foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
foto5

Το ActivityBot της Parallax

5ο Μαθητικό φεστιβάλ Ψηφιακής μαθητικής δημιουργίας

Διοργανώθηκε και φέτος με απόλητη επιτυχία το 5ο μαθητικό φεστιβάλ ψηφιακής δημιουργίας

 

 

 

Το φεστιβάλ έγινε στο 1ο Λύκειο Πάτρας που βρίσκεται εδώ

 

JavaScript must be enabled in order for you to use Google Maps.
However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser.
To view Google Maps, enable JavaScript by changing your browser options, and then try again.

 

Μερικά Video εδώ:

video1

ActivityBot της Parallax με γλώσσα προγραμματισμού C.

 

(Άρθρο από τον Νίκο Γιαννακόπουλο, καθηγητή μαθηματικών & Πληροφορικής)

Το ActivityBot  ο νεότερος αδερφός του BoeBot της Rarallax είναι το νέο ρομπότ που έχειαρχίσει να στρέφει τα φώτα της δημοσιότητας επάνω του!

 το ActivityBot

Ο on-board πολυπύρηνος  μικροεπεξεργαστής Parallax Propeller που βρίσκεται πάνω του, κάνει αυτό το ρομπότ μία πολύ σοβαρή πρόταση στο χώρο της εκπαιδευτικής ρομποτικής. Με 8 επεξεργαστές σε ένα μόνο Chip Το ActivityBot είναι ικανό να κάνει πραγματική  πολυεπεξεργασία! Εξειδικευμένοι servoκινητήρες αυξημένης ταχύτητας  και οπτικοί κωδικοποιητές οδομετρίας (encoders)  επιτρέπουν ελιγμούς και γρήγορες κινήσεις  υψηλής ακρίβειας.

 Το Activity Board

Μπορείς στην κυριολεξία να γίνεις ο απόλυτος ρομποτικός άρχοντας ελέγχοντας πόσο μακριά και πόσο γρήγορα θα πηγαίνει το ρομπότ σου. Όπως και τα υπόλοιπα kit εκπαιδευτικής ρομποτικής της Parallax και αυτό το ρομπότ υποστηρίζεται από μία μεγάλη ποικιλία αισθητήρων με τους οποίους μπορείς να δημιουργήσεις κυκλώματα πάνω στον πίνακα συνδέσεων του ρομπότ επιτρέποντας στο ρομπότ να κάνει αυτόνομη πλοήγηση.

 Οι encoders

Ειδικά «μουστάκια» επιτρέπουν στο ρομπότ να πλοηγείται με την επαφή του σε διάφορα αντικείμενα, ο αισθητήρας υπερήχων κρατάει το  ρομπότ μακριά από εμπόδια προτού καν πέσει πάνω σε αυτά. Το ActivityBot μπορεί να ανιχνεύσει τα επίπεδα φωτός με τους παρεχόμενους φωτο-αισθητήρες του και μπορεί να προγραμματιστεί ώστε ν’ ακολουθεί το φώς από έναν φακό. Με παρόμοια λειτουργικότητα οι αισθητήρες εκπομπής και λήψης υπερύθρων δίνουν άλλο ένα τρόπο στο ρομπότ να βλέπει τα αντικείμενα εμπρός του. Επίσης επειδή το AktivityBot είναι συναρμολογημένο σε ένα κλασικό αλουμινένιο σασί BoeBot, είναι απόλυτα συμβατό με όλα τα πρόσθετα εξαρτήματα του BoeBot που πιθανός να έχει κάποιος ήδη στην κατοχή του όπως: Διάταξη αισθητήρων για να ακολουθείς γραμμές στο πάτωμα, ρομποτικούς βραχίονες, περιστρεφόμενο ραντάρ υπερήχων κ.α. Όλα τα μαθήματα οι δραστηριότητες και επιδείξεις του ρομπότ βρίσκονται δωρεάν στην διεύθυνση ηλεκτρονικού εκπαιδευτικού προγράμματος της Parallax :  http://learn.parallax.com/activitybot

Αισθητήρες-μουστάκια αφής- υπέρυθρες

Σε αυτή τη διεύθυνση παρέχονται όλες οι πληροφορίες που  χρειάζεται κανείς ώστε να μάθει να προγραμματίζει τον πολυπύρηνο μικροεπεξεργαστή Parallax Propeller.

Ξεκινώντας από τα βασικά όπως: παρουσιάζοντας δεδομένα  σε μία τερματική οθόνη, ενεργοποιώντας μαθηματικά κινητής υποδιαστολής, κανονίζοντας βρόχους επανάληψης και προσθέτοντας βιβλιοθήκες στα προγράμματά σου. Μπορείς να δημιουργήσεις απλά κυκλώματα και να μάθεις να αναβοσβήνεις ένα λαμπάκι να «διαβάζεις» ένα διακόπτη πατήματος, να βγάζεις ήχο από ένα ηχείο και να φτιάχνεις ένα μετρητή τάσης ρεύματος χρησιμοποιώντας τον μετατροπέα αναλογικού σε ψηφιακό που βρίσκεται πάνω στην μητρική πλακέτα.

 κυκλώματα πάνω στη breabboard

Συνδέοντας απλές συσκευές σου δίνεται η δυνατότητα να έχεις πρόσβαση σε όλους τους δημοφιλείς αισθητήρες της Parallax συμπεριλαμβάνοντας να μάθεις πώς να παίζεις wav αρχεία ήχου, να ανιχνεύεις αποστάσεις με τον αισθητήρα υπερήχων (Ping sensor) και να  μετράς κλίσεις και επιτάχυνση με το επιταχυνσιόμετρο  MX2125.

 

Σε αυτές τις δικτυακές επιδείξεις (tutorials) μπορείς επίσης να μάθεις πώς να γράφεις συναρτήσεις και να κάνεις πολυπύρηνο προγραμματισμό με τις λειτουργίες της Γλώσσας προγραμματισμού C.

 

Η γλώσσα προγραμματισμού Propeller C περιλαμβάνει το SimpleID. To SimpleID είναι απλό περιβάλλον διεπαφής χρήστη για ανάπτυξη ανοικτού κώδικα που σου επιτρέπει να προγραμματίσεις τον επεξεργαστή Propeller σε γλώσσα C.

Αποτελώντας ένα βασικό και αρκετά διαδεδομένο εργαλείο προγραμματισμού στην ανώτερη και ανώτατη εκπαίδευση η γλώσσα προγραμματισμού C βρίσκει τώρα τον συνδετικό της κρίκο με την εκπαιδευτική ρομποτική!!!

Το γεγονός αυτό δίνει στην  Parallax ένα δυνατό προβάδισμα και τη καθιστά για μια ακόμη φορά μία από τις πιο αξιόλογες και καινοτόμες προτάσεις  στο χώρο της εκπαιδευτικής ρομποτικής.

Αυτά  λοιπόν μέχρι στιγμής τα νεότερα από το ActivityBot και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Parallax βασισμένο στη C. Ένα πρόγραμμα που είναι διαρκώς σε εξέλιξη καθώς η εταιρεία ανανεώνει και προσθέτει καθημερινά νέα παραδείγματα, εκπαιδευτικές δραστηριότητες και εφαρμογές  με όριο μόνο την φαντασία του χρήστη….

Πηγές:

Videos:

·         Intro to the multicore ActivityBot from Parallax Inc  http://www.youtube.com/watch?v=xTbwl-RTcig&feature=youtu.be

·         Propeller Activity Board and Propeller C Learning System  http://www.youtube.com/watch?v=xoYvCP2Ghs4

 

·         Tymkrs Activity Bot Build https://www.youtube.com/watch?v=KthF0WqC79Q

Το BoeBot της Parallax

To BoeBot της Rarallax είναι μέχρι στιγμής ένα προϊόν κλειδί στην εκπαιδευτική ρομποτική. Πρόκειται για ένα ρομπότ που απευθύνεται στους προγραμματιστές της Βasic οι οποίοι είναι σχετικά εξοικειωμένοι με δημιουργία κυκλωμάτων πάνω σε breadboard.

το BoeBot της Parallax

 

?Καλλιτέχνης? : Ένα ρομπότ κιμωλίας με επεξεργαστή τον Parallax Propeller (ή εναλλακτικά Arduino).

Φίλες και φίλοι της ρομποτικής σας παρουσιάζω τον "Καλλιτέχνη" ένα ρομπότ κατασκευασμένο ώστε να μπορεί να σχεδιάζει σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους μεγάλων επιφανειών όπως δάπεδα, αυλές πεζοδρόμια δρόμους κτλ με τη βοήθεια κιμωλίας!

Η κατασκευή του έγινε με 3D σχεδίαση και με χρήση του Creatr Leapfrog 3D printer

Το ρομπότ Καλλιτέχης

 

Το ρομπότ μπορεί να ζωγραφίζει με κιμωλία στο πάτωμα αλλά και να μιλάει να βλέπει και άλλα πολλά. 

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά για το ρομπότ αυτό (και video) στην ελληνική πύλη ρομποτικής :

Αν σας αρέσει στηρίξτε το με τη ψήφο σας σαν μία καθαρά Ελληνική προσπάθεια καινοτομίας στο διεθνή διαγωνισμό του Mouser εδώ :

 

Το ρομπότ έλαβε μέρος στο 50 μαθητικό φεστιβάλ ψηφιακής δημιουργίας 

 

 

 

Το ρομπότ S2 της Parallax

Το ρομπότ S2 της Parallax είναι ένα εκπαιδευτικό ρομπότ που προγραμματίζεται στο περιβάλλον GUI και απευθύνεται για μαθητές από Δημοτικό μέχρι και πανεπιστήμιο. 

Το S2 της Parallax

Copyright 2024  Nikos Projects