Ιερή Εικόνα του Ευαγγελισμού, ολόκληρη πια προκαλεί δάκρυα χαράς στους κατοίκους του νησιού.

Όλα είχαν ξεκινήσει λίγους μήνες πριν, όταν η Πελαγία, καλόγρια τότε στη Μονή Κεχροβουνίου, είδε το όραμα της Παναγίας να την προτρέπει να ξεσηκώσει τους Τηνιακούς να ψάξουν για την εικόνα της, που ήταν θαμμένη κάπου στη Χώρα. Η αγαθή και ευλαβής Παναγία δεν πίστεψε απότην αρχή στην αλήθεια του οράματος και σιώπησε. Χρειάστηκαν δύο ακόμη εμφανίσεις της Παναγίας, ώστε να αποφασίσει η Πελαγία να εκμηστηρευτεί το όραμά της στον Επίσκοπο Γαβριήλ. Ο Γαβριήλ, έδωσε αμέσως διαταγή να αρχίσουν οι έρευνες, οι οποίες ολοκληρώθηκαν στις 30 Γενάρη, με την Εύρεση της Εικόνας.

Ήταν φυσικό, το νέο να κάνει τον γύρο του νησιού και όλοι ήθελαν να προσκυνήσουν. Οι δρόμοι ήταν δύσβατοι και η έλευση στη Χώρα απαιτούσε πολύωρο ταξίδι. Οι κάτοικοι από τα μακρινά χωριά έφταναν νύχτα και για να βλέπουν, κρατούσαν στα χέρια τους φανάρια, γι'αυτό έχει επικρατήσει να ονομάζεται η γιορτή της Ευρέσεως, "τα φαναράκια". 

Τα χρόνια πέρασαν, οι δρόμοι φτιάχτηκαν, οι Τηνιακοί δεν ξέχασαν ποτέ. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, στις 30 Ιανουαρίου, οι κάτοικοι του νησιού, με πρωταγωνιστές τα παιδιά βγήκαν στους δρόμους με φαναράκια στα χέρια και έψαλλαν:

''Δεύτε Τήνιοι Πολίτες να πανηγυρίσουμε,

Εύρεση της Παναγιάς μας, όλοι να υμνήσουμε"

ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ!!!!!!!!φαναράκια

 


Σύνδεση διαχειριστή
Στοιχεία Επικοινωνίας
Όνομα σχολικής μονάδας
Διεύθυνση, Πόλη
Τ.Κ. 11111
Τηλ: 1234567890
email: mail (at) sch.gr

Εκπαιδευτικές εργασίες

Εκπαιδευτικό υλικό

Πρόσφατα άρθρα