Θαλάσσια Οικοσυστήματα

 

Ο κόσμος μας είναι γεμάτος οικοσυστήματα που μπορούν να κρύβουν πολλά και διάφορα μυστικά, που ο άνθρωπος δεν μπόρεσε, δεν μπορεί και δεν θα μπορέσει ποτέ να τα καταλάβει. Εμείς από όλα αυτά τα οικοσυστήματα διαλέξαμε να ασχοληθούμε με τα θαλάσσια οικοσυστήματα του κόσμου. Αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με αυτό το οικοσύστημα γιατί μας προκαλούσε περιέργεια. Εσείς δεν αναρωτηθήκατε ποτέ τι μπορεί να υπάρχει μέσα στη θάλασσα τι είδη ψαριών ψαρεύεται ή τι άλλο μπορεί να συναντήσετε  αν κάνετε μια βουτιά μες τα βάθη των θαλασσών και των ωκεανών; Γι? αυτόν τον λόγο εμείς αποφασίσαμε να καταδυθούμε στα βάθη των θαλασσών. ΦΟΡΕΣΤΕ ΤΙΣ ΜΑΣΚΕΣ ΣΑΣ Η ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΑΣ ΣΤΑ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΌΣΜΟΥ ΞΕΚΙΝΑ.

Κοιτάξτε τον ήλιο φαντάζει διαφορετικός κάτω από το νερό, σαν κάποιος να έχυσε κίτρινη μπογιά σε υγρό καμβά και το χρώμα διαλύθηκε

Τα πάντα ήρεμα, γαλήνια. Το τοπίο  μπορεί να δώσει έμπνευση στον κάθε καλλιτέχνη, ποιητή, ζωγράφο.

Το πρώτο πράγμα που θα προσέξεις είναι τα πλάσματα που παραβιάζεις κατά λάθος τον χώρο τους? τα ψάρια και τα διάφορα είδη φυκιών.

Τα κοράλλια σφύζουν από ζωή, τα ψάρια μοιάζουν σαν μια μικρή κοινωνία μέσα στη θάλασσα, όλα λειτουργούν αρμονικά η τροφική αλυσίδα δεν παρουσιάζει αλλαγές το ένα ζώο τρώει το άλλο. Όλα είναι σε απόλυτη αρμονία.

Εκτεταμένες αμμώδεις ή βραχώδεις περιοχές στο βυθό της θάλασσας, λιβάδια Ποσειδωνίας, ύφαλοι, ζώνες μακρόφυτων συνθέτουν τη θαλασσινή μας εικόνα.

Τα ψάρια που βλέπουμε είναι: Ζαργάνες, Λαυράκια, Λούτσοι, Κυνηγοί, Γοφάρια, Τόνοι, Κοκκάλια, Ροφοί, Πέρκες, Σκορπιοί, Σμέρνες, Γόπες, Κέφαλοι, Μελανούρια, Τσιπούρες και Χέλια.

Όμως ας τα πάρουμε όλα από την αρχή?  Σίγουρα θα αναρωτιέστε τι είναι το οικοσύστημα?


Κάθε σύστημα των βιοτικών και αβιοτικών παραγόντων μιας περιοχής, αλλά και οι σχέσεις που διαμορφώνονται μεταξύ τους, ονομάζεται οικοσύστημα. Το σύστημα αυτό αποτελείται από:

  • Το σύνολο των οργανισμών που ανήκουν στο ίδιο είδος, δηλαδή τον πληθυσμό
  • Το σύνολο των πληθυσμών ενός οικοσυστήματος και οι σχέσεις αλληλεπίδρασης μεταξύ τους, δηλαδή την βιοκοινότητα Την περιοχή στην οποία ζει ένας πληθυσμός ή μια βιοκοινότητα, δηλαδή τον βιότοπο.

Υπάρχουν πολλοί τύποι οικοσυστημάτων. Στην θάλασσα ονομάζονται θαλάσσια οικοσυστήματα, όσα απαντούν σε ακτές αποκαλούνται παράκτια οικοσυστήματα, ενώ στην ξηρά ονομάζονται Χερσαία οικοσυστήματα. Όταν σε μια έκταση ξηράς υπάρχουν μόνο γεωργικές καλλιέργειες, τότε μιλάμε για ένα αγροτικό οικοσύστημα. Υπάρχουν, επίσης, και τα οικοσυστήματα των γλυκέων υδάτων, οι υγρότοποι. Ο ρόλος των τελευταίων είναι σημαντικός, καθώς παρέχουν τροφή και προστασία σε ένα μεγάλο αριθμό πτηνών, θηλαστικών, ψαριών και άλλων οργανισμών.

το οικοσύστημά μας εκτίνετε και στα δύο ημισφαίρια και δεν μπορείς να βρεις συντεταγμένες αφού το αλμυρό νερό καλύπτει το 97% του συνολικού νερού στην επιφάνεια της Γης.

Στη θάλασσα το κλίμα είναι ήπιο και δεν υπάρχουν μεγάλες μεταβολές στην θερμοκρασία.

Εκτός από ψάρια σε ένα θαλάσσιο οικοσύστημα θα συναντούμε και ¨ τα φυτά του ¨ , πιστεύω να καταλάβατε περί τίνος πρόκειται? είναι τα φύκια τα οποία κατατάσσονται σε διάφορα είδη όπως: λιμινάριες, φύκια (είδος fucus serratus), θαλάσσια ανεμώνη, θαλάσσιος κοχλίας, αστερίας, φύκια (focus vesiculosus), μύδια, φύκια ( asohyllum nodosum), θυσανόποδα, φύκια ( focus spiralis), λειχήνες.

Το περιβάλλον μεταξύ άβιων και έμβιων είναι αρμονικό, όλα λειτουργούν ομοιόμορφα, οι δύο κόσμοι συνυπάρχουν απόλυτα.

Όλα αυτά τα ωραία πράγματα όλες αυτές οι ωραίες εικόνες, κοντεύουν να γίνουν παρελθόν αφού οι άνθρωποι παρεμβαίνουν και καταστρέφουν τα σχέδια της φύσης.

Οι άνθρωποι είναι καλό να προσαρμόζουν το περιβάλλον όπου και ζουν αλλά δεν πρέπει να το  εκμεταλλεύονται  αυτό το πράγμα γιατί μπορούν να κάνουν ανεπανόρθωτες ζημίες και να καταστρέψουν το περιβάλλον στο οποίο και διέμεναν.

Κυρίως τα θαλάσσια οικοσυστήματα καταστρέφονται από τις εξής ενέργειες του ανθρώπου:

1.    Πετάνε σκουπίδια στο βυθό της θάλασσας που έχει ως αποτέλεσμα όταν αυτά θα αρχίσουν να φθείρονται με την πάροδο των χρόνων, να δημιουργούν χημικά και αυτά με την σειρά τους καταστρέφουν τα βράχια και τα κοράλλια λόγο της αποσάθρωσης.

2.    Η ρίψη δυναμίτη μπορεί να είναι μια λύση εύκολης αλιείας αλλά μπορεί να αποβεί μοιραίος καθώς από τα ψάρια δεν σκοτώνονται μόνο το ποσοστό που έχουμε ανάγκη αλλά και άλλα ψάρια του βυθού καθώς και τα μικρά τα ψαράκια κι έτσι δεν μπορεί να αυξηθεί ο αριθμός των ειδών των ψαριών.

3.    Τα φυτοφάρμακα που ρίχνουν οι αγρότες στα φυτά τους εισχωρούν στο έδαφος  και με τα υπόγεια νερά καταλήγουν στην θάλασσα

4.    Οι άνθρωποι με τις γεωλογικές έρευνες, τις θαλάσσιες μεταφορές και τις στρατιωτικές ασκήσεις δημιουργούν ηχητικά κύματα που έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή ακουστικής ρύπανσης.

Το θαλάσσιο οικοσύστημα είναι τα τελευταία χρόνια πολύ ευάλωτο οι άνθρωποι δεν το προσέχουν καθόλου και γι? αυτόν τον λόγο σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχουν καθόλου ψάρια και γενικά θα εξαφανιστεί η φυσική ομορφιά.

Αν αγαπάτε το θαλάσσιο περιβάλλον δεν έχετε τίποτα να κάνετε εκτός από το να το προστατέψετε.

ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΘΕΛΕΤΕ Ο ΤΟΠΟΣ ΣΑΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΤΣΙ

 

Η θάλασσα είναι η ζωή μας χωρίς αυτή είμαστε ένα τίποτα. Προσέξετε την λίγο παραπάνω!!!!!!!!

ΤΑ ΖΩΑ ΤΟΥ ΒΥΘΟΥ ΣΑΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΠΆΡΑ ΠΟΛΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΒΟΗΘΉΣΟΥΜΕ ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ!!~!!

 

Ταξίδια πλοίων

Ως μάνα ναυτικού, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας μέρος της οικογενειακής μας πραγματικότητας – και ουσιαστικά την πραγματικότητα πολλών ελληνικών οικογενειών. Τα έχω ξαναγράψει δεν θέλω να κουράσω – δύσκολη ζωή πολύ δύσκολη, για όλους, μικρές στιγμές όπως αυτή είναι που σε κάνουν να ξεχνάς για λίγο την ωμή πραγματικότητα! Είναι σαν blog- άρει η κόρη μου για αυτό το post!

Μπορεί τελικά με τα χρόνια να έχω μάθει να παρκάρω καλύτερα απο τον πατέρα μου – το αμάξι – παρόλα αυτά με νικάει μιας και αυτός παρκάρει αρκετά συχνά αυτό τό τέρας. Μην ξεγελιέσαι, η θάλασσα τα λιμάνια έχουν κανόνες, δρόμους, σήματα, θέλουν λεπτεπίλεπτες κινήσεις – γιατί δεν υπάρχουν προφυλακτήρες ούτε θα τα βρεις με τον άλλον στις ζημιές! Στην φωτό το Μ/V Alpha Flame. Έχει τοναζ 75.000 τόνους είναι τύπου Panamax (Panamax = κλάση πλοίων , σημαίνει ότι αυτο το μέγεθος μπορεί να περάσει από το κανάλι του Παναμά!). Νεότευκτο. Στην φωτογραφία μπορείς να διακρίνεις τις κάπως ταλαιπωρημένες λαμαρίνες – και να αναρωτηθείς μα καλά είπες ότι είναι καινούργιο. Ναι είναι – κάποια λίγα χρόνια ζωής παρόλα αυτά -οι ταλαιπωρημένες λαμαρίνες οι οποίες ουσιαστικά έχουν μπει μέσα και μας αποκαλύπτουν τον σκελετό του πλοίου- είναι αποτέλεσμα τις πίεσης που δέχεται το πλοίο απο φουρτούνες και έντονη θάλασσα.Δες παρακάτω!

Καθώς πλέει στην Βαλτική


Το καράβι λένε, πονάει όπως ένας άνθρωπος – πιέζεται, συγκρούεται μάχεται με τα κύματα και ο χτύπος της καρδίας του είναι η μηχανή η οποία του δίνει ορμή!

Αυτά που βλέπεις είναι τα αμπάρια ανοιχτά! Το πλοίο είναι σε λιμάνι της Αγγλίας! Ο τεράστιος πύργος στο βάθος δεν είναι άλλο από ένα τεράστιο αυτόματο φτυάρι – ρουφήχτρα ή οποία μπαίνει σε κάθε αμπάρι και ουσιαστικά φτυαρίζει και ρουφάει το εμπόρευμα προς τα σιλό. Το εμπόρευμα μπορεί να ειναι σίδερο, κάρβουνο, σιτάρι,χώμα ή διάφορα μέταλλα .

Βουαλά! Ξαφνικά οι sci fi εικόνες απο space dock με διαστημόπλοιοα που κολάνε πάνω τους -αποκτουν νόημοα! Ο μύλος γυρίζει και σκάβει το εμπόρευμα- στην πάνω μεριά η ρουφήχτρα το προωθεί προς τα πάνω! Δες και άλλες παρακάτω.



Ας δούμε πόσο μεγάλα είναι τα αμπάρια – πίστεψε με είναι τεράστιοι χώροι- σπίτια ολόκληρα ή μάλλον μικρές πολυκατοικίες!

Το αμπάρι νο3 λειτουργεί και σαν ελικοδρόμιο – στα καπάκια του!
Οκ ας αφήσουμε τα αμπάρια πάμε πιο πάνω!Η γέφυρα και το κομοδέσιο.
Μια νυχτερινή! Φαντάσου την ζωή σου 30 και 40 μέρες μέσα σε αυτή την σιδερένια πολυκατοικία – και γύρω σου μόνο σίδερο και νερό!
Μπουυυυυ..Μπουυυυυ.Όπως έλεγα μικρός η Μπουρού ή φουγάρο!Ας δουμε λίγο την καρδιά του πλοίου!Οι μηχανικοί από μια γρήγορη ματιά φαίνεται να είναι αρκετά τυπικοί ο χώρος ειναι πεντακάθαρος!
Το Control Panel (όχι των Windows χα χα)

Ας πάμε πιο πάνω!

το τιμόνι ή πιο σωστά πηδάλιο

Ας αλλάξουμε παραστάσεις!Εκφόρτωση στην χιονισμένη Φιλανδία!

Το αμπάρι γεμίζει χιόνι—oops!

Πάνω απο την ανεμόσκαλα!

Στον Καναδά σε στενά!
Παντού υπάρχει μια Μαντόνα! Ευλόγησον!


Αλλάξαμε χώρα – σε ποιον ανήκει(ε) το κάστρο αυτό – πρόσεξε την σημαία – όποιος το βρει κερδίζει φιλανδική σοκολάτα!Είμαστε στην Κοπενγάχη.

O πιλότος αφήνει την λατζα, και ανεβαίνει στο πλοίο! Θα οδηγήσει και θα κατευθύνει με τις ειδικές γνώσεις του το πλοίο σε σωστά νερά μέσα σε κάποιο στενό ή λιμάνι! Κάθε λιμάνι – κόλπος έχει υπηρεσία πιλότου!

Και τέλος το εθνικό φρόνημα!

Η ελληνική σημαία είναι η πιο ισχυρή σημαία στην παγκόσμια ναυτιλία – τόσο σε αριθμό πλοίων – οσο σε ποιότητα και νεότητας στόλου! Η ελληνική ναυτιλια θα ήταν ένα τίποτα χωρίς τους Έλληνες ναυτικούς! Ένα κλάδος ο οποίος με τα χρόνια φθίνει – για πολλούς λόγους – δύσκολο επάγγελμα σκληρό. Παρόλα αυτά υπάρχουν αρκετοί οι οποίοι την υπηρετούν – όχι γιατί το έχουν χόμπι αλλά γιατί είναι το επάγγελμα τους! Δεν είναι εύκολη η θάλασσα και η ζωή του μέσου ναυτικού είναι σκληρή – σίδερο , θάλασσα, κρύο, αέρας και αποξένωση!Όποτε έχω ευκαιρία θέλω να ποστάρω αντίστοιχα πράγματα για το επάγγελμα αυτό, όχι γιατί μου αρέσει , ούτε φυσικά το εξασκώ , αλλά γιατί εξαιτίας του είμαι αυτό που είμαι -εύκολα ή δύσκολα! respect στον έλληνα ναυτικό – until next time που θα παραλάβω υλικό απο τον captain – καλές θάλασσες!

ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΠΑΡΕΛΗ