Πρόσθετα τροφίμων

Με τον όρο πρόσθετα ‘τροφίμων’ χαρακτηρίζονται ουσίες που προστίθενται σε τροφές, συνηθέστερα σε όσες είναι έτοιμες προς κατανάλωση, καθώς και σε ποτά και αναψυκτικά, με σκοπό να πετύχουν ένα τεχνολογικό αποτέλεσμα, όπως συντήρηση, τροποποίηση του χρώματος, της γεύσης, της υφής κ.τ.λ. Οι κυριότερες ομάδες προσθέτων είναι οι χρωστικές, τα συντηρητικά, τα αντιοξειδωτικά, τα πηκτωματογόνα, τα ενισχυτικά γεύσης κ.α. Πολλά τυποποιημένα «σνακ», ζαχαρώδη, γλυκίσματα και αναψυκτικά, που κυκλοφορούν σήμερα στο εμπόριο, περιέχουν μεγάλο αριθμό τέτοιων ουσιών.

Διαβάστε περισσότερα «Πρόσθετα τροφίμων»

Γιατί θες να γίνεις χημικός;

Χημικός ονομάζεται ο επιστήμονας που ασχολείται συστηματικά με τη χημεία. Οι χημικοί μελετούν τη σύσταση της ύλης και τις ιδιότητές της. Περιγράφουν προσεκτικά και αυστηρά τις ιδιότητες που μελετούν με τρόπο ποσοτικό, στο επίπεδο των μορίων και των συστατικών τους ατόμων. Μετρούν προσεκτικά τις αναλογίες των ουσιών, τους ρυθμούς των χημικών αντιδράσεων και άλλες χημικές ιδιότητες.

Οι χημικοί χρησιμοποιούν αυτές τις γνώσεις για να μάθουν τη σύσταση και τις ιδιότητες άγνωστων ουσιών, αλλά και για να αναπαραγάγουν και να ανακαλύψουν τρόπους παραγωγής μεγάλων ποσοτήτων χρήσιμων φυσικών ουσιών, όπως και για να δημιουργήσουν νέες τεχνητές ουσίες και χρήσιμες διαδικασίες. Ο χημικός μπορεί να είναι ειδικευμένος σε μία από τις ειδικότητες της χημείας. Οι επιστήμονες των υλικών και μεταλλουργοί από τη μία πλευρά, και οι φαρμακοποιοί και οι μοριακοί βιολόγοι από την άλλη, μοιράζονται αρκετές γνώσεις και δεξιότητες με τους χημικούς. Η εργασία των χημικών επίσης σχετίζεται συχνά με εκείνη των χημικών μηχανικών. Διαβάστε περισσότερα «Γιατί θες να γίνεις χημικός;»

Μπορεί η Χημεία να ομορφαίνει τη ζωή μας;

 

 

 

Ναι η Χημεία μπορεί να ομορφαίνει τη ζωή μας!

Πολλές φορές όμως, από άγνοια ή και από ιδιοτελείς σκοπούς, οι γνώσεις και τα προϊόντα της χρησιμοποιούνται χωρίς σύνεση με αρνητικές επιπτώσεις. Φυσικά δεν ευθύνεται η Χημεία για αυτό, αλλά αυτός που τη χρησιμοποιεί με κακούς σκοπούς και αποτελέσματα.

Μάθε να ξεχωρίζεις τις ωφέλιμες από τις βλαβερές εφαρμογές της Χημείας με το παρακάτω quiz! http://photodentro.edu.gr/lor/r/8521/8391?locale=el