Φυσική αγωγή για όλους!!!

Ποιός είπε οτι ο αθλητισμός είναι μόνο για τους νέους. Αφήστε κάθε δικαιολογία (και τον…..καναπέ σας) και αρχίστε το άθλημα που σας ταιριάζει!!!

images images5 images2 images1 images3 images4

ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΓΕΝΙΚΟΣ ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ.

Η αποστολή του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής είναι να συμβάλει στη δημιουργία των αυριανών πολιτών, οι οποίοι θα αγαπήσουν την άσκηση και θα την κάνουν καθημερινό τρόπο ζωής.

Ο βασικός σκοπός του μαθήματος είναι να δώσει ίσες ευκαιρίες στα παιδιά και να τα αντιμετωπίσει ισότιμα έτσι ώστε να αναπτύξουν, να εφαρμόσουν και να βελτιώσουν κινητικές δεξιότητες σε ποικίλες αθλητικές δραστηριότητες.

Ταυτόχρονα, ενισχύει τα παιδιά να διαμορφώσουν μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα, καλλιεργώντας και αναπτύσσοντας τη συλλογικότητα, την αλληλεγγύη, την ευγενή άμιλλα, την αγωνιστικότητα και το σεβασμό σε κανόνες, σε ηθικές και σε κοινωνικές αξίες.

Τέλος βασική επιδίωξη αποτελεί η προσωπική ανάπτυξη του κάθε παιδιού, η προσωπική του επιτυχία καθώς και η ανάπτυξη και διατήρηση των σχέσεων με τα άλλα παιδιά.

Για την υλοποίηση της πιο πάνω αποστολής το Πρόγραμμα Σπουδών Φυσικής Αγωγής οργανώνεται στους έξι πιο κάτω Σκοπούς, στη βάση των οποίων αναπτύχθηκαν οι Δείκτες Επιτυχίας και οι Δείκτες Επάρκειας.

Οι έξι Σκοποί του Προγράμματος Σπουδών Φυσικής Αγωγής είναι:

  1. Η ανάπτυξη κινητικών δεξιοτήτων και η ικανοποιητική εκτέλεση ορισμένων από αυτές.
  2. Η απόκτηση γνώσεων από την αθλητική επιστήμη (το πώς και το γιατί) και η παράλληλη εφαρμογή τους για την αποτελεσματική συμμετοχή τόσο σε παρούσες όσο και σε μελλοντικές συνθήκες φυσικής δραστηριότητας.
  3. Η γνώση για ανάπτυξη ενός ικανοποιητικού επιπέδου φυσικής κατάστασης, για την προαγωγή της υγείας.
  4. Η απόκτηση θετικής εμπειρίας από τη φυσική δραστηριότητα και ανάπτυξη της αυτοέκφρασης και της κοινωνικότητας.
  5. Η κατανόηση και ο σεβασμός της διαφορετικότητας των ατόμων και η συνεργασία με όλους και όλες.
  6.  Η επίδειξη υπεύθυνης αθλητικής και κοινωνικής συμπεριφοράς, ως αποτέλεσμα της συμμετοχής στη φυσική δραστηριότητα.

Παγκράτιο: Ένα «σκληρό» άθλημα

Αρχαίο παγκράτιο

Το Παγκράτιον ήταν ένα αγώνισμα των αρχαίων Ελλήνων, ένας συνδυασμός πάλης λακτισμάτων και πυγμαχίας χωρίς ιμάντες, που ο Αριστοτέλης (Ρητορική Α 5-14, 1361β) το ορίζει ως εξής: «? δ? θλίβειν κα? κατέχειν παλαιστικός, ? δ? ?σαι τ? πληγ? πυκτικός, ? δ’ ?μφοτέροις τούτοις παγκρατιαστικός». Η ονομασία προέρχεται από τις λέξεις παν + κρατείν, δηλαδή νικητής γινόταν αυτός που «κατέχει την κυρίαρχη δύναμη» ή αυτός που «κυριαρχεί απόλυτα», ενώ οι αθλητές ονομάζονταν παγκρατιαστές.

Το άθλημα αυτό, Continue reading «Παγκράτιο: Ένα «σκληρό» άθλημα»