Φωτογραφίες

Τα χρώματα

Το ανθρώπινο μάτι είναι ευαίσθητο στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία σε ένα πλάτος που κυμαίνεται σε μήκος κύματος από 400 έως 700 νανόμετρα. Αυτή η περιοχή είναι το ορατό φως σε κοινή γλώσσα. Όταν «αναμειχθούν» όλα τα μήκη κύματος στο παραπάνω πλάτος, παίρνουμε το λευκό φως. Το λευκό φως με ένα πρίσμα μπορεί να δώσει όλα τα χρώματα που το «παράγουν». Ωστόσο το κόκκινο, το πράσινο και το μπλε είναι τα βασικά χρώματα για τον άνθρωπο, γιατί δεν μπορούν να προκύψουν από την ανάμειξη άλλων χρωμάτων, όπως συμβαίνει με τα υπόλοιπα. Αν αναμείξουμε σε ακριβώς ίσες ποσότητες κόκκινο, πράσινο και μπλε χρώμα τότε προκύπτει λευκό.

Πέρα όμως από τα βασικά χρώματα, υπάρχουν και τα συμπληρωματικά. Τα συμπληρωματικά χρώματα προκύπτουν από την ανάμειξη των βασικών χρωμάτων ανά δύο. Αυτά είναι το κίτρινο, το κυανό (γαλάζιο) και το πορφυρό (μωβ), που έχουν το χαρακτηριστικό ότι αν αναμειχθούν κι αυτά ανά δύο, προκύπτουν τα βασικά χρώματα. Για παράδειγμα, ενώ η ανάμειξη ίσων ποσοτήτων πράσινου και κόκκινου χρώματος μας δίνει το κίτρινο, η ανάμειξη κίτρινου και μωβ σε ίσες ποσότητες μας δίνει κόκκινο. Στην παρακάτω εικόνα φαίνονται οι δυνατοί σχηματισμοί των βασικών και των συμπληρωματικών χρωμάτων.

Διάθλαση του φωτός

Το φαινόμενο ΔΙΑΘΛΑΣΗ.

 Η διάθλαση είναι το φαινόμενο που μας κάνει να βλέπουμε ένα αντικείμενο αλλοιωμένο  όταν ανάμεσα σε αυτό και στο μάτι μας παρεμβάλλεται ένα διαφανές μέσο όπως ο φακός. Για να περιγράψουμε το φαινόμενο  χρησιμοποιούμε τις γεωμετρικές   έννοιες ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΚΤΙΝΑ, ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΠΡΟΣΠΤΩΣΗΣΓΩΝΙΑ ΠΡΟΣΠΤΩΣΗΣ και ΓΩΝΙΑ ΔΙΑΘΛΑΣΗΣ.  Όταν μια φωτεινή ακτίνα διαδιδόμενη σε ένα διαφανές μέσο προσπέσει στην επιφάνεια που το διαχωρίζει από ένα άλλο διαφορετικό διαφανές μέσο εισέρχεται στο άλλο αυτό διαφανές με αλλαγή στη διεύθυνση της διάδοσης.  Το φαινόμενο συμβαίνει και στον ήχο.  Οι πειραματικοί νόμοι στους οποίους υπακούει η διάθλαση έγιναν γνωστοί μόλις τον 17ο αιώνα ( 1621 ) από τον Ολλανδό Snel. Το φαινόμενο συμβαίνει και στον ήχο.

Η ΔΙΑΘΛΑΣΗ του φωτός και οι νόμοι της  ερμηνεύονται  τόσο με τόσο με τη σωματιδιακή όσο και με την κυματική θεωρία για τη φύση του φωτός