Ποια ήταν η περσική πολιτική έναντι των Ελλήνων την περίοδο αυτή;

© Εύη Πεπέ, φιλόλογος αρχική   ιστορία

Συμπλήρωσε τα κενά επιλέγοντας την κατάλληλη λέξη από την αναδυόμενη λίστα.
Μετά τον Πελοποννησιακό πόλεμο και την επικράτηση των Σπαρτιατών, ο περσικός παράγοντας φρόντισε να δημιουργήσει συνασπισμό από τη , την , και την Αθήνα και να υποκινήσει μια σειρά συγκρούσεων που έγιναν γνωστές ως ή Κορινθιακός πόλεμος ( π.Χ.). Ο πόλεμος αυτός επισφραγίστηκε από μια για τον Ελληνισμό ειρήνη.
Με τη , γνωστή και ως Ανταλκίδειο ειρήνη, οι Σπαρτιάτες συμφώνησαν πλέον με το Μεγάλο Βασιλιά να επιβάλουν τους όρους του τερματισμού του πολέμου. Έτσι τις ελληνικές πόλεις των παραλίων της Μ. Ασίας και την στο βασιλιά της Περσίας, διακήρυξαν την όλων των ελληνικών πόλεων - με εξαίρεση τα νησιά που παρέμειναν στους Αθηναίους - και έγιναν οι ίδιοι της ειρήνης στην κυρίως Ελλάδα. Μεταβλήθηκαν κατ' αυτόν τον τρόπο σε της περσικής πολιτικής.
Την ηγεμονία μετά τους Σπαρτιάτες θα διεκδικήσουν για μικρό χρονικό διάστημα οι . Δύο σημαντικές για τον ελληνισμό μάχες, η μια στα (371 π.Χ.) και η άλλη στη Μαντινεία ( π.Χ.) θα κρίνουν την άνοδο και την πτώση αντίστοιχα της Θηβαϊκής ηγεμονίας.
Οι πόλεμοι μεταξύ των ελληνικών πόλεων, οι πολιτικές και κοινωνικές αναταραχές μέσα στις ίδιες τις πόλεις και ο παρεμβατικός ρόλος των Περσών ήταν τα συμπτώματα της των ελληνικών πόλεων-κρατών.