Αρχική

Καλώς ήρθατε στους «Επιστημοναύτες». Ελπίζουμε να σας βοηθήσουμε να πραγματοποιήσετε ένα αξέχαστο ταξίδι στον χώρο της επιστήμης.

Το κουτί της Ύλης

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ’ τάξης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Χίου μελετούν την ύλη χρησιμοποιώντας τις διάφορες μορφές της και δημιουργώντας παιδαγωγικό υλικό ώστε να κατανοήσουν ό, τι σχετίζεται με αυτή. Η δομή της, η θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης, οι πλανήτες, οι αστερισμοί και οι γαλαξίες είναι λίγα από αυτά που χωρούν σε ένα κουτί. Ένα κουτί, χρήσιμη αποσκευή κάθε «Επιστημοναύτη» για το ταξίδι του στον κόσμο των Φυσικών Επιστημών!

Ολοκληρώνοντας τις δράσεις μας τις παρουσιάσαμε στη σχολική μας κοινότητα σε μια βραδιά μαύρου θεάτρου και αστροπαρατήρησης. Εδώ μπορείτε να δείτε την παρουσίαση τους προγράμματός μας:

MOOC

Οι μαθητές, οι μαθήτριες και ο δάσκαλος της Δ Τάξης του 6ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης (2016 – 2017) αφού μελέτησαν και κατανόησαν τον επιστημονικό τρόπο σκέψης, την δομή της ύλης, το καθιερωμένο πρότυπο δημιούργησαν ένα Μαζικό Ανοιχτό Διαδικτυακό Μάθημα (MOOC) με ανάλογη θεματολογία, χρήσιμο για κάθε μικρό και μεγάλο «Επιστημοναύτη»! Για την καλύτερη κατανόηση των εννοιών που περιγράφονται στα βίντεο του μαθήματος δημιουργήθηκαν προσομοιώσεις με την τεχνική του stop motion animation

Πατήστε εδώ για να γραφτείτε και να παρακολουθήσετε το μάθημα.

 

Ευχαριστούμε θερμά για την βοήθεια τους τους μαθητές, τις μαθήτριες και τη δασκάλα κ. Δέσποινα Αρμενάκη της Στ Τάξης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Χίου για την συνεργασία τους και ιδιαίτερα για το βίντεο που έφτιαξαν για την θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης.

Ακόμη, ευχαριστούμε τους μαθητές, τις μαθήτριες και την εκπαιδευτικό Vanessa Desmoissons του coll?ge Edouard Herriot της πόλης Luc? της Γαλλίας για την τρισδιάσταση εκτύπωση των πλανητών που χρησιμοποιήσαμε στις προσομοιώσεις του ηλιακού μας συστήματος.

Μαθαίνοντας με τις Νέες Τεχνολογίες

Στην ενότητα αυτή οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ και Δ Τάξης του Δημοτικού Σχολείου Ψίνθου θα γνωρίσουν τον επιστημονικό τρόπο σκέψης, θα μάθουν για την δομή της ύλης, το καθιερωμένο πρότυπο για την δημιουργία του σύμπαντος καθώς και την λειτουργία του μεγαλύτερου στον κόσμο επιστημονικού κέντρου σωματιδιακής φυσικής μέσα από τις δυνατότητες που προσφέρουν οι Νέες Τεχνολογίες ( διαδραστικά παιχνίδια, εφαρμογές, ψηφιακά εργαλεία) αλλά και οι τεχνολογίες αιχμής (Εικονική-Επαυξημένη Πραγματικότητα).

Τελευταία νέα

Κουκλοθέατρο: «Τι είναι αυτό το άτομο;»

Η ομάδα μας έκοψε, έραψε, κόλλησε και τελικά δημιούργησε φιγούρες και κούκλες με τα σωματίδια της ύλης, τα χημικά στοιχεία, τα άτομα και ό, τι άλλο ήταν απαραίτητο ώστε να δραματοποιηθεί μια ιστορία. Αυτή της δομής του ατόμου. Στη συνέχεια προέκυψαν κι άλλες διασκεδαστικές  ιστορίες  σωματιδίων από αυτοσχεδιασμούς  μαθητών και  μαθητριών. Όλα τα σωματίδια κατηγοριοποιήθηκαν …

Το Κουτί της Ύλης στη Σύρο

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ τάξης του 6ου Δημοτικού Σχολείο Ερμούπολης είχαν την ευκαιρία να παίξουν και να μάθουν με το «Κουτί της Ύλης» που δημιούργησε η Στ Τάξη του 3ου Δημοτικού Σχολείου Χίου, τους οποίους ευχαριστούμε ιδιαίτερα.

Ψάχνοντας το σωματίδιο Χίγκς: ένα παιχνίδι επαυξημένης πραγματικότητας χώρου για τη διδασκαλία των υποατομικών σωματιδίων σε μαθητές του δημοτικού.

Οι «Eπιστημοναύτες» από τη Ρόδο το τελευταίο διάστημα μαθαίνουν για τη δομή της ύλης και τα υποατομικά σωματίδια.  Η διδασκαλία αυτών όμως μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα δύσκολη για μαθητές του δημοτικού, πόσο μάλλον για αυτούς της Γ’ και Δ’ τάξης. Το παιχνίδι «Ψάχνοντας το σωματίδιο Χίγκς» είναι σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο, ώστε να βοηθήσει τους μαθητές …