ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΚΟΣ ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΟΣ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΗΡΑΙΑΣ
 «Η ΓΚΟΥΡΑ»
ΕΔΡΑ  ΠΑΛΟΥΜΠΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ
e-mail: nouli.mitropoulou@gmail.com
ΔΙΕΥΘ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ : ΝΕΣΤΟΡΟΣ 62, ΙΛΙΟΝ. ΤΚ  131 22
ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 
fax 210 2623 728        ΚΙΝΗΤΟ   697 243 99 90


ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ       ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

 













Σας καλωσορίζουμε στην Ιστοσελίδα του Φυσιολατρικού Ορειβατικού Ομίλου  "Η ΓΚΟΥΡΑ"


 

ΕΚΔΡΟΜΕΣ - ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

 


ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

9 ΙΟΥΝΙΟΥ  2018
ΟΜΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΜΗΝΥΜΑΤΑ


ΣΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ
ΗΜΕΡΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΣΤΟ ΓΡΑΦΙΚΟ ΧΩΡΙΟ ΑΡΑΠΗΔΕΣ
ΣΤΙΣ ΟΧΘΕΣ ΤΗΣ ΓΚΟΥΡΑΣ


 1.   ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ
κ. ΓΙΑΝΝΗ ΣΠ.  ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ

Αγαπητοί φίλοι πρώτ’ απ’ όλα θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση και να σας συγχαρώ. Γιατί τα προηγούμενα χρόνια εμείς είχαμε την οικονομική δυνατότητα και από το πλεόνασμα που έβγαζε ο καθένας φρόντιζε το χωριό του, έδινε κάποια λεφτά στο σπίτι του και στην εκκλησία.
Εγώ μόνο δυο λόγια θέλω να πω γιατί η αξία του κάθε πράγματος, η αξία ενός τόπου είναι μεν μεγάλη ή μικρή, είναι όμως ένα θέμα υποκειμενικό κατά πόσον ο καθένας την αντιλαμβάνεται και την εκτιμά.
Εμείς επειδή έχουμε καταγωγή από δω, έχουμε αίσθηση της αξίας των χωριών μας. Την καταλαβαίνουμε. Άλλο πρέπει να φροντίσουμε σήμερα. Αυτό το πράγμα σήμερα δεν είναι εύκολο. Τι πρέπει λοιπόν να κάνουμε;       
Πρέπει να αναδείξουμε την αξία που έχουνε τα μέρη μας. Να γίνουν ελκυστικά για να έρθουν οι νεότεροι άνθρωποι, η επόμενη γενιά να στηρίξει την περιοχή αυτή, να επενδύσει επάνω σ΄αυτήν είτε επιχειρηματικά είτε συναισθηματικά .    
Στην κατεύθυνση αυτή της ανάπτυξης της Γορτυνίας όλες οι προσπάθειες (μία τέτοια είναι της Γκούρας ή του μακαρίτη Χειμώνα όταν ήθελε να αναδείξει την περιοχή αυτή, άλλοι σύλλογοι που δραστηριοποιούνται αλλού). Ο πυρήνας, η ουσία των προσπαθειών αυτών είναι η αύξηση της αξίας και μάλιστα η αύξηση της γνώσης της αξίας της περιοχής. Αυτό μετά θα έχει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα.        
Κάποτε έτσι ξεκίνησε για παράδειγμα το μονοπάτι του Μαινάλου το οποίο είναι το πρώτο Ελληνικό μονοπάτι που πιστοποιήθηκε σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Ήτανε το δέκατο πιστοποιημένο μονοπάτι, το οποίο εμείς το είχαμε, ήτανε κάτι που το περπάταγαν οι παππούδες μας εδώ και δεκαετίες. Εδώ και αιώνες. Και αυτό το μονοπάτι όταν το αναδείξαμε θεωρήθηκε ένα κόσμημα, ένα ισχυρό ατού για ολόκληρη την Ευρώπη.         Έτσι λοιπόν πιστεύω ότι (- να  μην περιαυτολογούμε είναι αντικειμενικό -). Σε κάποιο βαθμό μπορεί να υπερβάλλουμε καμιά φορά, αλλά άνθρωποι που έρχονται από αλλού αναγνωρίζουνε την ιδιαίτερη αξία που έχει η περιοχή μας.        
Αυτή λοιπόν την ιδιαίτερη αξία – θέλω να συγχαρώ τον Σύλλογο – με τις προσπάθειές του την ενισχύει με κάθε τρόπο. Ο δικός μας ο ρόλος, του Δήμου, είναι ο θεσμικός. Δηλαδή εμείς δεν μπορούμε μόνοι μας να το κάνουμε αυτό αν δεν έλθετε εσείς να περπατήσετε στο φαράγγι, να το αναδείξετε. Δεν είναι πως θα πάει ο Δήμαρχος με μία κάμερα να το δείξει. Πρέπει να υπάρχει αυτή η πρωτοβουλία. Ο δικός μας ο ρόλος είναι να στηρίξουμε αυτές τις πρωτοβουλίες.    
Και για το λόγο αυτό είμαι και εγώ σήμερα εδώ και ήθελα να μιλήσω στην αρχή γιατί δεν είναι θέμα υποκειμενικό να το καρπωθώ εγώ – να πω ότι το κατάφερα εγώ. Σεις το καταφέρατε. Αλλά θέλω να ξέρετε ότι ο Δήμος είναι δίπλα σε τέτοιες προσπάθειες γιατί αυτή είναι στρατηγική για το μέλλον.     
Λέμε ότι τα χωριά μας ερημώσανε. Οι καιροί όμως αλλάζουνε. Κάποτε τα χωριά μας σφύζανε από ζωή. Μεθαύριο μπορεί να έχουνε μια διαφορετική εξέλιξη. Δεν θα είναι η ίδια κοινωνία. Έχει αλλάξει όπως όλοι βλέπετε. Με πολλούς τρόπους. Τεχνολογικά.. έχει αλλάξει. Αλλά μπορεί να έχει και οικονομικές δραστηριότητες. Και νομίζω ότι αυτός είναι ο δρόμος.           
 Και γι’ αυτό σας συγχαίρω και θα είμαι πάντα δίπλα σας ανακοινώνοντας ότι θα καταθέσει την ώριμη μελέτη στην ΑΝΒΟΠΕ ώστε να ενταχθεί σε πρόγραμμα. Έτσι θα μπορέσουν να αποπερατωθούν τα έργα στο φαράγγι και να δοθεί με ασφάλεια στους πεζοπόρους επισκέπτες.  


  2.  Η ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΚΟΥ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ Η ΓΚΟΥΡΑ
κ.  ΕΛΕΝΗ ΘΑΝΟΠΟΥΛΟΥ -  ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ
ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΧΕΙΜΝΑ

Το Δ.Σ. του Φυσιολατρικού Ορειβατικού Ομίλου ‘’ Η Γκούρα’’ με ομόφωνη απόφασή του τιμά τον αείμνιστο Ηλία Χειμώνα ιδρυτικό μέλος και τον πρώτο γραμματέα του Ομίλου, σε αυτό το όμορφο χωριουδάκι τους Αράπηδες όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε. Σήμερα ήρθαμε εδώ για να γιορτάσουμε την Ημέρα Περιββάλοντος να περπατήσουμε στο φαράγγι της γκούρας και στα σοκάκια του μικρού γραφικού χωριού σου.

Αγαπητέ Ηλία, η ωραία μορφή σου, απεικόνισμα της τρυφερής γεμάτης καλοσύνη ψυχής σου, ζωντανεύει  μέσα μας εικόνες συνεργασίας. Καθισμένοι όλοι γύρω από το τραπέζι του γραφείου του Συνδέσμου των Σερβαίων στην Αγ. Μάρκου μαζί οραματιστήκαμε την αξιοποίηση του φαραγγιού της Γκούρας που εσύ την είχες περπατήσει στα παιδικά σου χρόνια. Είχες το μοναδικό χάρισμα να περιγράφεις όμορφες εικόνες από ο φυσικό και ζωϊκό περιβάλλον μέσα στο φαράγγι, μιλώντας για του μύλους,τα περιβόλια και τα ζώα που ποτίζονταν από εκεί. Με πείσμα, υπομονή και επιμονή ξεκίνησες μαζί με άλλους πατριώτες των διπλανών χωριών, τη διάνοιξη του δρόμου πρώτα Κοκκινοράχη-Αράπηδες και μετά Σέρβου-Αράπηδες με χρήματα πατριωτών και χωρίς κρατική βοήθεια. Προσωπικά δεν θα ξεχάσω την εκδήλωση που είχες οργανώσει για έναν συγχωριανό σου που η προσφορά του στον αγώνα για τη λευτεριά της πατρίδας ήταν  σημαντική που παραμένει γνωστή στην ιστορία μέσα από το δημοτικό τραούδι ‘’Δήμο μου τι μαράθηκες...’’ με το μνημείο που του έστησες  εδώ κοντά στον Άγιο Κωνσταντίνο. Οι μεγαλύτεροι θα θυμούνται την προσορά του στον αγώνα για την λευτεριά της πατρίδας. Στο προσωπό σου όλοι εμείς βλέπουμε, έναν άνθρωπο με δυνατή προσωπικότητα, πιστό στο καθήκον, στη δουλειά σου,στην οικογένειά σου αλλά και  στο κοινωνικό σύννολο. Το ήθος,η αξιοπρέπειά σου, οι ιδέες σου, οι συμβουλές, η ανθρωπιά και η αγάπη για το χωριό σου σφράγισαν την παρουσία σου στη ζωή και θα μείνουν αναλείωτα στο χρόνο και βαθειά χαραγμένα στις καρδιές μας!


  3.  <<Ο ΟΡΚΟΣ ΜΑΣ - ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ>>
από το βιβλίο
με τίτλο ΄΄ΤΟ ΠΕΡΙΒΒΑΛΟΝ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΕΤΑΙ  SOS΄΄
του εκπαιδευτικού Θεοφάννη Η. Παπαχατζή
(από Ελάτη Αρκαδίας) .
(ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕ Η  ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
κ. ΝΟΥΛΗ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ -  ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
ΤΟΥ ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΚΟΥ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΗΡΑΙΑΣ
<<Η ΓΚΟΥΡΑ>>
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
(ΑΡΑΠΗΔΕΣ ΗΡΑΙΑΣ 9 - 6 - 2018)

Πιστοί λοιπόν ας μείνουμε στον όρκο – απόφασή μας
ώστε να ανθίζει η ζωή ,αιώνια εδώ στη γή μας.
Η φύση θα ευγνωμονεί γιατί έχουν σταμητήσει ΄΄οι αμαρτίες΄΄
οι παλιές που θα μας συγχωρήσει...
Θα πλημμυρίσει προφαντά , πανέμορφα λουλούδια
Και αντί ΄΄για θλιβερές φωνές΄΄ θα ακουστούν τργούδια...
Ο ήλιος μας χαρούμενος, πιο φωτεινός θα γίνει
χάδι αγάπης τρυφερό σε όλους μας θα δίνει...
Και ο Κύρης του Ουρανού ψηλά της γής
Τη σωτηρία θα τη χαρεί και γελαστός
θα στέλνει ευλογία.


 4.  ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ
ΑΠΟ ΤΟΝ κ.  ΙΩΑΝΝΗ  ΚΑΛΟΓΕΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ

Τη μεγάλη του συγκίνηση για την απουσία του Ηλία Χειμώναεξέφρασε ο Ιωάννης Καλογεράς
 
                                                          εκπαιδευτικός με τον  οποίο
ήταν φίλοι και συμμαθητές.
      Ανάφερε μεταξύ άλλων ότι υπήρξε
ένας χαρισματικός     
      
άνθρωπος, ένας λαμπρός επιστήμονας με ήθος και αμέριστη
       κοινωνική προσφορά. Μου λείπει ο φίλος μου
συνέχισε, μα
        πιο πολύ μου λείπει η φωνή του που με καθησύχασε
         με δυό λόγια όταν τα χρειαζόμουν αλλά ηρεμούσε και τον
        αντίπαλό του. Αυτό το μεγαλείο ψυχής ήταν ο Ηλίας Χειμώνας
       που από εκεί ψηλά σήμερα μας χαμογελά.   Στη συνέχεια ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Σερβαίων και μέλη του Δ.Σ.  απένειμαν τιμητική πλακέτα στον γιό του Θεόδωρο Χειμώνα ο οποίος την παρέλαβε συγκινιμένος λέγοντας, ότι θα προσπαθήσει να φανεί αντάξιος των προσδοκιών του  πατέρα του!

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΣΤΙΣ 12-6-2018
 


 

ΕΚΔΡΟΜΕΣ - ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

 


 



Copyright © December 2011
Η Ιστοσελίδα μας ενημερώνεται τακτικά

Τελευταία Ενημέρωση  της  Ιστοσελίδας :
  21-Σεπ-2019 15:47 +0300








ΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΓΚΟΥΡΑ
ΣΕ ΑΛΛΕΣ
ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

.


 

 

 



 

Στείλτε το μήνυμά σας στην Ηλεκτρονική Διεύθυνση nouli.mitropoulou@gmail.com 
Copyright © December 2011
Η Ιστοσελίδα μας ενημερώνεται τακτικά (τουλάχιστον κάθε μήνα)

Τελευταία Ενημέρωση  της  Ιστοσελίδας 21-Σεπ-2019 15:47 +0300