politismos_zan_moreas_1


 



ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΣΟΛΑΚΟΓΛΟΥ
ΑΠΟ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΕΓΙΝΕ "ΔΟΣΙΛΟΓΟΣ"

Σχόλιο του Γιώργου Ιωαννίδη
 

Ο Γεώργιος Τσολάκογλου γεννήθηκε το 1886 στη Ρεντίνα του Νομού Καρδίτσας. Από τη Σχολή Ευελπίδων αποφοίτησε το 1912.Την εποχή του Εθνικού Διχασμού ορίστηκε Επιτελάρχης της 1ης Μεραρχίας. Στην "Εκστρατεία στην Ουκρανία" και στην "Μικρασιατική Εκστρατεία" έλαβε μέρος ως διοικητής του 1/39 Τάγματος Ευζώνων. Το 1922 λίγο πριν την ταπεινωτική "οπισθοχώρηση"  ως αντισυνταγματάρχης ήταν επιτελάρχης της 4ης Μεραρχίας. Όταν επέστρεψε από τη Μικρά Ασία προήχθη σε Συνταγματάρχη και ορίστηκε διοικητή της 4ης Μεραρχίας. Το 1938 ως Αντιστράτηγος ήταν διοικητής του Γ΄ Σώματος Στρατού με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

**^^**^^**^^**^^**^^**

Την Κυριακή του Πάσχα (20 Απριλίου 1941) στη δραματική εκείνη σύσκεψη όπου παρευρέθηκαν ο Αντιστράτηγος Παναγιώτης Δεμέστιχας διοικητής του 1ου Σώματος Στρατού, ο Γεώργιος Μπάκος διοικητής του 2ου Σώματος Στρατού και ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Σπυρίδων Βλάχος, χωρίς να ζητήσει την άδεια της Εθνικής Κυβέρνησης,  αποφάσισαν :

 α. Αγνόησαν την νόμιμη στρατιωτική ιεραρχία (τον Στρατάρχη Αλέξανδρο Παπάγο και τον Διοικητή ΓΕΕΘΑ,
 β. Αγνόησαν τον διοικητή Στρατιάς Ηπείρου Ιωάννη Πιτσίκα και τους τιμημένους - νικητές αξιωματικούς
 γ. Ανέλαβε ο Γεώργιος Τσολάκογλου πραξικοπηματικά και αυθαίρετα δήθεν "διοικητής Στρατειάς"
 δ. Στο Μέτσοβο υπεγράφη αυθαίρετα"ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΑΝΑΚΩΧΗΣ"

Από την πλευρά των Γερμανών υπέγραψε ο Διοικητής της 1ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας των Σουτς Στάφελ (ΕΣ-ΕΣ) Υποστράτηγος Γιόζεφ Σεπ Ντίτριχ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΚΟΛΥΛΟ ΑΝΑΚΩΧΗΣ.

Όταν ο Αρχιστράτηγος Αλέξανδρος Παπάγος πληροφορήθηκε την αυθαίρετη πρωτοβουλία της ομάδας Τσολάκογλου έστειλε τηλεγράφημα "Προς τη Στρατιά Ηπείρου" διατάσσοντας το Τσολάκογλου να ανακαλέσει τις υπογραφές του και καλώντας τον σε απολογία. Το τηλεγράφημα του Παπάγου έλεγε:

ληροφορούμαι ότι Αντιστράτηγος Τσολάκογλου ανέλαβε πρωτοβουλίαν συνθηκολογήσεως. Δέον να κατανοηθή παρά πάντων, ότι ύψιστα συμφέροντα πατρίδος απαγορεύουσι τούτο. Επικαλούμαι πατριωτισμόν πάντων. Στρατός δέον αγωνισθή μέχρις εσχάτου ορίου δυνατότητός του. Αντικαταστήσατε αμέσως Τσολάκογλου".

Όμως ο Τσολάκογλου, μη δίνοντας σημασία στο τηλεγράφημα εξακολούθησε να παρανομεί:

ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΓΡΑΦΕ: 21η ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1941   
Ο ελληνικός Στρατός μαχόταν στο Μέτωπο προκαλώντας τον θαυμασμό των Γερμανών. Την ίδια στιγμή ο Γεώργιος Τσολάκογλου στη Λάρισσα ως αυτόκλητος "ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΚΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ" με τη σύμπραξη του Παναγιώτη Δεμέστιχα, του Γεωργίου Μπάκου και του Μητροπολίτη Ιωαννίνων Σπυρίδωνα Βλάχου, υπογράφει την "ΑΝΕΥ ΟΡΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ" του Ελληνικού Στρατού στους Γερμανούς. Από την πλευρά των Γερμανών υπέγραψε ο Στρατηγός Γκρέτζεμπεργκ. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΑΝΕΥ ΟΡΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ.

**^^**^^**^^**^^**^^**

Αλλά η προδοσία που διέπραξε ο Τσολάκογλου, δεν τελειώνει εδώ:

ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΓΡΑΦΕ: 23η ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1941 
Στη Θεσσαλονίκη ο Γεώργιος Τσολάκογλου - ενώ ο Ελληνικός Στρατός αγωνιζόταν - υπέγραψε "ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ" με του Γερμανούς και τους Ιταλούς (συνυπέγραφε ο Γερμανός στρατάρχης Γιοντλ και ο Ιταλός στρατηγός Φερρέρο). Με το Πρωτόκολλο αυτό ο Τσολάκογλου "αποδέχεται την άνευ όρων παράδοση των ελληνικών δυνάμεων Ηπείρου στου Ιταλούς". Έτσι οι νικητές έπρεπε να παραδοθούν στους ηττημένους. Ένας ακόμη όρος του "Πρωτοκόλλου της Θεσσαλονίκης" παραχωρούσε στους ηττημένους Ιταλούς τα Ιόνια Νησιά. Λίγο αργότερα με βάση αυτό το Πρωτόκολλο οι Βούλγαροι θα μπουν στη Δυτική Μακεδονία και στη Θράκη - ως σύμμαχοι των Γερμανών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.

Στις 7.00΄ το πρωί της ίδιας μέρας (λίγη ώρα πριν να υπογραφεί το προδοτικό Πρωτόκολλο της Θεσσαλονίκης), η Ελληνική Κυβέρνηση αποβιβαζόταν στη Σούδα της Κρήτης για να συνεχίσει τον πόλεμο εναντίον των Γερμανών.

**^^**^^**^^**^^**^^**

Ευτυχώς η προδοσία που διέπραξε ο Τσολάκογλου και η ομάδα του δεν πρόφθασε να προσβάλει το γόητρο του Ελληνικού Στρατού. Με προσωπική παρέμβαση του ίδιου του Χίτλερ που αναγνώρισε τον ηρωισμό των Ελλήνων κανείς Έλλην στρατιώτης δεν κρατήθηκε "αιχμάλωτος πολέμου". Όλοι οι Έλληνες Αξιωματικοί έφυγαν από το πεδίο της μάχης χωρίς να καταθέσουν το ξίφος και την εξάρτησή τους.

Ο Γεώργιος Τσολάκογλου και η παρέα του το πρωί της Τετάρτης 30 Απριλίου σχημάτισαν την "ΠΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΔΟΣΙΛΟΓΩΝ" και ορκίστηκαν στο Άγιο Γιώργη Καρύτση από τον εφημέριο του ναού - αφού ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χρύσανθος αρνήθηκε να τους ορκίσει. ,

Το 1945, ο Τσολάκογλου και η παρέα του στο Ειδικό Στρατοδικείο καταδικάστηκε για παράνομη συνθηκολόγηση με τον εχθρό και για εθνική αναξιότητα (ήταν από τις σπάνιες φορές που ελληνικό δικαστήριο χαρακτηρίζει "Άτιμο" και "ανάξιο" κάποιον κατηγορούμενο).  
Στις 31 Μαΐου του 1945, το Ειδικό Στρατοδικείο τον καταδίκασε σε θάνατο, αλλά το Συμβούλιο Χαρίτων μετέτρεψε την ποινή σε ισόβια κάθειρξη επειδή απεδείχθη ότι
έπασχε από λευχαιμία. Νοσηλεύθηκε επί έναν χρόνο στο ΝΙΜΤΣ φρουρούμενος. Όταν πέθανε το 1948 τηρήθηκε η διαδικασία ταφής θανατοποινίτη.

Γιώργος Ιωαννίδης