ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | VIDEO CLUB | PHOTO ALBUM

ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ: ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΚΗ | ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΗ | ΒΑΣΕΙ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ

Charles Jacques Alexandre Cesar (1746-1823)

     Γεννημένος στις 12 Νοεμβρίου στην πόλη Beaugency της Γαλλίας, ο Cesar Charles ήταν εφευρέτης, και επιστήμονας. Όταν ήταν νέος έλαβε εκπαίδευση που περιλάμβανε ελάχιστες γνώσεις για τις επιστήμες. Πήρε μόνο τις στοιχειώδεις γνώσεις των μαθηματικών και δεν ασχολήθηκε σχεδόν με καμία πρακτική επιστήμη. Όταν το 1779 ο Benjamin Franklin επισκέφθηκε το Παρίσι ως πρεσβευτής, ο Charles εντυπωσιάστηκε τόσο από τα επιστημονικά πειράματά του που άρχισε να ασχολείται με την πειραματική Φυσική. Ύστερα από ενάμισι χρόνο μελέτης άρχισε να δίνει διαλέξεις για όσα είχε μάθει. Το 1795 εξελέγη στην Ακαδημία των επιστημών και αργότερα έγινε καθηγητής της Φυσικής στο Conservatoire des Arts et Métiers στο Παρίσι. Παντρεύτηκε τη Julie Francoise Bouchaud des Herettes, μία γυναίκα 37 χρόνια μικρότερή του. Πέθανε τον Απρίλιο του 1823 στο Παρίσι.

     Έχοντας μελετήσει το έργο του Robert Boyle, ο Charles σκέφτηκε πως το υδρογόνο θα μπορούσε να είναι ένα κατάλληλο μέσο ανύψωσης για μπαλόνια. Αφού σχεδίασε το σκάφος, εργάστηκε μαζί με τα αδέρφια Anne-Jean και Nicholas-Luis Robert για να το κατασκευάσει στο εργαστήριό του στο Παρίσι. Έτσι, στις 27 Αυγούστου του 1783, ανυψώθηκε το πρώτο μπαλόνι που ήταν γεμάτο με υδρογόνο από τη σημερινή περιοχή του Πύργου του Άιφελ. Το μπαλόνι ταξίδεψε για 45 λεπτά προς τα βόρεια και προσγειώθηκε στο χωριό Gonesse. Το Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου ένα μπαλόνι γεμάτο με υδρογόνο με επιβάτες τον Charles και τον Nicholas-Luis Robert έφτασε σε ύψος 1600μ. από το έδαφος. Ο ίδιος επανέλαβε το εγχείρημα αρκετές φορές, όλες με υδρογόνο και όλες με επιτυχία. Την ίδια περίοδο σχεδίασε τον εξοπλισμό που είναι εγκατεστημένος στα μπαλόνια αερίου: τη γραμμή βαλβίδας, το προσάρτημα και το ατρακτίδιο.

     Το 1787 ο Cesar Charles ερευνούσε τη συμπεριφορά του αέρα κατά τη θέρμανσή του και συγκεκριμένα την ισοβαρή θέρμανση του αέρα, δηλαδή τη διαστολή του αέρα υπό σταθερή πίεση. Μετά από πολλές μετρήσεις και με άλλα αέρια εκτός του αέρα, όπως το οξυγόνο, το άζωτο, το διοξείδιο του άνθρακα και το υδρογόνο, κατέληξε στο συμπέρασμα πως υπάρχει μία αναλογία ανάμεσα στην αύξηση της θερμοκρασίας και στην αντίστοιχη αύξηση του όγκου.

Την ίδια εποχή μελετώντας τις συνέπειες της θέρμανσης του αέρα σε κλειστό δοχείο, δηλαδή την ισόχωρη θέρμανση, διαπίστωσε ότι και η αύξηση της πίεσης είναι ανάλογη με την αύξηση της θερμοκρασίας.

     Ο Cesar Charles ποτέ δε δημοσίευσε τα αποτελέσματα των μετρήσεών του.