Η ιστορία των wikis

 

 

 

 

Από το πρώτο wiki μέχρι σήμερα...

 

 

Όλα ξεκίνησαν το 1994, όταν ο Ward Cunninghan δημιούργησε το πρώτο wiki που δημοσιεύτηκε στον παγκόσμιο ιστό στις 25 Μαρτίου 1995.
 
Ο Cunninghan σκέφτηκε να χρησιμοποιήσει το όνομα αυτό από τα "wiki wiki", δηλαδή τα "γρήγορα" λεωφορεία στον αερολιμένα της Χονολουλού. Αυτός εφηύρε το όνομα και την έννοια του wiki για ένα γρήγορο ιστό και κατασκεύασε την πρώτη μηχανή wiki (WikiWikiWeb).
 
 
Το πρώτο wiki χρησιμοποιήθηκε ήταν και παραμένει αφιερωμένο στο PeopleProjectsAndPatterns (http://c2.com/cgi/wiki?WelcomeVisitors).
 
Ουσιαστικά η συνεργατική χρήση του wiki άρχισε την 1η Μαΐου 1995, όταν έγινε ανοιχτή πρόσκληση για συμμετοχή στη νέα αυτή ιδέα, που εκτόξευσε στα ύψη τη συμμετοχή, που άρχισε να αριθμεί από 5 έως 12 σελίδες ημερησίως. Τα πρώτα 10 χρόνια λειτουργίας των wikis, και συγκεκριμένα την 25η Μαρτίου 2005, τα wikis έφτασαν στον αριθμό των 30.690.
 
Τα αποτελέσματα από τις νέες σελίδες που προστίθεντο ήταν εντυπωσιακά και, όπως γράφει ο ίδιος ο Cunninghan, σταμάτησε να τα παρακολουθεί από ένα σημείο και μετά...

Οι Jimmy Wales και Larry Sanger σκέφτηκαν να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία wiki σαν βάση για μια ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια. Η γνωστή σε όλους Wikipedia ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2001 και είναι το πιο γνωστό σε όλους wiki.
 
Τον Δεκέμβριο του 2002, η Socialtext προώθησε τα Wikis ανοικτού κώδικα που ξεπέρασαν το 1εκ downloads στα repos του Sourceforge μέχρι και το 2004.

Πολλές εταιρείες χρησιμοποιούν τα wikis ως υποκατάστατο των στατικών intranets και, ίσως, τελικά να υπάρχει μεγαλύτερη χρήση των wikis πίσω από τα firewalls παρά στο Διαδίκτυο.

 

Εικονίδιο ε-Μηχανής Δραστηριότητα Ανάγνωσης (προαιρετική μελέτη)

Διαβάστε περισσότερα για την ιστορία των wikis από τον ίδιο τον δημιουργό τους.

http://c2.com/cgi/wiki?WikiHistory