Το τσέμπαλο είναι έγχορδο, αλλά ετυμολογικώς ανάγεται στα αρχαία κύμβαλα, που βεβαίως ήταν κρουστά. Ήταν δυο κοίλοι δίσκοι, που τους κρατούσε από έναν σε κάθε χέρι ο οργανοπαίκτης και τους χτυπούσε τον έναν πάνω στον άλλον· θα θυμάστε είτε από τον Απόστολο Παύλο (Προς Κορινθίους 13.1) είτε από τον Καρυωτάκη της Μικρής Ασυμφωνίας σε άλφα μείζον (Α κύριε κύριε Μαλακάση?), το κύμβαλον αλαλάζον, την έκφραση που χρησιμοποιείται για να δηλώσει τον ρηχό άνθρωπο που επαναλαμβάνει γνώμες άλλων. Το κύμβαλον αυτό περνάει στα λατινικά ως cymbalum, αρχικά με την ίδια σημασία, αλλά μέσα στους αιώνες η σημασία αλλάζει και δηλώνεται πλέον ένα έγχορδο όργανο σαν το σαντούρι ή το ψαλτήρι. Κάποιος ευφυής οργανοποιός του Μεσαίωνα έχει την ιδέα να προσαρμόσει ένα μηχανισμό με πλήκτρα, και γεννιέται το κλειδοκύμβαλο clavicymbalum (clavis = κλειδί) στα μεσαιωνικά λατινικά, ή clavicembalo στα ιταλικά, που κυριαρχεί πριν εκτοπιστεί από το πιάνο (αν και ακόμα χρησιμοποιείται σε εκτελέσεις με όργανα εποχής? και ο Χατζιδάκις, ίσως θυμάστε, είχε παρουσιάσει στο Τρίτο τον Φλωρινιώτη με συνοδεία τσέμπαλο).
Category Archives: Χωρίς κατηγορία
Ποιοι Ελληνες πρωθυπουργοί έζησαν λιτά και πέθαναν πάμφτωχοι
Τα τελευταία χρόνια οι αποκαλύψεις για τα σκάνδαλα των πολιτικών διαδέχονται η μία την άλλη, αλλά υπήρξαν κάποιοι στο παρελθόν, ακόμη και πρωθυπουργοί, που πέθαναν πάμφτωχοι, είτε γιατί χάρισαν την περιουσία τους είτε γιατί επέλεξαν σε όλη τους τη ζωή ένα λιτό τρόπο διαβίωσης. Χαρακτηριστικά παραδείγματα ο Ιωάννης Καποδίστριας, με τον πρώτο κυβερνήτη της χώρας να κάνει λιτή ζωή, παρότι ήταν εύπορος. Μάλιστα, μοίρασε αρκετή από την περιουσία του στις ανάγκες του κράτους και των συμπολιτών του, ενώ αρνήθηκε να λαμβάνει το μισθό του κυβερνήτη, δηλώνοντας ότι τα ιδιαίτερα εισοδήματά του του αρκούν για να ζήσει.
VIDEO FOTO ALBUM
Με αφορμή τη συνάντηση τελειοφοίτων του 1974 απο το Γυμνάσιο Φαρσάλων, δημιούργησα ενα βίντεο με φωτογραφίες της μακρινής εκείνης εποχής.
ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ
ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ
Ημερολόγιο των Φαρσάλων
Ημερολόγιο του συλλόγου “ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ” που περιέχει τα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής των Φαρσάλων.Η έρευνα και η συλλογή στοιχείων έγινε απο μέλη του συλλόγου:
- Γκουντούλα Κωνσταντίνο
- Ζαχαρή Φώτη
Την τεχνική επεξεργασία των εικόνων επιμελήθηκε ο Ζαχαρής Φώτης. Τα ευρήματα βρίσκονται διασκορπισμένα σε διάφορα μουσεία.